„Preşedintele Barroso a reiterat sprijinul său pentru aderarea României la spaţiul Schengen”, se menţionează în comunicatul de presă transmis de Comisia Europeană după întrevederea celor doi oficiali.
De asemenea, Barroso a reluat şi suportul său pentru „necesitatea ca autorităţile române să consolideze managementul actual al fondurilor europene”.
Totodată, potrivit comunicatului, preşedintele Barroso şi preşedintele Băsescu au făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia din Uniunea Europeană şi în particular din zona euro, discutând şi despre anunţurile făcute de preşedintele Barroso în discursul său privind starea Uniunii adresat în Parlamentul European.
„Cei doi oficiali au discutat în mod particular şi despre propunerile Comisiei privind uniunea bancară şi mecanismul unic de supraveghere, care vor întări zona euro în acelaşi timp cu protejarea intereselor ţărilor membre non-euro şi integritatea pieţei comune”, se arată în comunicat.
De asemenea, cu privire la cadrul bugetar multianual 2014-2020, „cei doi preşedinţi au convenit asupra nevoii de a avea un buget ambiţios al UE, care să garanteze o politică de coeziune ambiţioasă şi să asigure îmbunătăţirea competitivităţii şi creşterii economice din Uniune”, se mai arată în comunicatul Comisiei.
„Menţinem o supraveghere atentă (a situaţiei din România) după lupta politică teribilă din iulie şi august. Am putut cere oprirea unui fel de puci parlamentar. Am putut evita răul cel mai mare graţie acţiunilor determinate a numeroşi actori, între care Comisia Europeană, Parlamentul European, state europene, dar şi FMI. Derivele cele mai grave au putut fi limitate datorită Mecanismului de control şi verificare pe care l-am creat. Sperăm că toţi actorii politici de la Bucureşti vor putea depăşi disensiunile pentru a pregăti campania electorală din octombrie. Tinerele democraţii din Est trebuie să realizeze în scurt timp ceea ce vechile democraţii au îndeplinit în câteva decenii”, declară Viviane Reding.
Întrebată, într-un interviu acordat „Le Monde”, dacă aderarea României la Schengen este de actualitate, Reding a răspuns: „Este o decizie care va aparţine statelor membre UE, în unanimitate, dacă îşi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice. Întrebarea esenţială este de a şti dacă statul de drept român ne poate oferi încredere. Spaţiul Schengen nu se referă doar la funcţionarea tehnică a frontierelor, aşa cum evaluează Comisia Europeană. Implică şi o bună funcţionare a justiţiei şi garanţii în acest sens. Din punctul meu de vedere, nu aş fi surprinsă dacă statele vor decide să nu integreze imediat România în Schengen”, a explicat Reding, vicepreşedinte al CE şi comisar UE al Justiţiei.