Traian Băsescu a afirmat că ceea ce ţinea de atribuţiile preşedintelui în ce priveşte aducerea lui Omar Hayssam în România a fost realizat. „Din acest moment, în problema Omar Hayssam am conştiinţa împăcată că s-a făcut ce a trebuit pentru ca justiţia să fie îndeplinită. Sigur, Hayssam este o problemă politică, economică şi penală, mai ales. Este acum sarcina justiţiei să afle tot ce e de aflat. Din punctul de vedere al preşedintelui, problema este încheiată”, a declarat Băsescu.
Acesta a spus că aducerea lui Hayssam va îngrijora mai multe persoane din România. „Cetăţenii au foarte multe întrebări legate de relaţiile lui politice, de cum a finanţat partide, cum a dobândit averea, cum a făcut trafic de alcool şi ţigări fără să fie depistat, dar acestea sunt problemele procurorilor şi judecătorilor. Îi dau dreptate consilierului meu Iulian Chifu că sunt destui care sunt neliniştiţi”, a spus şeful statului.
Traian Băsescu a arătat că aceste întrebări ar putea fi elucidate chiar cu concursul lui Hayssam dacă acesta va decide să colaboreze cu procurorii pentru a evita să primească un spor de pedeapsă la cea mai lungă condamnare pe care o are de ispăşit, anume cea de 20 de ani pentru terorism.
„Având în vedere vârsta lui Hayssam şi că are deja trei condamnări – nu cred că la cumularea pedepselor va rămâne doar cu 20 de ani, având în vedere ce s-a întâmplat cu Gigi Becali – poate este mai bine să coopereze cu justiţia română pentru că 25 de ani sunt mulţi, iar când ai vârsta înaintată sunt mult mai mulţi”, a mai spus Traian Băsescu.
Iată principalele declaraţii ale şefului statului:
-În spaţiul public s-au pronunţat demnitari, foşti miniştri, foşti şefi de servicii şi trebuiesc clarificate unele aspecte pentru că altfel riscăm să fim apreciaţi mult mai prost decât merităm de către partenerii noştri din UE, din NATO. Aş vrea să clarific de ce comunicatul a venit de la preşedinţie. Pentru că era vorba de readucerea în ţară a unui condmant pentru terorism, terorismul fiind un atribut primordial al CSAT, care este prezidat de către preşedintele României.
– Când a fost vorba de accidentul din Muntenegru a fost o problemă a Guvernului. Iar aici era vorba de un terorist, deci o responsabilitate directă a mea. Cu atât cu cât operaţiunea putea să reuşească sau nu şi atunci nu cred că ar mai fi ieşit atâţia politicieni care să spună ce au făcut ei prin ministere.
– Nu confim, repet, nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. Nu confirm că a fost repatriat cu un avion al armatei române, nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare.
– Comunicatul începe istoria lui Hayssam din momentul în care structuri de siguranţă naţională l-au predat poliţiei azi-dimineaţă.
– O astfel de operaţiune nu se putea desfăşura într-o zi, o săptămână sau trei luni. A fost un efort al unui colectiv foarte mic de oameni care, de mai bine de 5 ani, se ocupă de acest proces de aducere a lui Hayssam în ţară.
– Când a plecat Omar Hayssam nu avea niciun mandat de a nu părăsi ţara, nu discut de ce, şi nu se ceruse vreun sistem de supraveghere al unei instituţii. În 2006 Hayssam putea fi acuzat doape pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Pentru instituţiile de forţă ale statului, Hayssam a devenit o problemă fundamentală atunci când a fost condamnat pentru terorism, condamnare ce s-a produs în 2008 şi atunci a fost obligaţia structurilor de securtiate de a-l aduce acasă pentru a se îndeplini dispoziţiile justiţiei.
– Vreau să felicit instituţiile implicate în efortul din aceşti 5 ani că sunt singurele care nu vorbesc şi nu fac declaraţii publice.
– Din acest moment, în problema Omar Hayssam am conştiinţa împăcată că s-a făcut ce a trebuit pentru ca justiţia să fie îndeplinită. Sigur, Hayssam este o problemă politică, economică şi penală, mai ales. Este acum sarcina justiţiei să afle tot ce e de aflat. Din punctul de vedere al preşedintelui, problema este încheiată.
– Cetăţenii au foarte multe întrebări legate de relaţiile lui politice, de cum a finanţat partide, cum a dobândit averea, cum a făcut trafic de alcool şi ţigări fără să fie depistat, dar acestea sunt problemele procurorilor şi judecătorilor. Îi dau dreptate consilierului meu Iulian Chifu că sunt destui care sunt neliniştiţi şi având în vedere vârsta lui Hayssam şi că are deja 3 condamnări, nu cred că la cumularea pedepselor va rămâne doar cu 20 de ani având în vederece s-a întâmplat cu Gigi Becali.
E poate mai bine să coopereze cu justiţia română pentru că 25 de ani sunt mulţi, iar când ai vârsta înaintată sunt mult mai mulţi.
– Sunt motive de securitate pentru care nu se pot da detalii.
– Cum să vă spun, când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat? Deci nu vă pot confirma şi infirma nimic.
Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a anunţat că Omar Hayssam se află în arestul Poliţiei Române, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.
„Omar Hayssam se află în acest moment pe teritoriul României, în arestul Poliţiei. El a fost predat poliţiştilor români la ora 6.40”, a menţionat Bogdan Oprea, potrivit Mediafax.
El a anunţat anterior, într-un comunicat de presă, că Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române în cursul dimineţii de vineri.
„Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român”, afirma purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu într-un comunicat de presă intitulat „Aducerea în România a domnului Omar Hayssam”.
Hayssam Omar este un om de afaceri sirian cu cetăţenie română născut în 1963 în Siria. El a fost implicat în criza jurnaliştilor români răpiţi în Irak în aprilie-mai 2005. Pe data de 13 iunie 2007 a fost condamnat de judecătoria competentă din România la pedeapsa maximă de 20 de ani de puşcărie.
Cazul lui Omar Hayssam a fost o premieră în România.
Un subiect controversat a fost cel legat de modul în care Omar Hayssam a părăsit România. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că acesta a plecat din ţară într-o navă care transporta oi, iar Omar Hayssam a spus că de fapt a plecat din ţară „ca un domn”, prin aeroport, fără probleme.
Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la şedinţa de judecată în urma căreia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea.
La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar în 30 iunie a fugit din România. Şefii serviciilor de informaţii şi procurorul general al României şi-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.