Preşedintele Comisiei de la Veneţia: „Un punct de vedere preliminar pe situaţia din România, la sfârşitul lunii iulie”

Radio Europa Liberă a realizat un interviu cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, despre schimbarea pe repede-înainte a legilor justiției din România. Buquicchio a declarat că „cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției” și a subliniat faptul că țări precum România nu au o mentalitate democratică solidă, tocmai pentru că fac parte din fostul bloc comunist.
Alina Costache
28 iun. 2018, 10:45
Preşedintele Comisiei de la Veneţia:

Președintele Comisiei de la Veneția a dezvăluit că instituția pe care o reprezintă lucrează la o opinie preliminară privind situația legilor justiției din România, care va fi emisă la sfârșitul lunii iulie. Aceasta va viza statutul judecătorilor, organizarea justiției și CSM-ul: „Urmărim situația din România de câteva luni deja. De la declanșarea crizei nu am primit nicio solicitare de la autoritățile române sau de la APCE de a analiza situația. Abia în aprilie președintele Iohannis ne-a solicitat să pregătim o opinie. Lucrăm acum la acest document. Săptămâna trecută, în cadrul sesiunii de la Veneția, am avut un schimb de opinii cu membrii parlamentului de la București: domnul Iordache, președintele comisiei juridice din cadrul Camerei Deputaților și consilierul pe probleme juridice al președintelui Iohannis. Având în vedere urgența situației, lucrăm deja la o opinie preliminară, care va fi gata la finalul lunii iulie, va fi trimisă la București, și sperăm că va fi luată în considerație. Opinia se va referi la statutul judecătorilor și organizarea justiției și Consiliul Superior al Magistraturii. Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, căci nimeni nu ne-a solicitat încă să o facem”.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis ar trebui să trimită o altă solicitare pentru Codurile Penale, Buquicchio a spus că: „Este neobișnuit ca un președinte să solicite opinia Comisiei de la Veneția. De obicei guvernul, Parlamentul, APCE sau secretarul general al Consiliului Europei sunt instituțiile care solicită acest lucru”.

Președintele Comisiei de la Veneția este de părere că „interesele politice” și „mentalitatea” sunt la baza avalanșei de atacuri la adresa justiției în statele din Estul Europei: „Sunt interese politice. Cred că este și o chestiune de mentalitate. Sunt alegeri, şi câștigătorii vor să ia totul. (…) Deci în aceste țări nu există încă o mentalitate democratică, aceasta idee a alternanței la putere: azi sunt eu, mâine ești tu, şi ar trebui să facem totul pentru binele oamenilor și societății. Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției”.

Întrebat ce pârghii are Comisia de la Veneția în cazul în care legi controversate sunt adoptate în aceste țări în ciuda opiniei contrare a Comisiei de la Veneția (n.r. Ungaria a adoptat o serie de legi incriminează care orice persoană sau grup care oferă ajutor unui imigrant ilegal care solicită azil. Pachetul de legi a fost botezat „Stop Soros” – sic!), Gianni Buquicchio a spus că: „După cum știți, noi nu avem decât o pârghie morală, care nu a funcționat, din păcate, în acest caz. În majoritatea cazurilor, recomandările noastre sunt luate în considerare. Ungaria ar fi putut aplica măcar o parte dintre recomandările noastre… (…) Pe de altă parte, UE are o serie de pârghii de acțiune. Comisia Europeană a anunțat că va lua măsuri. Ce măsuri, vom vedea”.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri