Cererea de reexaminare spune că termenul stabilit de Articolul I al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2013 a expirat în data de 22 iunie 2014, adică cu două zile înainte de adoptarea legii de către Camera Deputaţilor, astfel că orice modificare adusă acestui termen nu ar mai fi putut fi realizată fără încălcarea principiului neretroactivităţii legii.
„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat joi, 10 iulie a.c., cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2013 pentru instituirea unui nou termen în care să se finalizeze situaţia prevăzută la Art. 6 alin. (1) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, precum şi pentru prorogarea unor termene”, se arată în comunicat.
Potrivit acestuia, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2013, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 835 din 24 decembrie 2013 şi intrată în vigoare în data de 24 decembrie 2013, a instituit, prin Articolul I, un termen de 180 de zile de la data intrării sale în vigoare, în care comisia prevăzută la Art. 5 din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România finalizează situaţia terenurilor agricole şi forestiere aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ-teritoriale care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială.
Articolul I pct. 2 din legea transmisă spre promulgare, spune cererea de reexaminare, modifică Articolul I al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2013 în sensul stabilirii unui „termen de 270 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în care comisia (…) finalizează situaţia terenurilor agricole, cu sau fără investiţii, şi forestiere aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ-teritoriale care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială”.
Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, în data de 24 iunie 2014 şi transmisă preşedintelui spre promulgare în data de 26 iunie 2014.
De asemenea, Administraţia Prezidenţială informează că termenul de 180 de zile stabilit de Articolul I al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2013 a expirat în data de 22 iunie 2014, adică cu două zile înainte de adoptarea legii de către Camera Deputaţilor, astfel că orice modificare adusă acestui termen nu ar mai fi putut fi realizată fără încălcarea principiului neretroactivităţii legii.
„Având în vedere prevederile Articolului 15 alineatul (2) din Constituţia României, potrivit căruia ‘legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile’, coroborat cu Articolul 78 din Legea Fundamentală, conform căruia, după promulgare, ‘legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei’, vă solicităm reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2013 pentru instituirea unui nou termen în care să se finalizeze situaţia prevăzută la Art. 6 alin. (1) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile privind finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, precum şi pentru prorogarea unor termene”, arată comunicatul.