„Din punctul de vedere al Casei Naționale de Sănătate, există trei mari probleme, una se referă la fondurile limitate care există în sistem. Vorbesc aici de suma care se colectează de la cei 8 milioane de contribuabili. Din 20 de milioane, doar 8 milioane contribuie și suma se ridică la aproximativ 20 miliarde de lei în condițiile în care sistemul de asigurări cheltuie 26 miliarde”, a spus Țibichi, la o dezbatere organizată de Avocatul Poporului pe tema sistemului național de sănătate.
El a spus că sistemul este subfinanțat și are nevoie de o creștere a veniturilor.
„Am plecat de la 14% contribuții de sănătate, am ajuns la 10%. Colectarea nu o mai face Casa de mulți ani de zile, o face Administrația Fiscală și trebuie să vedem, în contextul în care multe activități au fost distribuite altor instituții, cât de eficient se colectează aceste fonduri și cât este nevoie ca să acoperim nevoia de servicii medicale”, a adăugat acesta.
El a susținut că în condițiile unui buget limitat trebuie să se finanțeze prioritar activitățile medicale, iar, în acest moment, lucrurile nu sunt foarte clar stabilite și finanțarea se face într-un mod neadecvat.
„Atunci când vom cunoaște nevoia de servicii medicale, vom putea construi și modele de finanțare care să dezvolte anumite servicii care lipsesc persoanelor asigurate. Un al treilea lucru este nevoia de protocoalelor terapeutice standard, protocoale care să aducă îmbunătățire a calității serviciilor medicale, cât și controlul în sistem”, a mai arătat președintele CNAS.