„Votul lor (al membrilor Consiliului UE-n.r.) este egal cu votul nostru. Noi suntem egali. Ei au votat, noi am votat şi cu asta s-a terminat povestea. (…) În cele din urmă, la negocieri, atât Consiliul, cât şi Parlamentul European vor fi parteneri egali în această negociere. Este adevărat că statele membre candidatul francez a fost foarte mult înaintre şi la noi a fost foarte mică diferenţa dintre candidaţi, dar în negociere, o negociere matură, nu se va spune, nu se va uita nimeni la asta. Vom vedea care este cel mai bun candidat. Nu va fi simplu, există o diferenţă între cum s-a votat, dar asta este democraţia, aşa vrem să se întâmple voturile.”, a declarat la Antena 3 preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, întrebat dacă va conta faptul că în comisiile LIBE şi CONT a fost un vot foarte strâns, iar în Consiliul UE a fost net în favoarea candidatului francez. Moraes a susţinut că trebuie să existe consens şi negocieri.
„Aşa funcţionăm noi. Chiar dacă suntem blocaţi, trebuie să cedeze cineva, ca să ajungem la un consens. Nu există un stăpân care să spună – nu vă mai jucaţi, aşa am decis, aşa facem. Democraţia nu e perfectă şi nici această situaţie nu e perfectă. Membrii Consiliului sunt din stale membre, dar nu e partea aleasă a UE. Nu trebuie să subestimaţi ceea ce face parlamentul într-o negociere. Este o procedură nouă, nu e testată„, a mai spus Moraes, întrebat dacă nu există o putere mai mare de negociere din partea Consiliului UE.
În cadrul reuniunii reprezentanţilor permanenţi în Consiliul UE (COREPER), Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc, cu 50 de voturi, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter cu un scor egal, de 29 de puncte, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european.
În urma unui vot secret, miercuri, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Voyul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot.
Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte. Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi în Comisia CONT din Parlamentul European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot.