Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a fost arestat preventiv

Președintele Consiliului Județean (CJ) Ialomița, Silvian Ciupercă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Acesta este acuzat de procurorii DNA de săvârșirea mai multor fapte de corupție.
Filip Stan
12 feb. 2015, 14:55
Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a fost arestat preventiv

Judecătorii de la Tribunalul București au decis joi arestarea preventivă pentru 30 de zile a președintelui Consiliului Județean (CJ) Ialomița, Silvian Ciupercă, acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție de săvârșirea mai multor fapte de corupție.

În același dosar, magistrații au emis mandat de arestare și pentru Cezar Gheorghe Vâlcan, director al Serviciului Achiziții și Patrimoniu din CJ Ialomița.

Decizia instanței nu este definitivă.

Silvian Ciupecă a fost reținut miercuri pentru luare de mită, două infracțiuni de folosirea influenței și autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, două infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În dosar mai sunt cercetați Marius Dragoș Constantinescu; Liviu Gabriel Mușat, președinte al ADR Sud Muntenia, Mariana Vișan, director adjunct în cadrul aceleiași instituții; Elena Trandafir, beneficiar și/sau consultant în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană depuse la ADR SUD Muntenia.

Procurorii susțin că, în ianuarie 2014, Silvian Ciupercă și-a folosit influența și autoritatea în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit, și anume asigurarea postului de manager interimar în cadrul Spitalului județean Ialomița.

Citeşte şi SILVIAN CIUPERCĂ, şeful CJ Ialomiţa, a fost REŢINUT. DNA îl acuză de luare de mită

Șeful CJ este acuzat că, în perioada martie-aprilie 2014, după efectuarea unui control de către Corpul de Control al Ministerului Sănătății, l-a determinat pe un consilier din cadrul ministerului să-și exercite atribuțiile de serviciu în mod defectuos, prin întocmirea raportului de control neconform realității.

„Astfel, au fost eliminate din cuprinsul acestui raport dispoziții și pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, aducând-se atingere activității de control al Ministerului Sănătății și încrederii publice. În perioada martie-aprilie 2014, Ciupercă l-a determinat pe același consilier să întocmească în fals raportul de control, prin omisiunea, cu știință, de a insera anumite împrejurări care ar fi putut duce la tragerea la răspundere penală, disciplinară sau administrativă a celor supuși controlului”, declară procurorii.

DNA precizează că, în perioada decembrie 2013-iulie 2014, Ciupercă i-a determinat pe Mușat și Vișan și un expert de la aceeași agenție să-și îndeplinească defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul amânării nejustificate a vizitelor de monitorizare la beneficiarii unor proiect cu finanțare europeană, între care Elena Trandafir, evitându-se ca aceștia să suporte corecții financiare de aproximativ 42.000 lei.

Anchetatorii au mai constatat că șeful CJ Ialomița, în perioada aprilie-mai 2014, abuzând de prerogativele funcției sale, având un ascendent asupra subordonaților săi, i-a determinat pe membrii Comisiei de licitație din Consiliu să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul atribuirii, în mod nelegal, a contractului de concesiune unei societăți SC Green Harvest SRL (ofertant clasat pe locul 2) și a încheiat cu această firmă contractul de concesiune, producând astfel o prejudiciu de aproximativ 7 milioane lei (pe toată durata contractului de 35 de ani) echivalent euro 1.577.000 euro.

Citeşte şi Percheziţii la CJ Hunedoara. Directoarea DGASPC Hunedoara, vizată într-un dosar de CORUPŢIE