Băsescu: Cum aţi privi comandantul de navă care lasă pe punte, pe timp de furtună, ofiţerul de cart?

Traian Băsescu a afirmat că este posibil ca la Consiliul European să nu se ajungă la o soluţie agreată de toată lumea privind bugetul Uniunii Europene pe 2014-2020. Întrebat de ce nu l-a lăsat totuşi pe Ponta să meargă la Consiliu, Băsescu a răspuns: "Cum aţi privi comandantul de navă care lasă pe punte, pe timp de furtună sau incendiu, pe ofiţerul de cart?"
Romania TV
21 nov. 2012, 12:45
Băsescu: Cum aţi privi comandantul de navă care lasă pe punte, pe timp de furtună, ofiţerul de cart?

Traian Băsescu a declarat, înainte de a se îmbarca în avionul care-l va duce la Consiliul European în care se va discuta bugetul UE, că este posibil ca subiectul bugetului să nu fie tranşat în cadrul acestei reuniuni. „Azi-noapte am avut ultimele discuţii, inclusiv cu Marea Britanie. Nu exclud posibilitatea ca la acest Consiliu să nu ajungem la o soluţie, dar părerea mea este că toţi vor să ajungem la o soluţie sau aproape toţi. În ce ne priveşte, aşa cum am informat o mare parte din parteneri, inclusiv pe van Rompuy, lucrurile trebuiesc negociate”, a spus Băsescu.

Acesta a menţionat şi lucrurile care vulnerabilizează România în negocierile de la Bruxelles. „Toţi spun că suntem într-o postură dificilă de negociere. Ştiu că sunt aprecieri că România ar fi avut în vară derapaje de la statul de drept, ştiu că avem o absorbţie redusă, de 9,72% pe fondurile de coeziune. UE are un singur mod de a citi nivelul de absorbţie, anume sumele pe care le-au virat acasă. Fac precizarea pentru corecta informare, nu din spirit polemic. Sigur, sunt facturi care aşteaptă să fie plătite, dar acesta este nivelul de absorbţie înainte de runda finală de negocieri pe buget, de 9,72%”, a spus şeful statului.

În schimb, un atu ar fi decizia de miercuri a Curţii Constituţionale care a decis că senatorul Mircea Diaconu îşi pierde mandatul de senator ca urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. „Salut decizia CCR care a pus justiţia mai presus de poziţiile politice (…) Sper ca şi Camera Deputaţilor să găsească resurse să rezolve blocajele aşezate în faţa justiţiei”, a comentat Băsescu.

Preşedintele a spus că nu este sceptic în legătură cu rezultatele pe care România le-ar putea obţine la Consiliu. „Nu sunt pesimist, dar asta mă caracterizează şi în cele mai dificile momente. Nu am pesimismul ca principal mod de a acţiona şi ca principală stare de lucru”, a spus preşedintele râzând.

Întrebat de ce nu i-a dat mandat primului-ministru Victor Ponta să negocieze bugetul în Consiliul European, Băsescu a invocat prevederile constituţionale care îi dau preşedintelui sarcina reprezentării României pe plan extern. „Aveţi impresia că aveam vreo justificarea doua zi după Consiliu să spun că nu am fost pentru că am preferat să-mi deleg o competenţă? Cum v-aţi uita la un comandant de navă care îl lasă pe punte, pe timp de furtună sau în incendiu, pe ofiţerul de cart?”, a mai spus Băsescu.

Întrebat totodată dacă a primit mandat de la Guvern, Băsescu a răspuns, râzând: „Deocamdată nu, dar poate vine pe fax”.

Iată principalele declaraţii ale şefului statului:

-Azi-noapte am avut ultimele discuţii, inclusiv cu Marea Britanie. Nu exclud posibilitatea ca la acest Consiliu să nu ajungem la o soluţie, dar părerea mea este că toţi vor să ajungem la o soluţie sau aproape toţi. În ce ne priveşte, aşa cum am informat o mare parte din parteneri, inclusiv pe van Rompuy, lucrurile trebuiesc negociate. Domnului Orban i-am transmis punctele de vedere pe care le-am expirmat pentru ane corela poziţia. Toţi spun că suntem într-o postură digficilă de negociere. Sunt aprecieri că România ar fi avut în vară derapaje de la statul de drept, că avem o absorbţie redusă, de 9,72% pe fondurile de coeziune. UE are un singur mod de a citi nivelul de absorbţie, anume sumele pe care le-au virat acasă. Fac precizarea pentru corecta informare. Sigur, sunt facturi care aşteaptă să fie plătite, dar acesta este nivelul de absorbţie înainte de runda finală de negocieri pe buget, de 9,72%.

-Salut decizia CCR care a pus justiţia mai presus de poziţiile politice. Sper ca şi Camera Deputaţilor să găsească resurse să rezolve blocajele aşezate justiţiei la camera Deputaţilor.

-Pe PAC, în 2007-2013, 5,86 miliarde eruo, pentru Dezvoltare rurală 8,124 mld euro, iar pe politica de coeziune 19 mld. euro. Acest Consiliu este fundamental pentru a pune într-un fel sau altul semnul egal înte ce declarăm ca oameni politici şi ce facem când avem în faţă cel mai important instrument de a face ce declarăm. Reducerea decalajelor trebuie să se reflecte în buget, chiar dacă şi donatorii sunt într.o situaţie dificilă din punct de vedere economic. Tpate statele UE fac reduceri de bugete dar sunt principii ale UE care ne obligă pentru a fi credibili în faţa populaţiei naţiunilor UE să apropiem acţiunea concretă de declaraţii.

-Nu sunt pesimist, dar asta mă caracterizează şi în cele mai dificile momente. Nu am pesimismul ca prncipal mod de a acţiona şi ca principală stare de lucru.

-Aveţi impresia că aveam vreo justificare să spun că nu am fost pentru că am preferat să-mi deleg o competenţă? Cum v-aţi uita la un comandant de navă care lasă pe punte în furtună sau în incendiu  ofiţerul de cart?

Preşedintele Băsescu a declarat, marţi, că o decizie prealabilă a României de a ameninţa cu exercitarea dreptului de veto va scoate România din negocierile privind bugetul Uniunii Europene pe 2014-2020. Băsescu a atras atenţia că unele din statel donatoare ale UE ar fi mulţumite ca un stat beneficiar, cum e România, să folosească dreptul de veto şi să blocheze înţelegerea pe marginea bugetului.

Preşedintele a spus că merge la Consiliul European de la Bruxelles pentru că este un moment dificil şi pentru că are un „potenţial mult mai bun” decât premierul Victor Ponta şi poate servi mai bine interesele României decât ar face-o premierul.

„Este un moment dificil, din punctul nostru de vedere, dar şi din punctul de vedere al celorlalte state, pentru că nimeni nu este mulţumit de cum arată propunerea de buget lansată de preşedintele van Rompuy. Aş fi considerat că nu mi-aş fi făcut atribuţiunile constituţionale dacă aş fi pasat răspunderea către primul-ministru, care nu poate avea decât o responsabilitate delegată. Ştiu ce pot să fac din punct de vedere al capacităţii de negociere în interiorul UE şi ştiu că am potenţial mult mai bun decât Victor Ponta şi pot servi interesele României mult mai bine decât ar putea să o facă premierul, din motive pe care nu insist să le enunţ”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele a mai spus că niciodată nu va fugi de exercitarea atribuţiunilor constituţionale pentru a-şi proteja pielea.

„Ştiu responsabilitatea uriaşă pe care o am şi trebuie să mi-o asum la fel cum într-un moment la fel de dificil mi-am asumat public anunţuri neplăcute pentru populaţie. Ştiam toate riscurile şi implicaţiile, dar era obligaţia mea de şef al statului să îmi asum această obligaţie ca românii să nu ajungă ca alte state care aşteaptă bani din împrumuturi să îşi poată plăti salariile şi pensiile”, a adăugat Traian Băsescu.

Preşedintele Băsescu a atras atenţia că o decizie prealabilă a ţării noastre de a ameninţa cu exercitarea dreptului de veto va scoate România din negocierile privind bugetul Uniunii Europene pe 2014-2020.

„Dacă plecăm pe ideea de veto, suntem în afara negocierilor. Nu ne mai caută nimeni. Nu numai noi avem nevoie de aliaţi, şi alţii au nevoie de noi. Interesul României este să negocieze şi nu să plece de la Bucureşti cu ideea unui veto, iar România are capacitate de negociere fiind  şaptea ţară din UE ca mărime”, a declarat şeful statului.

Acesta a arătat că o decizie radicală a României nu ar aduce beneficii. „Ameninţarea cu veto arată şi incapacitatea de a-ţi forma alianţe în Consiliu, incapacitatea de negociere, iar România nu a fost niciodată până acum în această situaţie de când e membră UE. Toţi plecăm pe ideea de compromis. Sper că şi cei care susţin reducerea cu 200 de miliarde de euro vor un compromis care să ne lase uniţi după Consiliu. Riscul să fim dezbinaţi este major dacă nu plecăm pe ideea că acolo trebuie să obţinem un compromis”, a spus preşedintele.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Stațiunea perfectă pentru pensionari în august. E ferită de aglomerație, are ape termale, peisaje frumoase și foarte puțini români știu de ea
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Viktor Orban critică Occidentul și prevede un viitor dominat de Asia și Rusia
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!