Președintele CCR explică una dintre cele mai controversate decizii din istoria electorală a țării, respectiv anularea alegerilor prezidențiale, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Juridice.ro.
Președintele Curții Constituționale a explicat că hotărârea CCR de anulare a alegerilor nu a fost îndreptată împotriva unui candidat anume, ci a avut scopul de a proteja principiile democratice.
”Curtea Constituțională are obligația, stabilită direct în Constituție, să protejeze ordinea constituțională atunci când constată că există un proces electoral viciat pentru alegerea Președintelui României, de natură să afecteze legalitatea și corectitudinea rezultatelor votului exprimat de cetățeni.
Curtea a sancționat, în limitele obligației sale constituționale, procedura electorală ca atare, derulată în condiții de incorectitudine, stabilite în baza unor documente oficiale ale instituțiilor care, prin lege, au rolul să protejeze securitatea națională.
CSAT a fost acea autoritate care a conchis că au existat interferențe în desfășurarea procesului electoral printr-un comunicat care a sintetizat informațiile primite prin Notele informative emise de serviciile de securitate ale statului”, a explicat președintele CCR.
Citește și Alegeri prezidențiale 2025. Cum vrea Nicușor Dan să o scoată din cursă pe Elena Lasconi
De asemenea, Marian Enache a specificat faptul că hotărârea Curții nu s-a bazat pe informații clasificate, ci pe documente declasificate.
”CCR nu a decis anularea procesului electoral pe baza unor documente clasificate, ci a unor documente declasificate, accesibile publicului larg în baza principiului transparenței.
Hotărârea pronunțată de Curte nu sancționează și nu anulează dreptul de vot al cetățenilor, așa cum artificial și tendențios se induce prin anumite mesaje în mediul public electoral, ci îl protejează de orice ingerință în scopul exprimării lui în deplină libertate și al realizării finalității sale constituționale.”, a mai explicat Marian Enache.
Acesta a exclus categoric posibilitatea unei erate sau a unei revizuiri a deciziei de anulare.
„Erata vizează doar îndreptarea unei erori materiale din cuprinsul unei hotărâri și nicidecum schimbarea sau modificarea soluției pronunțate de o autoritate jurisdicțională. A susține posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră și o intoxicare a alegătorilor.
Hotărârile Curții Constituționale sunt definitive și general obligatorii, iar cererile de revizuire sunt formulate în afara unui cadru procesual. Soluția rațională și constituțională nu putea fi decât una singură: anularea procesului electoral pentru a sancționa procesul electoral viciat, pe de o parte, și, pe de altă parte, pentru a le oferi șansa tuturor cetățenilor să se prezinte la un nou proces electoral corect.”, a mai explicat președintele Curții Constituționale.