Preşedintele companiei care vrea să vândă României 12 elicoptere Black Hawk: „Oferta respectă 100% specificaţiile tehnice şi chiar depăşeşte cerinţele MAI”

Janusz Zackreki, preşedintele PZL Mielec, una dintre companiile care participă la licitaţia deschisă de Ministerul Afacerilor Interne pentru achiziţia de elicoptere Black Hawk, a declarat miercuri că oferta depusă respectă 100% specificaţiile tehnice şi chiar depăşeşte cerinţele MAI.
George Russo
27 ian. 2021, 19:46
Preşedintele companiei care vrea să vândă României 12 elicoptere Black Hawk:

Preşedintele PZL Mielec consideră că este firesc ca România şi Polonia să colaboreze şi în ceea ce priveşte achiziţia de echipament militar.

Polskie Zakłady Lotnicze este una dintre cele trei companii care participă la licitaţia deschisă de Ministerul Afacerilor Interne pentru achiziţionarea a 12 elicoptere Black Hawk de care va beneficia Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Pentru aceasta este alocat un buget de peste 272,5 milioane de euro.

PZL Mielec a făcut o propunere de livrare a 12 elicoptere Black Hawk – patru maritime şi opt pentru uscat – la preţul de 22,77 de milioane de euro, fără TVA, respectiv 22,72 milioane de euro/ unitate, fără TVA.

Janusz Zackreki, preşedintele şi directorul general al PZL Mielec, important producător polonez de aparate de zbor, a declarat miercuri, într-o video-conferinţă, că oferta companiei „respectă 100% specificaţiile tehnice” făcute de minister şi chiar „depăşeşte cerinţele” MAI.

În cazul în care va fi desemnată câştigătoarea licitaţiei, compania va livra în 23 de luni elicopterele care pot fi folosite în operaţiuni de salvare, stingere de incendii şi transporturi medicale.

„Este o investiţie pe termen lung, ce se va extinde dincolo de cele 23 de luni. În plus, oferă locuri de muncă pentru piaţa românească”, a precizat Zackreki, citat de News.ro.

Oferta a fost depusă în parteneriat cu Romaero şi Deltamed. Romaero se va ocupa de mentenanţă şi service, anul trecut fiind semnat un acord în acest sens, iar Deltamed va asigura echipamentul medical pentru aparatele de zbor.

PLZ Mielec este cea mai mare unitate de producţie din afara SUA susţinută de Lockheed Martin, companie internaţională din industria aerospaţială şi de securitate.

Preşedintele companiei, care colaborează deja cu guvernul polonez, a declarat: „Nu doar asamblăm produsele noastre, le şi producem şi suntem susţinuţi de 50 de parteneri polonezi. Clienţii noştri sunt Poliţia şi Forţele Armate din Polonia. Performanţa şi capabilitatea elicopterelor Black Hawk produse în Polonia sunt asemănătoare celor operate de armata SUA. Propunerea înscrisă la MAI se bazează pe livrarea de elicoptere produse în PZL Mielec şi ea respectă şi chiar depăşeşte cerinţele Ministerului”.

„Vreau să confirm că oferta noastră se conformează 100% cu specificaţiile tehnice ale Ministerului, desigur va respecta calendarul de livrări – 23 de luni pentru fiecare contract – şi se încadrează în alocarea bugetară. Propunerea noastră include echipaj specializat şi piese de schimb pentru aeronave”, a adăugat el.

Zackreki a spus că durata de „viaţă” a elicopterelor este de 35 de ani. „Căutăm să dezvoltăm relaţii şi cu alte industrii româneşti, însă este puţin devreme să numim acum. Sperăm că avem curând mai multe veşti bune. Desigur, aceste relaţii vor crea locuri de muncă în România”.

Preşedintele PZL Mielec: Sunt elicoptere construite în Europa, iar prin aceasta se consolidează relaţiile dintre Polonia şi România

El a menţionat că Polonia şi România cooperează în zona de apărare, se bazează pe alianţa strategică cu SUA, prin NATO. „Cred că este firesc să coopereze în domeniul achiziţiei de echipament militar, inclusiv elicoptere”.

„Este vorba despre un câştig triplu: elicopterele sunt destinate misiunilor utilitare, sunt elicoptere construite în Europa, iar prin aceasta se consolidează relaţiile dintre Polonia şi România”, a conchis el.

Joe Palumbo, director internaţional programe Black Hawk al Lockheed Martin, a explicat că Black Hawk operează în 34 de ţări, are cele mai bune performanţe de transport în clasa sa, este potrivit pentru misiuni civile, poate îndeplini operaţiuni pe perioade extinse de timp şi poate opera în condiţii meteo extreme. În plus, în anul 2020, a salvat 740 de vieţi.

„Varianta oferită României, S-70, este construită în Europa are cel mai nou design, cele mai noi motoare, cockpit în întregime digital,este un elicopter multi-misiuni”, a mai spus el.

John Neilson, director de comunicare Lockheed Martin pentru Europa, a transmis: „Oferta noastră reprezintă peste 30 de ani de muncă pentru Romaero. Romaero intră astfel în lanţul global de aprovizionare al Lockheed Martin. Orizontul de timp pentru acordul nostru este de peste 30 de ani”.

În licitaţie se află şi companiile Leonardo Spa (Italia) şi Airbus Helicopters (România).

Potrivit IGSU, compania italiană oferă 4 elicoptere maritime la preţul de 26,05 milioane de euro/ unitate, şi 8 elicoptere pentru uscat, la preţul de 23,35 milioane de euro/ unitate, fără TVA.

Compania din România propune livrarea a 3 elicoptere maritime şi 5 pentru uscat, la preţurile de 32,99 milioane de euro/ unitate, respectiv 31,59 milioane de euro/ unitate, fără TVA.

Ofertele urmează să fie analizate. Licitaţia a fost deschisă în mai 2020.

Citeşte şi: Când va fi gata autostrada Ploieşti – Braşov. Ministrul Transporturilor promite investiţii uriaşe în infrastructură

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Casa Poporului. Secretul bine păzit al soților Ceaușescu: “Au fost încastrate în pereți”
Capital.ro
Se reduce valabilitatea permisului de conducere. Lege nouă pentru șoferii pensionari
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
SIE face angajări. Cum arată testul pentru concurs
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoc în România. Marea dezvăluire despre Călin Georgescu și Biserica Ortodoxă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns