Nebojša Radmanović a fost întâmpinat într-o ceremonie cu onorul Regimentului de Gardă şi Protocol pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni, unde au fost intonate şi imnurile de stat ale celor două ţări.
Cei doi şefi de stat au avut convorbiri tête-à-tête şi convorbiri oficiale cu participarea membrilor delegaţiilor, urmând să susţină şi o conferinţă de presă în jurul orei 12:30.
În conferinţa de presă, preşedintele de la Sarajevo, Nebojša Radmanović, a avansat în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu preşedintele Băsescu, ca termen posibil pentru aderarea ţării sale la UE următorii „cinci-şase ani”, după începerea propriu-zisă a negocierilor.
Preşedintele Traian Băsescu a arătat că acest termen este „realist cu condiţia respectării de către Sarajevo a angajamentelor asumate faţă de Comisia Europeană.
„În ceea ce ne priveşte, am reafirmat susţinerea fără rezerve a Bosniei Herţegovina pentru începerea procesului de negociere în vederea intrării în UE. Cu siguranţă însă, făcând menţiunea că acest proces nu este posibil, începerea negocierilor, fără atingerea unor obiective care ţin în principal de criteriile de la Copenhaga, criteriile politice„, a afirmat Băsescu.
Nebojša Radmanović a mulţumit României pentru că este printre prietenii ţării sale şi a apreciat drept „utile” sfaturile preşedintele Băsescu, pe care l-a informat despre situaţia actuală din ţara sa. El a adăugat însă că în rândul populaţiei din ţara sa „ar putea apărea o stare de spirit de scepticism faţă de Uniunea Europeană dacă se tărăgănează integrarea”.
Pe de altă parte, Băsescu a spus că România este pregătită să se implice în proiectele importante din Bosnia şi Herţegovina privind infrastructura, dezvoltarea sectorului hidroenergetic şi turismul.
„România este gata să se implice în proiectele importante din Bosnia Herţegovina, fie că vorbim de infrastructură, dezvoltarea turismului sau de dezvoltare a capacităţilor hidroenergetice ale Bosniei Herţegovina”, a afirmat Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută după întrevederea cu liderul de la Sarajevo.
În prezenţa celor doi şefi de stat a fost semnat şi un acord bilateral de cooperare economică pregătit de ministerele de resort din cele două ţări. Documentul a fost semnat din partea română de ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Vizita lui Radmanović la invitaţia lui Băsescu este prima a unui preşedinte de la Sarajevo în România. Preşedintele Băsescu a fost în vizită oficială la Sarajevo în 2008.