Băsescu: Legea Roşia Montană încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Voi sesiza CCR VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, luni, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. Şeful statului a declarat că legea privind proiectul Roşia Montană este neconstituţională şi a atras atenţia Guvernului să o retragă din Parlament. Băsescu a lansat mai multe atacuri la adresa premierului Victor Ponta şi a miniştrilor din Cabinetul acestuia.
Iulian Tudor
16 sept. 2013, 14:46
Băsescu: Legea Roşia Montană încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Voi sesiza CCR VIDEO

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

– Nu se poate atribui prin lege un contract, lucru confirmat de două decizii ale CCR şi decizia privind respingerea memorandumului de îbţelegere cu privire la Rompetrol. Există următoarea precizare într-o decizie: dacă puterea legidslativă adoptă o lege la un caz particular, atunci Parlamentul a încălcat principiul separaţiei puterilor în stat.

– Parlamentul nu poate lua decizii personalitate pentru o companie prin legi, acesta fiind atributul puterii executive. De aceea am prevenit public Guvernul. Această lege a fost declanşatorul disputelor publice între cei care optează pentru exploatarea aurului de la Roşia Montană şi cei care nu o doresc în condiţiiile tehnice anunţate. Riscul este ca această dispută să continue, iar după 2 luni să constatăm că ceea ce au votat parlamentarii să fie declarat neconstituţional.

– Au mai fost legi de privatizare, nu un contract.

-Privatizarea Petrom nu a trecut pe la CCR pentru preşedintele Iliescu nu a dorit. Ponta îmi atribuie mie promulgarea acestei legi. Dacă nu minte, el nu poate face politică.

– Privatizarea Rompetrol: A fost o OUG ce a devenit Legea 502/2002, promulgată tot de preşedintele Iliescu. O a doua OUG, 248/2000, a ajuns la promulgare pe biroul meu în 2012, după 12 ani. Am trimis-o înapoi la Parlament şi am reprimit-o aşa cum a fost, după care am trimis-o la CCR. Aceasta a formulat punctul de vedere că după 12 ani e tardiv pentru că datoria era deja transformată în acţiuni.

– Dacă veţi citi deciziile CCR veţi vedea că este o explicaţie extrem de amplă, dar fodnul e simplu: ar fi un amestec în treburile Executivului.

– Putem constata în corpul acestui proiect că prin lege se modifică licenţa, ceea ce este un atribut al Executivului. De asemenea, RMGC primeşte dreptul de a face exproprieri ceea ce este absolut neconstituţional. Prin lege, se permite ca ANRM să prelungească licenţa până la 20 de ani, deşi legea permite prelungiri de maxim 5 ani. Este de asemenea, o încălcare a Constituţiei pentru că statul are dreptul de a supraveghea proprietatea publică. Faptul că prin lege se stabileşte ca licenţele de exloatare pot fi prelungite maxim 5 ani arată că statul are datoria să vegeze la resursele sale. Cel care exploatează are obligaţia să vină cu un set privind respectarea normelor de mediu şi a licenţei. Statul pierde practic controlul pe o perioadă de 20 ani a resurselor de la Roşia Montană.

– Toate acestea m-au făcut să afirm că legea este neconstituţională, şi nu a fost recomandare pentru CCR pentru motivul că există deja o jurisprudenţă.

– Nu voi sta spectator ca dl. Iliescu la privatizarea Petrom. Voi sesiza CCR pentru că nu vreau să-mi încalc conştiinţa fiind părtaş la ceva ilegal. Eu am obligaţia să veghez la constituţionalitatea legilor. Îmi voi face atribuţiunile. Victor Ponta a mizat pe o majoritate largă în Parlament şi a încercat un joc de tip CFR Marfă. Atunci vroia să-i avizeze CSAT-ul, acum să-i promulge legea preşedintele. El trebuie să înţeleagă că trebuie să-şi asume responsabilităţile.

– Poziţia mea nu are legătură cu poziţia mea mai veche cu privire la exploatările metalifere, iar poziţia neautră nu este generată decât de faptul că privesc cu îngrijorare la tensionarea lucrurilor în societate şi aş vrea să rămân un reper la care să se poată apela pentru o mediere, dar nu pot să nu observ că toată disputa este legată de 2 abordări egal incorecte: unii susţin locurile de muncă, alţii că nu trebuie făcute pentru că o să ne otrăveasc pe toţi cianurile. Problema Roşia Montană trebuie analizată în cadrul unor politici generale. Putem crea locuri de muncă, venituri la buget prin reluarea exploatărilor.

– În aceste condiţii, cred că cea mai bună soluţie este ca Guvernul să retragă proiectul din Parlament. Sunt lucruri ce trebuie stabilite prin lege, cum ar fi creşterea redevenţei, dar legea nu poate să cuprindă atribuţiuni care sunt ale Executivului. Această exploatare trebuie făcută în interiorul legislaţiei existente, cu creşterea redevenţei şi cu avizele instituţiilor abilitate. Este o achestiune de asumare şi respectare a statului de drept. Mâine-poimâine o să mergem la ICCJ să judece dacă e bun contractul. Facem din puterile statului un ghiveci.

Ponta trebuie să renunţe la laşitate şi să mai renunţe la şmecherie. Mă întrebam dacă ar fi fost premier în momentul de vârf al crizei… Nu ştiu dacă o scoteam la capăt. Cum nu sunt de acord nici cu poziţia lui Antonescu ce a intrat în jocul că „votăm, nu votăm”. El ştie de acum că legea nu-i constituţională. Să-o spună lui Ponta  „Spune-i lui Şova să ia legea de la Parlament, să o lase la Guvern şi apoi să plece pentru că este un ministru profund incompetent”.

– Riscul este tensionarea la maxim a societăţii câtă vreme proiectul se află la Parlament. Ar fi un dezastru dacă ar fi declarată legea neconstituţională. Ce ar mai înţelege societatea? Ar trebui explicat de toate segmentele acestei exploatări. Mă uitam pe o situaţie la nivel european. Dacă privim la rezervele de aur din Europa, România are 4 zăcăminte de aur din primele 13. Important este să le valorifice în interesul ei. Indiferent cine exploatează resursele de aur să facă ca aurul să rămână în ţară până la ultimul gram. Avem o rezervă de 36 miliarde de euro. Nu ne opreşte nimeni să ne mărim rezerva de aur într-un mod extrem de convenabil. Când BNR ar achiziona aur ar face emisiune de lei.

– Primul cumpărător poate fi BNR prin emisiune de lei, nu prin taxe sau bani de la populaţie.

– În perioada următoare, poate în fiecare zi, să fac o prezentare pe domenii pentru că a discuta locuri de muncă vs. cianură este un fals. Aici discutăm şi de poluarea actuală de la Roşia Montană, de patrimoniul istoric, problema tehnologiei de exploatare, impactul social, impactul bugetar, pentru rezervele BNR. Multe sunt de discutat, a trata subiectul în paradigma locuri de muncă vs. cianuri este simplist şi ne poate aduce daune uriaşe. Nu voi partizanul public al niciunei tabere.

– Intervenţia mea a vrut să fie un ultim apel la premier să renunţe la a se juca cu societatea în mod politicianist. Dacă nu a ştiut că e neconstituţională legea, poate se uită acum şi retrage legea, să nu mai stăm 2 luni. Dacă Parlamentul ar vrea să defrişeze legea de neconstituţionalitate legea, nu poatepentru că e construită neconstituţional.

– Este evident că băieţii de la RMGC i-au dat legea lui Şova.

– (I-aţi spus de viciile legii premeirului?) Relaţia dl. Ponta pe lege este cu Parlamentul, nu cu mine. Poate dacă nu ar fi luat decizia să nu-mi mai răspundă la telefon poate era mai norocos. Sunt erori cât pachebotul „France”.

– Sper ca legea să nu ajungă la mine.

– Rămân un adept al lansării unor proiecte public-private pentru exploatarea în interes naţional a resurselor mineraliere.

– Prima soluţie este ca proiectul este să fie cunoscut de toţi. Nu există minerit fără dezavantaje, toate afectează mediul. Important este ca toate părţile să cunoască şi avantajele şi dezavantajele. Nu cred că Guvernul a făcut ceva ca proiectul să fie cunoscut de toţi.

– Acolo sunt 22 de halde de steril, în afară de apa roşie care curge pe Arieşel. Procesul este foarte complex şi nu ar putea fi prietenos mediului. Esenţa este cum facem ca mediul să fie cât mai puţin afectat, dacă exploatăm. Suedia nu-i o ţară care să dispreţuiască problematica mediului, dar totuşi exploatează aur. Spania, Slovacia şi Bulgaria la fel. E un fel de reacţie ecologistă întârziată. Ecologiştii au fost foarte vocali în anii 70, dar nu au câştigat bătălia pentru dezvoltare. Nu putem rămâne ca în secolul XVIII pentru că dezvoltarea ne impune să mergem mai departe.

– Nu exclud posibilitatea ca ecologiştii plini de eşecuri în restul Europei să facă din România un poligon pentru ceea ce nu au obţinut în alte ţări.

– Când vezi 15.000-20.000 de oameni ieşiţi în stradă, sigur că trebuie să te trezeşti. E suficient că oamenii au ieşit în stradă şi au o problemă cu acest proiect. Părerea mea este să nu lungim lucrurile. Dacă vor fi 200.000 de oameni în stradă în întreaga ţară… Nu trebuie să ajungem acolo. Daţi-mi voie să am puţin instinct.

– Dacă Guvernul îşi aduce specialişti credibili. Probabil eu nu o să fiu foarte credibil dacă o să spun că marea problemă nu sunt cianurile care pot fi neutralizate uşor, ci metalele grele. Important este să o spună un specialist.

– Toţi au fugit să-şi asume… Nici cu guvernul Boc nu am rezolvat-o. Măcar Boc nu a trimis un proiect de lege la Parlament.

– Dacă s-ar utiliza tehnologiile din Suedia, aş fi liniştiti pentru că acolo nu ar putea face nimeni ceva împotriva mediului. Şi garanţii de mediu. Plus garanţa că BNR are drept de preempţiune dacă achizionează aurul. Nu cred că ar fi o problemă ca BNR să fie primul beneficiar.

– Nivelul de comunicare a fost anunţat de premierul Ponta, aşa că nu-mi rămâne decât acest mod de a comunica.

– Să scoţi nişte mineri dintr-o galerie turistică, e un efort…

– A fost tandemul Iliescu-Năstase care a procedat cum vrea să acţioneze Ponta acum. Să-ş acoepre şmecheriile prin legi, numai că Ponta e mai puţin inteligent decât Năstase.

– (Legea maidanezilor – n.r.), în forma în care a trecut prin Parlament, o promulg fără reţineri. După ce aducem populaţia canină la un nivel rezonabil, ne putem gândi la alte soluţii.

– Ce să aşteptăm, să iasă 200.000 de oameni în stradă? Atunci scot ei legea din Parlament…

– Vom avea obligaţia să ne reducem rezerva valutară la 2% când intrăm în zona euro. În rest,orice stat poate să ia orice măsură din punct de vedere al rezervelor. Contra aur se poate face emisiune de lei. Dacă vom fi în zona euro, se poate face emsiune de euro pentru că achiziţionezi rezerve.

– Unul era preţul aurului acum 10 ani, acum discutăm de alte tehnologii, de alte condiţii.

– Legea Rompetrol a fost sesizată la CCR pe alte chestiuni decât pe faptul că a fost dedicată unei firme, ci că era o discriminare faţă de alte firme.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
România blocată. După Valea Oltului, Autostrada A3 București Ploiești. Cât țin restricțiile
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Joe Biden Testat Pozitiv la Covid-19, Va Continua să Lucreze în Izolare
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'