Preşedintele Consiliului Concurenţei: Eliminarea aplicaţiei de taxi nu este benefică pentru client

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în contextul discuţiilor privind intenţia Primăriei de schimbare a regimului aplicaţiilor de taximetrie, că aceste softuri sunt benefice pentru clienţi şi că dezvoltarea tehnologică nu poate fi oprită.
Romania TV
22 feb. 2018, 14:18
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Eliminarea aplicaţiei de taxi nu este benefică pentru client

„Bucureştiul are, probabil, cel mai ieftin sistem de taximetrie din toată Uniunea Europeană. Acesta este un lucru bun pentru consumator şi trebuie să ne străduim să nu-l stricăm. Progresul tehnologic a creat nişte instrumente noi – cum sunt fie platformele de internet care permit unui client să acceseze serviciile mai multor firme de taximetrie, fie platforme gen Uber, care au o serie de avantaje. Reprezintă (aplicaţiile- n.r.) oricum o dezvoltare tehnologică pe care oricum nu o putem opri şi atunci trebuie să creăm acel cadru de reglementare care le permite să funcţioneze în condiţii optime”, a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, potrivit Mediafax.

Bogdan Chiriţoiu a mai precizat că, în urma unor discuţii cu reprezentanţii Primăriei Capitalei, aceştia au prezentat o variantă prin care s-ar evita eliminarea aplicaţiilor de taxi.

„Varianta de compromis la care înţeleg că Primăria e deschisă – cel puţin mie aşa mi-au spus, că ar fi compatibilă cu planurile lor – este ca dispeceratele să intre într-o relaţie cu aplicaţiile. (…) Din punctul meu de vedere, că tot dispeceratul CrisTaxi se înscrie într-una din aplicaţiile astea, sau individual, nu văd, din punct de vedere al pieţei şi al consumatorului, vreo diferenţă. (…) Nu e benefic pentru consumator (eliminarea aplicaţiilor). E destul de neplăcut să trebuiască să stai, pe o vreme precum aceasta, jumătate de oră să cauţi un taximetru sunând din companie în companie, aşteptând minute în şir la telefon şi la sfârşit să ţi se spună: Nu avem maşină, reveniţi. Cred că e mult mai comod pentru consumator să aibă o aplicaţie care are acces la mai multe dispecerate, deci un număr mai mare de taximetre şi să poată să găsească mai uşor la o maşină”, a mai explicat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Acesta a precizat că şi în privinţa mult discutatei aplicaţii Uber sunt anumite beneficii pentru clienţi.

„Sunt anumite anumite lucruri cert benefice la Uber: faptul că poţi să plăteşti cu cardul, nu trebuie să ai cash la tine. Faptul că e practic imposibil să te înşele la traseu, pentru că e stabilit electronic, nu poate să te ocolească să îţi încarce nota şi nu ai suspiciuni că aparatul de taxare nu e corect şi că iarăşi nu încarcă nota. Pentru stat e un avantaj că nu se face evaziune, banii sunt transparenţi, prin bancă. Noi am avut un dialog cu ei (reprezentanţii Primăriei Capitalei – n.r.) şi le-am emis, la cererea lor un aviz – opinia noastră despre noul regulament pe care-l introduc. Noi credem că e benefic să existe aplicaţii, că sunt avantajoase pentru consumator şi că trebuie găsită o variantă. (…) Nu ştiu dacă ar fi o idee bună să nu depinzi de un dispecerat, mă gândesc că ar fi mult mai greu pentru client să se orienteze”, a mai spus Chiriţoiu.

Totodată, preşedintele Consiliului Concurenţei a mai spus că, în cazul în care s-ar stabili, prin lege, impunerea unor tarife fixe, s-ar ajunge într-o situaţie neconcurenţială.

„Ani de zile am reuşit să convingem Parlamentul să nu introducă tarife fixe. În momentul de faţă, se numesc tarife maximale, stabilite de fiecare primărie, cu asta suntem perfect de acord. (…) Suntem împotriva tarifelor fixe, care cu siguranţă ar fi mult mai mari decât tariful actual din Bucureşti. (…) E dorinţa multor actori din piaţă ca în Parlament să se introducă această posibilitate. Momentan, legea nu prevede această posibilitate. Şi atunci, dacă legea taximetriei nu o prevede, avem legea Concurenţei care o interzice şi atunci nu se poate face. Acesta îl văd eu cel mai mare pericol pentru bunăstarea consumatorilor din Bucureşti şi din ţară”, a completat Chiriţoiu.

La finele lunii ianuarie, reprezentanţii companiilor de taxi din Bucureşti au participat, la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, la dezbaterea publică pe marginea regulamentului-cadru pentru organizarea şi executarea serviciului public de transport local în regim de taxi. La dezbatere, taximetriştii şi patronii firmelor de profil au explicat că sunt nemulţumiţi de normele regulamentului pentru organizarea serviciului de transport în regim de taxi propus de către Primăria Capitalei, aceştia menţionând mai multe elemente din document care ar îngreuna serviciul prestat.

Potrivit regulamentului menţionat, dispeceratele ar putea deveni obligatorii pentru toate taxiurile autorizate din Bucureşti şi nu se pot executa decât de către dispecerii taxi autorizaţi de Primăria Capitalei. Tot dispeceratul ar fi responsabil cu aplicaţiile informatice, comenzile telefonice sau online.

DailyBusiness
Mai mulți bani pentru alocații! Guvernul anunță ce bani se oferă în 2025
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Se pregătește construirea unui drum de mare viteză prin munți. Va avea 16 tuneluri, 60 de poduri și ar trebui să fie gata în 5 ani
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Se dau 200.000 de euro fonduri GRATIS pentru români
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Este cea mai mare veste pentru șoferi. Scapă de cele mai usturătoare amenzi
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
O femeie asiatică, în vârstă de 42 de ani, a fost descoperită fără suflare în Voluntari. Ce spun vecinii în legătură cu victima
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu în România. S-a stins o mare voce a țării: Va rămâne în amintirea tuturor
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Vladimir Putin numește în funcții cheie persoane implicate direct în conflictul din Ucraina
MediaFlux
LOVITURĂ în SUA! TRUMP ajunge PREȘEDINTE indiferent de VOT. CUTREMUR în AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate