Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că instituţia sa acordă două avize în cadrul unei privatizări, ultimul fiind şi cel mai important.
„Sunt două avize pe care le dăm, unul mai puţin important – mai uşor de dat, şi unul mai complicat. De ce sunt două: pe de o parte, trebuie emisă o hotărâre de guvern care să permită Guvernului României să semneze acest contract prin care vinde compania. Hotărârea de guvern trebuie avizată de mai multe instituţii, printre care şi noi. Noi am făcut acest lucru. Nu avem probleme. A fost o licitaţie, a câştigat-o cineva, dacă Guvernul consideră că sunt îndeplinite condiţiile poate foarte bine să semneze contractul cu Grupul Feroviar Român, câştigătorul licitaţie”, a declarat Chiriţoiu la România TV.
„Rolul nostru mai important şi unde este un aviz mai dificil de dat este în a autoriza operaţiunea de concentrare economică. Penalizăm, vedem dacă nu este o afectare exagerată a concurenţei această unire a două companii concurente până acum. Analiza nu o putem începe decât după momentul în care ni se cere oficial aprobarea, este o notificare pe care Grupul Feroviar Română trebuie să o facă. Analiza o vom face cu autorităţile de la Bruxelles şi va dura câteva luni (…) După semnarea contractului, cumpărătorul trebuie să ne ceară să autorizăm această operaţiune (…) Nu ni s-a cerut noul aviz. De obicei, companiile când fac o tranzacţie, întâi semnează contractul şi apoi cer aprobarea noastră, nu e automat, legea e flexibilă. În principiul, nu opreşte nimic pe Grupul Feroviar Român să ne ceară autorizaţia”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei, care a subliniat că acest aviz poate da peste cap toată privatizare. „Teoretic, este posibilitatea unui refuz”, a precizat Chiriţoiu.
„La prima vedere, mi-e greu că putem să dăm un OK fără nicio condiţie„, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.
Acesta a precizat că nu poate spune încă dacă este vorba de un monopol, întrucât nu are toate datele de la cumpărător. „Nu pot să spun cum vom defini piaţa. Din punct de vedere al transportului strict feroviar, vorbim de o cotă de piaţă foarte mare. Vedem dacă există suficientă presiune din partea altor mijloace de transport de marfă”, a declarat Chiriţoiu.
Reacţia Consiliului Concurenţei vine după ce, luni după amiază, preşedintele Traian Băsescu a declarat că firma care a câştigat licitaţia pentru a cumpăra CFR Marfă nu are banii necesari pentru a plăti suma convenită şi „caută cu disperare la bănci bani pentru privatizare”.
Grup Feroviar Român (GFR), controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Şeful statului a precizat că privatizarea cu investitor strategic a CFR Marfă a fost stabilită în CSAT.