Șeful CCR a explicat că, prin adoptarea noii Constituții, Legea 1/1988 privind numirea directorului SIE, așa cum a fost concepută în 1998, a fost abrogată în mod automat.
Nimeni nu a modificat textul de lege pentru a intra în conformitate cu noua Constituție și, potrivit alineatului 2 al articolului 154, Consiliul Legislativ este instituția care trebuia să ceară modificările.
„Sigur, trebuia să se facă modificarea… Cum să zic, numirea este constituțională, dar e nelegală. Au descoperit problema în 2006, când l-au numit pe Săftoiu, dar, pentru că actele erau deja făcute, au mers așa în continuare și nu au mai modificat nimic. Este o lipsă acolo, un vid. Legea trebuie refăcută acolo. Cineva trebuie să pună acolo în text, că nu poți să folosești Constituția ca unealtă de lucru”, a declarat Zegrean pentru Sursa Zilei.
Citeşte şi: EDUARD HELLVIG, noul director al SRI. Cine este viitorul şef al Serviciului de Informaţii
Legea 1/1998 privind organizarea și funcționarea SIE, în vigoare la această oră, prevede la articolul 6, alineat 1: „conducerea Serviciului de Informaţii Externe se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea Preşedintelui României”.
În același timp, Constituția României, așa cum a fost revizuită în 2003, prevede, la articolul 65, litera h, ca atribuție a camerelor reunite ale Parlamentului, „numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii”.
În schimb, Constituția României din 1991 stabilea, la articolul 62, litera g, că numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorului Serviciului Român de Informații şi exercitarea controlului asupra activităţii acestui serviciu cade în sarcina camerelor Parlamentului reunite în ședință comună.
Citeşte şi: Augustin Zegrean denunţă presiuni în problema legilor siguranţei naţionale: Un judecător s-a plâns la CE
Așadar, Constituția României a fost revizuită fără ca cineva să mai țină cont că Legea SIE trebuie și ea modificată în conformitate cu noua Constituție. Legea SIE funcționa în conformitate cu vechea Constituție care prevedea doar numirea directorului SRI, nu și pe cea a șefului SIE.