Preşedintele Comisiei Europene propune de pe-acum norme de protecţie pentru alegerile din anul viitor

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat, miercuri, în discursul său privind starea Uniunii, o serie de măsuri concrete privind garantarea faptului că alegerile de anul viitor pentru Parlamentul European vor fi organizate în mod liber, corect şi în siguranţă.
Iulian Tudor
12 sept. 2018, 15:13
Preşedintele Comisiei Europene propune de pe-acum norme de protecţie pentru alegerile din anul viitor

Juncker a propus noi norme de protecţie pentru ca alegerile de anul viitor să fie în continuare libere şi corecte. „Trebuie să luăm măsuri de protecţie pentru ca alegerile noastre să continue să fie libere şi corecte. Este motivul pentru care Comisia propune astăzi noi norme menite să protejeze mai bine procesele noastre democratice în faţa riscului de a fi manipulate de ţări terţe sau de interese private”, a spus Juncker.

Printre aceste măsuri se numără o mai mare transparenţă cu privire la materialele publicitare cu caracter politic postate online şi posibilitatea aplicării de sancţiuni în cazul utilizării ilegale a datelor cu caracter personal în vederea influenţării deliberate a rezultatului alegerilor europene, potrivit Agerpres.

Prin propunerile prezentate miercuri, Comisia urmăreşte să abordeze ameninţările la care ar putea fi expuse alegerile şi, astfel, să sporească rezilienţa sistemelor democratice ale Uniunii.

Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans a declarat: „Alături de statul de drept şi drepturile fundamentale, democraţia este unul dintre lucrurile care ne definesc şi definesc Uniunea noastră. Să nu fim naivi: sunt mulţi cei care vor să saboteze alegerile europene şi au la dispoziţie instrumente sofisticate. Tocmai de aceea trebuie grabnic să punem împreună umărul pentru a spori rezilienţa democraţiilor noastre. Pachetul de măsuri electorale propuse astăzi reprezintă o contribuţie solidă la acest efort comun, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană a recomandat şi asigurarea unei mai mari transparenţe în ceea ce priveşte materialele publicitare cu caracter politic postate online şi vizarea anumitor utilizatori prin conţinut online cu caracter politic.

Regulamentul general privind protecţia datelor al UE se aplică din mai 2018 şi include în sfera sa de aplicare şi toate partidele politice europene şi naţionale, precum şi alţi actori implicaţi în procesul electoral, cum ar fi brokerii de date sau platformele de comunicare socială.

Modificarea punctuală a Regulamentului din 2014 privind finanţarea partidelor va face posibilă impunerea de sancţiuni financiare în cazul încălcării normelor în materie de protecţie a datelor în vederea influenţării deliberate a rezultatului alegerilor europene. Sancţiunile ar reprezenta 5 % din bugetul anual al partidului politic european sau al fundaţiei europene în cauză. Aplicarea sancţiunii va fi asigurată de Autoritatea pentru partidele politice europene şi fundaţiile politice europene. În plus, partidele şi fundaţiile care s-ar face vinovate de aceste încălcări nu ar putea beneficia de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în anul în care li s-a aplicat sancţiunea, informează Agerpres.

O altă măsură este un regulament privind punerea în comun a resurselor şi a cunoştinţelor de specialitate în domeniul tehnologiilor de securitate cibernetică. Pentru a ţine pasul cu evoluţia constantă a ameninţărilor cibernetice, Comisia propune crearea unei reţele de centre de competenţă în materie de securitate cibernetică pentru a direcţiona şi a coordona mai bine fondurile disponibile pentru a susţine cooperarea, cercetarea şi inovarea în materie de securitate cibernetică. Un nou Centru european de competenţe în materie de securitate cibernetică va gestiona sprijinul financiar în domeniul securităţii cibernetice acordat din bugetul UE şi va facilita realizarea de investiţii comune de către Uniune, statele membre şi industrie pentru a impulsiona dezvoltarea sectorului industrial al securităţii cibernetice şi a asigura dotarea sistemelor noastre de apărare cu tehnologie de ultimă generaţie.

Măsurile propuse vin în completarea altor acţiuni întreprinse de Comisie, cum ar fi intrarea în vigoare a noilor norme UE privind protecţia datelor, setul amplu de măsuri de consolidare a securităţii cibernetice în UE care este în curs de a fi negociat de către Parlamentul European şi Consiliu, precum şi eforturile în curs de combatere a dezinformării online, potrivit Agerpres.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susţinut discursul privind starea Uniunii, în faţa plenului reunit al Parlamentul European de la Strasbourg. „În contextul geopolitic actual, a venit vremea Europei: a sosit momentul suveranităţii europene. E timpul ca Europa să îşi ia destinul în propriile mâini. Această convingere că „unitatea înseamnă putere” este chiar chintesenţa apartenenţei la Uniunea Europeană. Prin partajarea suveranităţii, atunci şi acolo unde este necesar,  fiecare dintre statele noastre naţiune devine mai puternic”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Discursul preşedintelui Juncker în Parlamentul European a fost însoţit de prezentarea a 18 iniţiative concrete ale Comisiei Europene privind migraţia şi frontierele, securitatea, alegerile libere şi sigure, parteneriatul Uniunii Europene cu Africa şi UE ca actor global. Aceste propuneri au scopul de a contribui la obţinerea de rezultate pozitive pentru cetăţeni până la summitul de la Sibiu, din mai 2019, şi înaintea alegerilor europene de anul viitor.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'