„Noi considerăm că data de 4 decembrie este mai potrivită, pentru că, altfel, președintele are apoi 20 de zile posibilitatea să convoace noul Parlament și în acest ritm, în două sau trei alegeri, ajungem să avem constituirea Parlamentului pe 1 ianuarie sau chiar dincolo de 1 ianuarie. Cu cât încercăm să aducem alegerile mai aproape de cursul firesc, deci să nu intrăm în perioada Crăciunului, și așa gândiți-vă că viitorul Parlament dacă va fi convocat pe 20-21, până va fi validat ne apropiem de Crăciun. Apoi, urmează perioada de consultare a partidelor politice pentru constituirea noului Guvern. Deci cu cât împingem alegerile mai târziu, cu atât există riscul să stăm de Anul Nou sau chiar dincolo de Anul Nou cu formarea noului Guvern„, a explicat Florin Iordache, întrebat despre propunerea Guvernului ca alegerile parlamentare să aibă loc fie în 4 decembrie, fie în 11 decembrie, potrivit Agerpres.
El a spus că nu crede că ar exista riscul unui absenteism la vot în cazul organizării alegerilor în data de 4 decembrie, în preajma mini-vacanței de Ziua Națională.
„Fiind vorba de liste județene, oamenii au posibilitatea, în ziua alegerilor, respectiv pe 4, să poată vota oriunde în județ și, de asemenea, cei care au domiciliul în străinătate pot oriunde în afara României. În același timp, gândiți-vă că în data de 5 se reîncepe activitatea. În aceste condiții, în după-amiaza zilei de duminică, cei care au fost plecați în mini-vacanță se pot întoarce și pot vota, iar dacă într-adevăr cetățenii nu vor vota, cred că este și vina partidelor politice sau a candidaților care nu vor veni cu niște oferte serioase și care să atragă românii la vot„, a explicat Iordache.
Surse din PSD au declarat pentru news.ro că premierul Dacian Cioloş urmează să aibă o discuţie cu Liviu Dragnea pe tema datei la care vor fi organizate alegerile parlamentare. PSD ar dori ca scrutinul să aibă loc pe 4 decembrie sau pe 27 noiembrie.
CITEŞTE ŞI: Kelemen Hunor: Alegerile ar trebui să aibă loc pe 11 decembrie. Trebuie modificată Constituţia