Permiteţi-mi să calific acest consiliu ca fiind decisiv pentru ce se va întâmpla în UE în următorii ani. El arată voinţa liderilor politici de a redresa situaţia economică a statelor europene, situaţie care ajunsese în situaţia în care lucrurile nu mai putea întârzia. Astăzi, măsurile de cheltuire responsabilă a banilor devin un comandament suprem al tuturor statelor membre UE.
Şi România are de luat o decizie grea, care poate contravine aspiraţiilor şi iluziilor noastre de la intrarea în Uniunea Europeană.
Contrar unor informaţii de presă, la Bruxelles nu s-a semnat nimic. A fost o negociere între liderii politici pentru a menţine principalul obiectiv al măsurilor ce trebuiesc luate şi de a răspunde comandamentelor fiecărui stat membru. Froma la care a fost adus Trataul în urma ultimului Consiliu European menţine ideea că nimeni nu mai poate menţine bunăstarea propriului popor din împrumuturi.
Eu am obligaţia să le spun românilor că iluzia traiului pe datorie s-a spulberat. Nu numai în România, ci în toată Uniunea Europeană.
Cele două documente semnate ieri: forma finală a Tratatului şi o declaraţie comună privind creearea locurilor de muncă.
Nu vreau să se înţeleagă că eu vreau să aduc veşti rele. Nu sunt veşti rele, sunt informaţii despre responsabiliate. Ştiu care este diferenţa dintre salariul din România şi cel din germania. Această diferenţă nu o putem corecta peste noapte.
Mergem cu partenerii noştri înainte, sau avem opţiunea cum au avut-o Cehia şi Marea Britanie de a nu merge înainte. Este un apel pe care-l fac către toţi politicienii. Mâine vor veni cei din Opoziţie, sau nu vor veni, nu ştiu.
România este într-un avans de circa doi ani. Noi avem premize să ne încadrăm în parametrii pe care noul Tratat în implică. Europa de dinainte de criză nu mai seamănă cu cea de acum.
Reiterez apelul meu către toată clasa politică. Opţiunea mea este să mergem înainte cu Europa. Ce lăsăm copiilor noştri: lăsm o casă sau o datorie? Dacă decidem să le lăsm o casă mergem împreună cu cei 24 cu care cel puţin declarativ, ne-am alăturat cu declaraţia mea.
Câteva cuvinte despre declaraţia privind creare locurilor de muncă: Creşterea locurilor de muncă pentru tineri. Comisia Europeană trebuie să le prezinte un plan în martie. se vizează creşterea de ocupare a tinerilor după terminarea studiilor, sau de opţiuni de continuare a studiilor, sau un program de ucrnicie, sau un stagiu într-o instituţie publică sau într-o companie. Se pune accent pe creşterea substanţială a programelor de ucenicie. Ucenicia, pe care noi am legiferat-o anul trecut prin Noul Cod al Muncii a devenit un obiectiv la nivel european.
O a doua prioritate î crearea de locuri de muncă se referă la pieţele interne, prin creare unui acord privind simplificarea normelor din achiziţiile publice.
Cea de-a treia prioritate se referă la stimularea finanţării economiei, în special în IMM-uri. Aici merge până la angajarea rapidă a tuturor fondurilor europene rămase neangajate. Mai mult decât atât, o ţară care nu a cheltuit toate fondurile alocate în 2007-2015, poate să utilizeze fondurile angajate ca şi garanţie pentru creditare ca şi creditare pentru IMM-uri. De asemenea Banca Europeană poate să deruleze programe de creare a de IMM-uri.
Pentru că nu putem miza pe crearea loocurilor de muncă, noi am avut o observaţie legată de faptul că trebuie să inhibăm apetitul companiilor europene de a se relocaliza. Acest subiect va fi discutat la următorul Consiliu.
Acest Tratat schimbă modul cum se face politică în Europa. Noi în România avem o problemă: demagocia politică. Mă refer la toţi politicienii. Demagogia politică a fost susţinută din banii din privatizări. Totul era susţinut din venitul bugetului, dar şi din banii din privatizare. Ei, din 2008 s-au terminat banii de privatizare.