Costel Alexe s-a prezentat miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie alături de avocatul său, după ce au contestat controlul judiciar impus în dosarul în care procurorii anticorupție îl acuză că a primit mită zeci de tone de tablă.
În faţa sediului Curţii Supreme, Costel Alexe a fost așteptat cu cătușe de protestatarul Marian Ceaușescu.
„Borfaşii asta merita! Nu va e rusineeee! Din calitate de membru al Guvernului României ne-aţi înşelat. Ne-aţi înșelat! Borfasule! Hoțule! Da-ti demisia, maaah! De ce furi, mah borfasule? Ti-ai batut joc de increderea romanilor. (…) Ai fost ministru, mah? Ai furat in calitate de ministru, maaaah! De ce? Nu ti-e rusine, mah? Sa fii corupt, hotule, borfasule?”, i-a strigat protestatarul Ceauşescu fostului ministru Costel Alexe, în timp ce îi flutura în faţă nişte cătuşe.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat recent că „ar fi cazul” ca PNL să „reacţioneze politic” în ceea ce priveşte faptul că atât şeful CJ Iaşi, Costel Alexe, cât şi primarul Mihai Chirica sunt vizaţi de acuzaţii ale procurorilor. „(…) dacă nu o va face în următoarele zile, voi avea o discuţie pe această speţă”, a afirmat Iohannis. Întrebat dacă vocea sa mai contează în PNL, şeful statului a replicat: „Vom vedea”.
Fostul ministru al Mediului Costel Alexe este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru luare de mită şi instigare la delapidare.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile începând de la data de 27 aprilie 2021, până la data de 25 iunie 2021 față de inculpații:
– ALEXE COSTEL, la data faptelor ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare,
– Persoană fizică având funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare.
Între obligațiile impuse prin controlul judiciar față de cei doi inculpați se află interdicția de a părăsi țara și aceea de a nu comunica, direct sau indirect, pe nicio cale cu anumite persoane, menționate în ordonanță.
În ordonanțele de luare a măsurii controlului judiciar se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.
Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.
Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de 99.956 lei și constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.
Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, inculpat în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.