Preşedintele Comisiei Europene NU VREA să modifice cotele obligatorii de refugiaţi

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reafirmat joi - înaintea Consiliului European de vară - că nu intenționează să modifice propunerea privind redistribuirea refugiaților prin cote obligatorii între țările blocului comunitar, în pofida  rezervelor exprimate de numeroase state, transmite agenția EFE, citată de Agerpes. 
Filip Stan
25 iun. 2015, 14:42
Preşedintele Comisiei Europene NU VREA să modifice cotele obligatorii de refugiaţi

‘Ne-am pus propunerea pe masă și o menținem așa cum este’, a punctat Juncker într-o conferință de presă comună cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, el arătându-se încrezător că proiectul său va primi un aviz favorabil din partea celorlalte instituții comunitare.

În urma valului de imigranți clandestini proveniți din Africa și Orientul Mijlociu, Comisia Europeană a propus în luna aprilie un plan ce prevede redistribuirea acestora prin cote obligatorii între statele membre ale UE. Într-o primă etapă ar urma să fie repartizați 60.000 de refugiați veniți din Siria și Eritreea, dintre care României i-ar reveni 2.362, potrivit unui algoritm ce are în vedere PIB-ul fiecărei țări, populația ei, rata șomajului și numărul de refugiați deja găzduiți, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Imigraţia în FORTĂREAŢA EUROPA îi costă foarte mult pe contribuabilii din UE

Această propunere va fi principalul subiect pe agenda summitului. Inițiativa este sprijinită de țările cele mai afectate de valul de refugiați, precum Italia, Grecia, Germania, Austria sau Suedia, dar aproximativ jumătate din statele UE au manifestat rezerve, mai multe guverne arătându-se în schimb deschise unui mecanism voluntar de primire a refugiaților, nu unuia obligatoriu.

Însă în ambele grupuri de țări există unele ce nu resping principiul cotelor obligatorii, doar că doresc un alt algoritm de repartizare a refugiaților, care să le fie mai favorabil. Totuși, mai multe state, printre Franța, Marea Britanie și țările grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia) au precizat că resping categoric propunerea Comisiei, informează Agerpres.

Citeşte şi Junker îi face IPOCRIŢI pe politicienii care se opun planului european de redistribuire a imigranţilor

Jean Claude-Juncker a fost de la început unul dintre cei mai aprigi susținători ai acestei propuneri, el sprijinindu-se pe argumente precum ‘solidaritatea’ europeană și nevoia Europei de forța de muncă a imigranților, în contextul îmbătrânirii continue a populației active europene. În schimb, cei care se opun proiectului avertizează că acesta nu va face decât să încurajeze imigrația ilegală, sporind totodată și ostilitatea opiniei publice față de imigranți, iar în opinia lor singura soluție este retrimiterea acestora în țările lor.

De altfel, neregăsindu-se în proiectul inițial, ideea repatrierii refugiaților cărora li s-a respins cererea de azil a fost recent adusă în discuție de Comisie, în încercarea de a veni în întâmpinarea rezervelor exprimate de tot mai multe state.

Conform datelor Uniunii Europene, de la începutul anului au pătruns în Europa circa 100.000 de imigranți clandestini, numai în Italia cifra apropiindu-se de 60.000.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Program Lidl, Kaufland, Carrefour, Auchan, Profi și Mega Image pe timp de caniculă. Orarul magazinelor pentru sâmbătă și duminică, 20 și 21 iulie, weekend cu temperaturi record
Capital.ro
VERDICT BĂSESCU. Nimeni nu credea că vom trăi momentul: N-a picat din cer
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Interzis pentru marea plăcere a românilor. Pericolul este uriaș
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Ilegal în România. Îți confiscă tot, inclusiv banii și mașina. Nu există excepție în lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Alina Gorghiu anunță operaționalizarea registrului traficanților de droguri din 2025
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'