Preşedintele Colegiului Psihologilor din România, trimis în judecată pentru conflict de interese. Prejudiciu de peste 300.000 de lei

Președintele Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniței, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese în formă continuată (trei acte materiale) și folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.
Filip Stan
24 mart. 2017, 10:03
Preşedintele Colegiului Psihologilor din România, trimis în judecată pentru conflict de interese. Prejudiciu de peste 300.000 de lei

Mihai Aniței este acuzat că, în calitatea sa de președinte al Colegiului Psihologilor din România, a atribuit și încheiat două contracte cu fonduri europene, unul cu el însuși, iar altul cu soția sa, potrivit unui comunicat DNA.

Procurorii susțin că decizia de atribuire și încheiere a contractelor a fost luată de Mihai Aniței în exercitarea atribuțiilor de reprezentant al Colegiului Psihologilor din România – entitate juridică de interes public, atribuții vizând activitatea psihologilor din domeniul privat sau public, stabilite prin Legea nr.213/2004 și care atrag calitatea de funcționar public în accepțiunea art.175 al.2 Cod penal.

Concret, două contracte de prestări de servicii au fost încheiate pe o durată de un an (noiembrie 2010 – noiembrie 2011) de Mihai Aniței, în numele Colegiului Psihologilor din România, cu psihologul Mihai Aniței, având ca obiect prestarea de către acesta a 1.596 ore ca și coordonator tehnic în cadrul proiectului „SCOP – specializarea consilierilor de orientare profesională”, finanțat din fonduri europene și implementat de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, în parteneriat cu Colegiul Psihologilor din România, respectiv 1.008 ore ca expert elaborare ghid deontologic pentru formarea formatorilor.

Un alt contract de prestări servicii a fost încheiat de Mihai Aniței, în numele Colegiului Psihologilor din România, cu soția sa, de profesie psiholog, având ca obiect prestarea de activități supervizare consilieri de orientare profesională, pentru o durată de 672 ore.

Anchetatorii arată că Mihai Aniței a obținut un folos pentru sine și pentru soția sa de 336.147 lei (din care 307.475 lei — sumă aferentă contractelor încheiate cu propria persoană și 28.672 lei — sumă aferentă contractului încheiat cu soția sa).

DNA precizează că valoarea contractelor era stabilită în funcție de numărul de ore, iar prețul convenit era un tarif orar brut.

Pentru a justifica sumele de bani primite în executarea celor două contracte de prestări de servicii pe care și le-a atribuit, în perioada noiembrie 2010 — ianuarie 2012, Mihai Aniței a prezentat Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă 28 de rapoarte ce conțineau date inexacte, nereale, cu privire la orele prestate ca expert, în condițiile în care aceste ore nu puteau efectiv, fizic, să fie prestate.

Astfel, însumând orele declarate ca fiind lucrate în cadrul proiectului SCOP cu celelalte ore pentru care Mihai Aniței era salarizat sau le presta benevol în alte activități (profesor universitar titular sau asociat la mai multe facultăți, angajat al unei firme, expert sau alte funcții în alte 5 proiecte finanțate din fonduri europene, președinte al Colegiului Psihologilor, activități de coordonare editorială și doctorate, participare la activități profesionale în țară și străinătate), reieșea că acesta lucrase peste 20 de ore într-o zi (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică) sau chiar un număr de ore de muncă ce depășea durata unei zile.

În plus, activitățile desfășurate în cadrul proiectului nu erau datate și nici însoțite de documente care să precizeze și să justifice volumul orar zilnic sau săptămânal al muncii prestate și pentru care se solicita plata.

„A rezultat că inculpatul Aniței Mihai a încasat sume de bani din fonduri europene — FSE (Fondul Social European), fără prestarea orelor menționate în rapoarte, ceea ce a produs un prejudiciu din fonduri europene, în cuantum de 307.475 lei”, mai afirmă sursa citată.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, partenerul principal în proiect, s-a constituit parte civilă în proces.

Procurorii au pus sechestru pe bunuri mobile și imobile ce aparțin lui Mihai Aniței, în vederea reparării pagubei produse prin infracțiune, a confiscării speciale și pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, până la concurența sumei de 336.147 lei.

Dosarul se va judeca la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF).

COMUNICAT DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ANIȚEI MIHAI, președinte al Colegiului Psihologilor din România, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
– conflict de interese în formă continuată (trei acte materiale), 
– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În contextul derulării proiectului „SCOP – specializarea consilierilor de orientare profesională”, finanțat din fonduri europene, implementat de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă în parteneriat cu Colegiul Psihologilor din România, inculpatul Aniței Mihai, în calitatea sa de președinte al Colegiului Psihologilor din România, și-a atribuit și a încheiat a două contracte cu el însuși, iar un alt contract l-a atribuit și l-a încheiat cu soția sa.
Decizia de atribuire și încheiere a contractelor a fost luată de inculpat în exercitarea atribuțiilor de reprezentant al Colegiului Psihologilor din România – entitate juridică de interes public, atribuții vizând activitatea psihologilor din domeniul privat sau public, stabilite prin Legea nr. 213/2004 și care atrag calitatea de funcționar public în accepțiunea art. 175 al. 2 Cod penal.
Concret, două contracte de prestări de servicii au fost încheiate pe o durată de un an (01.11.2010 – 01.11.2011) de Mihai Aniței în numele Colegiului Psihologilor din România cu psihologul Mihai Aniței, având ca obiect prestarea de către acesta a unui număr de 1.596 ore ca și coordonator tehnic în cadrul proiectului, respectiv 1.008 ore ca expert elaborare ghid deontologic pentru formarea formatorilor;
Un alt contract de prestări servicii a fost încheiat de Mihai Aniței în numele Colegiului Psihologilor din România soția sa, psiholog, având ca obiect prestarea activități supervizare consilieri de orientare profesională, pentru o durată de 672 ore.

Astfel, inculpatul Aniței Mihai a obținut un folos pentru sine și pentru soția sa de 336.147 lei (din care 307.475 lei – sumă aferentă contractelor încheiate cu propria persoană și 28.672 lei – sumă aferentă contractului încheiat cu soția sa).

Valoarea contractelor era stabilită în funcție de numărul de ore, iar prețul convenit era un tarif orar brut. 
Pentru a justifica sumele de bani primite în executarea celor două contracte de prestări de servicii pe care și le-a atribuit sieși, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2012, inculpatul Aniței Mihai a prezentat la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă un număr de 28 de rapoarte ce conțineau date inexacte, nereale, cu privire la orele prestate ca expert, în condițiile în care aceste ore nu puteau efectiv, fizic, să fie prestate. Astfel, însumând orele declarate ca fiind lucrate în cadrul proiectului SCOP cu celelalte ore pentru care inculpatul Aniței Mihai era salarizat sau le presta benevol în alte activități (profesor universitar titular sau asociat la mai multe facultăți, angajat al unei firme, expert sau alte funcții în alte 5 proiecte finanțate din fonduri europene, președinte al Colegiului Psihologilor, activități de coordonare editorială și doctorate, participare la activități profesionale în țară și străinătate etc.), reieșea că acesta lucrase peste 20 de ore într-o zi (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică), sau chiar un număr de ore de muncă ce depășea durata unei zile. În plus, activitățile desfășurate în cadrul proiectului nu erau datate și nici însoțite de documente care să precizeze și să justifice volumul orar zilnic sau săptămânal al muncii prestate și pentru care se solicita plata.
A rezultat că inculpatul Aniței Mihai a încasat sume de bani din fonduri europene – F.S.E. (Fondul Social European), fără prestarea orelor menționate în rapoarte, ceea ce a produs un prejudiciu din fonduri europene, în cuantum de 307.475 lei.

A.N.O.F.M. – Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, partenerul principal în proiect, s-a constituit parte civilă cu suma respectivă. 

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatului Aniței Mihai, în vederea reparării pagubei produse prin infracțiune, a confiscării speciale și pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, până la concurența sumei de 336.147 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Departamentului de Luptă Antifraudă (D.L.A.F.). 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Funcția secretă pe care o are, de fapt, viziera mașinii. Se aplică indiferent de marca autoturismului. Puțini români știu ce poți face cu ea
Capital.ro
Mașinile interzise pe străzile din România. Nu mai au drept de circulație. Legea e lege
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
SE VERIFICĂ buletinele de identitate. Legea care este deja OBLIGATORIE în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalul suspect în cazul crimei din Brăila a fost prins
MediaFlux
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'