Preşedintele CNAS: Avem una dintre cele mai mici contribuţii la sănătate, dar ne dorim servicii de calitate

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Laurenţiu Mihai, susţine că în România există una dintre cele mai mici contribuţii pentru sănătate şi că asigurarea obligatorie de sănătate a devenit mai degrabă o opţiune, în condiţiile în care 5 milioane de români contribuie la fondul de asigurări pentru aproape 19 milioane de persoane. Laurenţiu Mihai vorbeşte despre o finanţare insuficientă, dar spune că CNAS nu poate produce bani, ci doar gestionează ceea ce i se oferă.
Alina Costache
11 ian. 2018, 13:43
Preşedintele CNAS: Avem una dintre cele mai mici contribuţii la sănătate, dar ne dorim servicii de calitate

„Este necesară o finanţare mult mai bună. Dar nu depinde doar de Casele de Asigurări sau depinde de ele într-o foarte mică măsursă, ci depinde de resursele pe care le poate produce economia românească. Sunt de acord că este nevoie de finanţare mai mare. Ceea ce pot face acum este să gândesc pentru viitor un sistem în care medicii de familie să poată asigura o gamă mai largă de servicii. Medicul de familie să nu fie doar distribuitor, ci un integrator al informaţiilor medicale. Când va putea participa mai activ în programele de screen pentru depistarea unor boli, când vor fi servicii de telemedicină mai integrate, sunt convins că şi satisfacţia pacientului şi satisfacţia profesională a medicului vor creşte”, a declarat joi Laurenţiu Mihai într-o coferinţă de presă, potrivit news.ro.

El a amintit că bugetul CNAS pentru anul 2018 a crescut cu 4,5 miliarde de lei şi a subliniat că suma alocată din această valoare pentru medicina primară va fi folosită integral pentru acest domeniu.

„A existat acea discuţie aprinsă în mass-media referitoare la medicina primară, repet cifrele: punctul minim garantat per capita – 5,6, iar per serviciu – 2,6. Suma alocată medicinei primare este folosită integral pentru medicina primară. Şi în cazul în care nu sunt folosite toate serviciile, suma este folosită pentru medicina primară, iar valoarea punctului creşte”, a spus Laurenţiu Mihai.

Preşedintele CNAS a explicat că medicul de familie are opţiunea de a presta serviciu contra cost şi îşi poate achiziţiona echipamente accesând fonduri europene, precizând că contractul pe care îl are acesta cu casa de asigurări nu este singura sa sursă de venit.

„Medicul trebuie să arate nu numai că poate gestiona foarte bine activitatea medicală, dar şi că poate gestiona partea economică. Contractul cu Casa de Asigurări nu este singura sursă de venit. Există şi acum posibilitatea de a presta servicii contra cost. Există şi dorinţa medicinilor de familie să îşi achiziţioneze echipamente noi. Pentru acestea se pot accesa fonduri europene, depinde de capacitatea managerială a medicului de folosi toate instrumentele care îi stau la dispoziţie pentru a-şi atinge obiectivele”, a explicat preşedintele CNAS.

Potrivit acestuia, există 5 milioane de contributori la fondul pentru asigurările de sănătate pentru aproximativ 19 milioane de persoane. Mihai a afirmat că obligaţia din lege pentru asigurarea medicală s-a transformat, de fapt, într-o opţiune pentru români, în ciuda faptului că ei îşi doresc servicii de calitate.

„Avem în România asigurări sociale de sănătate obligatorii, potrivit legii. Dacă mă uit, însă, la faptul că sunt aproape 5 milioane de contributori pentru aproximativ 19 milioane de persoane, constat că obligaţia din lege a cam dispărut. Vorbim de 5 milioane de plătitori ca excepţie. Cred că e momentul să ne întrebăm, ca societate, dacă ne dorim asigurări sociale de sănătate în România, dacă ne dorim un sistem bazat pe taxare generală şi plată de la buget, cât suntem gata să plătim pentru servicii de sănătate şi cine să suporte acea plată”, a spus Mihai, afirmând că ţara noastră are una dintre cele mai mici contribuţii la sănătate.

„În schimb, ne dorim servicii de calitate comparabilă cu cele din alte state, care plătesc mult mai mult. „, a subliniat preşedintele CNAS.

Laurenţiu Mihai a mai precizat că CNAS nu poate produce bani, ci doar îi gestionează pe cei care îi sunt oferiţi: „Dacă asta este ceea ce societatea românească alege să aloce pentru sănătate, nu pot spune decât că eu fac tot posibilul ca banii să fie gestionaţi cât mai bine. Dacă eu am 3 lei, nu pot să îmi cumpăr şi o îngheţată şi altceva”.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!