Preşedintele Belarus, laureat al premiului antiNobel pentru interzicerea aplauzelor în public

Universitatea americană Harvard a decernat joi seara Premiile Ig Nobel 2013, acordate în fiecare an pentru descoperiri ştiinţifice ciudate şi amuzante, relatează AFP, citată de Agerpres.
Alina Costache
13 sept. 2013, 06:03
Preşedintele Belarus, laureat al premiului antiNobel pentru interzicerea aplauzelor în public

Premiile, sponsorizate de revista Annals of Improbable Research, sunt decernate pentru cel de-al 23-lea an, scopul lor declarat fiind de a-i face oamenii mai întâi să râdă, iar apoi să gândească.

Echipa de cercetători condusă Laurent Begue (Universitatea Pierre Mendes, din Grenoble, Franţa) şi-a adjudecat premiul în psihologie pentru un studiu care demonstrează influenţa pozitivă a băuturii asupra frumuseţii fizice. Studiul intitulat „Beauty is in the eye of the beer holder” („Frumuseţea este în ochii deţinătorului de bere”) susţine că cu cât bei mai mult, cu atât te consideri mai frumos. Cercetarea subiectului a fost realizată în cooperare cu universităţile Paris-Descartes, Paris-VIII şi Universitatea de Stat din Ohio, iar constatările i-au fost publicate anul trecut în British Journal of Psychology.

În medicină, premiul a fost atribuit unei echipe sino-japoneze care a studiat efectul muzicii de operă asupra şoarecilor cărora li s-a făcut un transplant cardiac.

De asemenea, un studiu a primit Premiul probabilităţii pentru că a arătat că cu cât o vacă rămâne lungită mai mult timp, cu atât este mai probabil ca ea să se ridice în curând. Autorii săi – cercetători din Marea Britanie, Olanda şi Canada – au mai descoperit că dacă o vacă se ridică, nu este uşor să ştii când se va culca din nou.

Premiul antiNobel pentru pace i-a fost decernat preşedintelui Belarus, Aleksandr Lukaşenko, pentru că a declarat că în ţara sa aplauzele în public sunt o încălcare a legii.

Citeşte şi Preşedintele Belarusului nu înţelege homosexualii, dar nu are nimic împotriva lesbienelor VIDEO

La categoria biologie şi astronomie, premiul a fost atribuit unei echipe internaţionale de cercetători (Suedia, Africa de Sud, Germania, Australia, Marea Britanie) care a arătat că gândacii de bălegar – când se rătăcesc – îşi regăsesc drumul privind Calea Lactee.

În fizică, premiul a revenit unor cercetători din Italia (Universitatea din Milano), Franţa, Rusia, Elveţia şi Marea Britanie care au susţinut că unele persoane ar fi capabile fizic să alerge pe suprafaţa unui lac dacă acesta este sub influenţa lunii.

Premiul antiNobel la chimie a recompensat o echipă japoneză care a descoperit că procesul prin care cepele provoacă lăcrimarea este mai complicat decât credeau oamenii de ştiinţă până acum.

Premiile au fost remise câştigătorilor lor de cinci autentici laureaţi ai premiului Nobel: Dudley Herschbach (chimie, 1986), Roy Glauber (fizică, 2005), Eric Maskin (economie, 2007), Sheldon Glashow (fizică, 1979) şi Frank Wiczek (fizică, 2004).

Câştigătorii, care călătoriseră pe cheltuiala proprie, au avut la dispoziţie 2 minute pentru discursul de mulţumire, iar cea care a supravegheat cu intransigenţă să nu-şi depăşească timpul acordat a fost o fetiţă de 8 ani.

Pentru prima dată, câştigătorii Premiilor Ig Nobel au primit şi bani – 10 trilioane de dolari, însă dolari din Zimbabwe, adică aproximativ patru dolari americani.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Reducere la plata impozitelor pe 2025. Toți românii beneficiază de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a primit lovitura finală. Anunțul serii în România: Nu va putea candida în 2025
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”