„Ce se întâmplă astăzi la mai mult de patru ani și jumătate după aplicarea noului cadru legislativ? Avem zero contracte colective de muncă unice la nivel național. Avem zero contracte colective sectoriale pentru că nu s-a mai putut încheia niciunul. Avem 14.343 de contracte colective de muncă la nivel de unitate, din care 12.327 încheiate de reprezentanții lucrătorilor, iar 2.016 numai de organizațiile sindicale reprezentative. Rezultatul este că doar 28% din lucrătorii din România sunt acoperiți de un contract colectiv de muncă astăzi, față de 100% la 5 mai 2011„, a precizat Hossu, citat de Agerpres.
Acesta susține că există mutații semnificative la nivel economic.
„În prezent sunt 482.834 unități de angajatori care au până la 20 de lucrători și care potrivit legii nu sunt obligați să înceapă negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate. De asemenea, avem condiționările care spun că un sindicat poate fi realizat din 15 lucrători din aceeași unitate. Negocierea contractului colectiv de muncă este obligatorie în cazul unităților care au mai mult de 21 de lucrători„, a adăugat președintele Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”.
Liderul federației sindicale susține că se ajunge la imposibilitatea respectării dreptului constituțional în condițiile în care orice lucrător din România este liber să se asocieze. „Prin legea 62/2011 se ajunge la o interdicție a dreptului de liberă asociere pentru că acesta nu se poate afilia la o structură sindicală, decât în urma creării unui sindicat la nivel de unitate”, a menționat Hossu.
Potrivit sursei citate, în prezent există 4 milioane de contracte individuale de muncă încheiate până la 1.400 de lei din 5,3 milioane de contracte de muncă încheiate pe persoane fizice diferite.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) organizează miercuri, la Palatul Parlamentului, seminarul „Legislația muncii — oportunități și perspective”, în cadrul căruia sunt dezbătute oportunitatea modificării legislației din sector, impactul aplicării Codului muncii și a Legii dialogului social adoptate în 2011, cu accent pe transfer de expertiză și schimb de informații și inovații pe o piață inclusivă a muncii în Uniunea Europeană.
La eveniment participă experți ai confederațiilor și federațiilor sindicale și patronale, ai Ministerului Muncii, parlamentari, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai organizațiilor neguvernamentale.
Evenimentul este organizat în cadrul Proiectului ‘România suntem noi!’ POSDRU/171/6.4/S/146712, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, care este derulat de MMFPSPV prin Departamentul pentru Dialog Social.