Președintele CCR, Marian Enache, a reacționat, recent, la amenințările lui Călin Georgescu, care a declarat că dacă va ajunge președinte, judecătorii Curții Constituționale a României vor fi judecați pentru înaltă trădare. Asta, în cazul în care nu decid reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale.
Recent, președintele CCR, Marian Enache, a reacționat la afirmațiile făcute de Călin Georgescu, care a spus că în cazul în care va ajunge președinte, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) vor fi judecați pentru înaltă trădare, dacă nu decid reluarea turului 2 al alegerilor. Marian Enache a declarat că astfel de ieșiri nu ar trebui să aibă loc și că voturile oamenilor din orice țară nu pot fi însușite prin manipulări.
„Dar ce, suntem pe vremurile lui Ivan cel Groaznic? Statele din lumea civilizată a Europei și SUA ar trebui să conștientizeze existența unor asemenea ieșiri, tocmai pentru a fi repudiate, și să apere valorile democratice și justiția constituțională. Voturile oamenilor din orice țară nu pot fi însușite prin manipulări care încalcă legea, promisiuni înșelătoare și amenințări stupefiante de răzbunare față de instituțiile statului și față de toți cei care nu îi dau dreptate și nu se „aliniază” dorințelor cuiva. Asemenea manifestări, de „virilitate electorală”, profund antidemocratice și periculoase, mâine vor fi îndreptate împotriva oricărui cetățean care va avea curajul să i se opună și să nu devină „obligatoriu” un adept al său. Toți vor fi pedepsiți pentru nesupunere și deviaționism de la pretențiile unui candidat?! Aici nu este vorba despre persoane, așa cum s-ar înțelege la prima vedere, ci despre opoziția tranșantă dintre ideologia democratică și tendințele de tip totalitarist, care lansează ultimatumuri”, a spus acesta pentru Juridice.ro.
Mai mult, președintele CCR a spus că invocarea interesului poporului pentru a justifica un interes personal sau de grup este o atitudine abuzivă și ipocrită.
„Fidelitatea față de voința poporului și față de țară este sacră. Cu toții respectăm acest principiu al legitimității reprezentării poporului în Parlament. Mandatul reprezentativ al celor aleși trebuie exercitat, însă, cu bună-credință, în scopul realizării intereselor fundamentale ale întregii comunității de cetățeni, nu numai ale acelei părți care i-au votat sau a partidelor politice pe care îl reprezintă, cu ignorarea interesului național. Aceasta este rigoarea și spiritul Constituției și a statului de drept, pe care nu le putem negocia sau tranzacționa după variațiile scopurilor de partid. Potrivit unui fruntaș al PNȚCD, Corneliu Coposu, principiile și valorile statului de drept nu pot fi negociate, ele trebuie aplicate”, a mai spus acesta.