„Eu voi cere mâine (n.red.- joi) Biroului permanent (Bp) să accepte ca lunea – zi dedicată în exclusivitate alegerii noului Bp şi liderilor grupurilor politice parlamentare şi modificărilor care se fac în structură, conform ultimei decizii a CCR, după ce se face noul Birou permanent – să avem prezentarea unui punct de vedere al primului ministru, urmat de dezbaterile grupurilor politice parlamentare. (…) În fiecare luni, de la începutul fiecărei luni, va fi plen la Camera Deputaţilor, şi la Senat urmând să fie făcut acest lucru, dacă vor accepta colegii noştri”, a arătat Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că a semnat deja decizia privind convocarea Parlamentului pentru luni, 2 februarie, de la ora 14,00.
„Începe cu Biroul Permanent vechi, grupurile politice parlamentare care îşi aleg, în funcţie de numărul pe care îl stabilesc, liderii şi viceliderii şi fac nominalizările pentru membrii Biroului. Dacă sunt modificări substanţiale, atunci pierd şi mandate de preşedinte, vicepreşedinte sau secretar al unei comisii şi automat liderii grupurilor trebuie să facă alte propuneri. La ora 18,00, la începutul fiecărei luni, primul-ministru trebuie sa vină să prezinte anumite evoluţii. Vrem să fim un Parlament aşa cum sunt parlamentele naţionale europene, să discutăm despre politici publice şi, atunci când criticăm sau venim cu amendamente la un text de lege, să vedem de ce le avem şi care sunt rezultatele, care este impactul asupra politicii publice care este aplicată într-un anumit domeniu în România. (…) Intrăm într-o dezbatere care elimină criticile pe care le-am văzut, de exemplu, la legile Big Brother. Dacă aceste dezbateri erau înainte în Parlament, ele aveau un avantaj că pregăteau opinia publică, ONG-urile veneau şi discutau aici şi atunci Parlamentul era mai aproape de ceea ce scrie în Constituţie. (…) Este un pas înainte pe care trebuie să-l facem, suntem obligaţi dacă vrem să fim un parlament naţional de tip european”, a susţinut preşedintele Camerei Deputaţilor.
Valeriu Zgonea a adăugat că s-a mai încercat, fără succes, introducerea „orei premierului” şi „orei ministrului” în fostul regulament al Camerei şi a subliniat că se doreşte ca, prin noile modificări, să se creeze transparenţă şi predictibilitate la nivelul comisiilor permanente.
„Acum, intrăm într-un model european. Lunea, introducem ora primului ministru, pe care opoziţia când era la guvernare nu a dorit-o. Asta înseamnă că, în prima luni din fiecare lună, primul-ministru vine la o dezbatere cu liderii opoziţiei cu privire la principalele proiecte de politici publice pe care le-a aplicat şi va fi o dezbatere. (…). În celelalte zile de luni, vor veni miniştri, va fi ora ministrului, iar miniştrii vor fi interpelaţi astfel încât şi opoziţia va avea un ministru din umbră, aşa cum este denumit el în terminologia europeană, şi acela va ataca întotdeauna politicile publice pe care un ministru le face. Acesta este calupul de luni. În paralel, grupurile politice parlamentare vor discuta toate proiectele de lege şi vor stabili mandatele în interiorul comisiilor permanente, dar şi la nivelul plenului Camerei Deputaţilor. (…) Vor stabili raportori care se vor ocupa de proiecte şi care vor veni cu poziţia opoziţiei sau cu poziţia pe care o are coaliţia de guvernare. Marţea, va fi dedicată strict comisiilor permanente, acestea vor lucra, vor avea amendamente şi vom veni cu rapoartele miercuri, normal, aşa cum trebuie, fără să mai cerem excepţii, urgenţe, lucrul unei comisii în paralel cu plenul. Miercuri va fi o dezbatere, şi după ora 14,00 până la 18,00 – 19,00 plen, iar joi plen dimineaţa şi joi la prânz votul final. Asta înseamnă patru zile, aşa cum este scris şi în Regulamentul Camerei Deputaţilor – activitate la Parlament – şi vineri, sâmbătă şi duminică activitate în circumscripţii electorale – principalul calup. Cel de-al doilea este de a pune regulamentul Camerei în concordanţă cu legislaţia care stabileşte raporturile dintre guvern şi parlament în ceea ce priveşte materia afacerilor europene”, a detaliat Zgonea.