Mai mult, Radu Moldovan s-a arătat dispus „să facă pe victima” şi să transmită de pe telefonul său coordonatele, în vederea localizării locului accidentului.
„Cred că am învăţat cu toţii câte ceva din ceea ce s-a întâmplat cu accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Nu este un secret pentru nimeni că prestaţia instituţiilor statului a fost mai mult decât defectuoasă. Aş lansa o provocare tuturor, în primul rând Comitetului (pentru situaţii de urgenţă – n.r.), dar în mod special celor care au responsabilităţi în mod direct: după ce ne va lăsa şi timpul, eu v-aş propune, şi sunt dispus să mă implic maxim în această situaţie, să facem şi noi o simulare a unui asemenea accident, ca o completare la programul de activităţi, să vedem cum am reacţiona noi într-o asemenea situaţie şi care ar fi timpii în care am putea să reacţionăm. Pentru că este păcat să se piardă vieţi omeneşti din lipsă de comunicare sau din lipsă de a şti fiecare ce are de făcut”, a spus Moldovan.
În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, un astfel de exerciţiu ar putea verifica atât modul de acţiune a instituţiilor responsabile, cât şi necesităţile privind dotarea tehnică a salvatorilor. „Eu acord tot sprijinul pentru a face o astfel de simulare, să vedem cum stau lucrurile. Sunt chiar dispus să fac pe victima într-un vârf de munte, să vă transmit de pe IPhone-ul meu toate datele”, a mai spus Radu Moldovan.
Propunerea a fost adoptată de Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă Bistriţa-Năsăud, şeful ISU, Constantin Florea, sugerând ca simularea să aibă loc în trimestrul al treilea al acestui an, când este organizat un exerciţiu în Parcul Naţional Munţii Rodnei.
În decembrie 2006, instituţiile din Bistriţa-Năsăud au fost implicate într-o operaţiune de salvare a ocupanţilor unui elicopter SMURD prăbuşit în zona Pasului Tihuţa din Munţii Bârgăului, soldată din fericire doar cu persoane rănite.