Președintele Comisiei de la Veneția a dezvăluit că instituția pe care o reprezintă lucrează la o opinie preliminară privind situația legilor justiției din România, care va fi emisă la sfârșitul lunii iulie. Aceasta va viza statutul judecătorilor, organizarea justiției și CSM-ul: „Urmărim situația din România de câteva luni deja. De la declanșarea crizei nu am primit nicio solicitare de la autoritățile române sau de la APCE de a analiza situația. Abia în aprilie președintele Iohannis ne-a solicitat să pregătim o opinie. Lucrăm acum la acest document. Săptămâna trecută, în cadrul sesiunii de la Veneția, am avut un schimb de opinii cu membrii parlamentului de la București: domnul Iordache, președintele comisiei juridice din cadrul Camerei Deputaților și consilierul pe probleme juridice al președintelui Iohannis. Având în vedere urgența situației, lucrăm deja la o opinie preliminară, care va fi gata la finalul lunii iulie, va fi trimisă la București, și sperăm că va fi luată în considerație. Opinia se va referi la statutul judecătorilor și organizarea justiției și Consiliul Superior al Magistraturii. Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, căci nimeni nu ne-a solicitat încă să o facem”.
Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis ar trebui să trimită o altă solicitare pentru Codurile Penale, Buquicchio a spus că: „Este neobișnuit ca un președinte să solicite opinia Comisiei de la Veneția. De obicei guvernul, Parlamentul, APCE sau secretarul general al Consiliului Europei sunt instituțiile care solicită acest lucru”.
Președintele Comisiei de la Veneția este de părere că „interesele politice” și „mentalitatea” sunt la baza avalanșei de atacuri la adresa justiției în statele din Estul Europei: „Sunt interese politice. Cred că este și o chestiune de mentalitate. Sunt alegeri, şi câștigătorii vor să ia totul. (…) Deci în aceste țări nu există încă o mentalitate democratică, aceasta idee a alternanței la putere: azi sunt eu, mâine ești tu, şi ar trebui să facem totul pentru binele oamenilor și societății. Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției”.
Întrebat ce pârghii are Comisia de la Veneția în cazul în care legi controversate sunt adoptate în aceste țări în ciuda opiniei contrare a Comisiei de la Veneția (n.r. Ungaria a adoptat o serie de legi incriminează care orice persoană sau grup care oferă ajutor unui imigrant ilegal care solicită azil. Pachetul de legi a fost botezat „Stop Soros” – sic!), Gianni Buquicchio a spus că: „După cum știți, noi nu avem decât o pârghie morală, care nu a funcționat, din păcate, în acest caz. În majoritatea cazurilor, recomandările noastre sunt luate în considerare. Ungaria ar fi putut aplica măcar o parte dintre recomandările noastre… (…) Pe de altă parte, UE are o serie de pârghii de acțiune. Comisia Europeană a anunțat că va lua măsuri. Ce măsuri, vom vedea”.