Michael Schumacher a fost scos din comă şi externat de la Grenoble, dar problemele continuă. “Problema cu Schumacher nu trebuie privită ca în filmele SF. Faptul că el nu mai trebuie să stea în reanimare şi că i se recomandă să înceapă un program de recuperare înseamnă că viaţa lui, în prezent, nu mai este în pericol şi că, din punctul de vedere al funcţiilor vitale, este echilibrat: nu are probleme respiratorii, nu are probleme cardiace, renale”, explică profesorul.
MICHAEL SCHUMACHER a ieşit din comă şi a fost EXTERNAT. Anunţ oficial în Bild: „A deschis ochii”
Întrebat dacă simţurile pot fi active în această fază, profesorul se arată mai rezervat. “Personal mă îndoiesc. Există reacţii vegetative: de exemplu, la anumite sunete – vocea mamei, a soţiei, o melodie preferată. La aceste sunete poate avea unele acţiuni reflexe: clipeşte, lăcrimează. Cu aceste reacţii vegetative sunt de acord, dar nu pot fi cuantificate ca o dovadă a stării de conştienţă. Din câte sunt eu informat, el nu urmăreşte cu privirea, nu mestecă. Reflexul de deglutiţie este esenţial în revenirea la normalitate. Este în continuare traheostomizat, are gastreostomă, este hrănit direct în stomac. Deci să nu vă gândiţi că el se va ridica pe picioare şi va umbla”, avertizează acesta.
Michael Schumacher a fost internat la Lausanne
Care sunt speranţele în cazul acestui om care dă semne de revenire la viaţă? “Dacă ar fi în România, aş spune că sunt şanse să fie întreţinut în viaţă. Dacă este în Elveţia sau Franţa, probabil, are şanse să fie ceva mai mult. Şi la resursele lui financiare, probabil că se vor face toate eforturile. Aici este vorba de o întreaga logistică : între 6 şi 7 persoane, permanent, îl îngrijesc. Pentru că pacientul trebuie să rămână perfect funcţional: fără infecţii respiratorii, perfect din punctul de vedere al funcţiei hepatice, fără infecţii renale, nu trebuie să aibă escare, orice transpiraţie trebuie ştearsă, este necesară menţinerea unei igieni perfecte. De asemenea, trebuie păstrată şi o igienă digestivă, pentru a nu face o stază microbiană în colon. Sunt nişte probleme, care acolo sunt bine precizate în protocol. În jurul acestui om, cu siguranţă, e o adevărată uzină. Este dus în bazin, se foloseşte aparatură care-l ridică, îl culcă, se stimulează funcţia respiratorie. Aşa cum a fost ţinut în viaţă Ariel Sharon atâţia ani, fără o escară, un om de peste 100 de kilograme, sigur că se poate şi în aces caz. Dar nimic din toate acestea nu sunt făcute cu contribuţia pacientului. Dar există speranţa că i-a rămas suficient creier necompromis. Şi, dacă i se lasă timpul cuvenit, este susţinut organismul şi sunt nişte preluate funcţii, creierul îşi poate reveni. Creierul trebuie să aibă timp suficient pentru a-şi reveni. Acum, în ce măsură îşi revine, vom vedea”, explică profesorul.
Detalii de ULTIMĂ ORĂ după IEŞIREA DIN COMĂ a lui Michael Schumacher
Care sunt şansele ca Schumacher să-şi revină complet? “După părerea mea, şansele sunt minime. Probabil, un om în cărucior care să reuşească să comunice prin ceva. Acesta e viitorul pe care îl văd eu în cazul acestui pacient. Se poate menţine în viaţă şi funcţional un organism indiferent de gravitatea leziunilor cerebrale. Pentru cât timp? Dădeam exemplul lui Sharon care, decerebrat fiind, a fost ţinut nouă ani în viaţă. În aşa-zisă viaţă”, încheie profesorul Gorgan.
Citeşte mai mult pe jurnalul.ro