Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, marţi, propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile în cazul lui Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, dar şi în cazul celorlalţi trei bărbaţi reţinuţi în acest dosar.
Astfel, Borboly Csaba, Palffy Domokos, Csiszer Botond-Benedek şi Sofalvi Laszlo vor fi cercetaţi în libertate, având interdicţia de a părăsi localităţile de domiciliu.
Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a fost reţinut, luni, de către procurorii DNA, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă continuată, luare de mită în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, două infracţiuni de instigare la uz de fals, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, luni seară, de DNA, în acelaşi dosar au fost reţinuţi Palffy Domokos, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Harghita şi administrator de fapt al SC Stravia Group SRL din Goagiu – judeţul Harghita, Csiszer Botond-Benedek, director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul CJ, şi fostul vicepreşedinte al CJ Sofalvi Laszlo.
Conform anchetatorilor, Borboly Csaba, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, a dispus în mod nelegal şi nejustificat, în luna decembrie 2010, decontarea sumei de 1.888.914,20 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum judeţean.
„Plata s-a făcut în condiţiile în care preţurile firmei care a câştigat licitaţia erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse din procedura de licitaţie, în care dirigintele de şantier nu a fost de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor şi în condiţiile în care proiectul iniţial nu fusese respectat în ce priveşte grosimea asfaltului şi nici nu exista o dispoziţie de modificare a acestui proiect”, susţine DNA.
Prejudiciul produs judeţului Harghita în acest caz este evaluat la 629.178,85 lei şi un folos material echivalent pentru SC Stravia Group SRL, mai spun procurorii.
De asemenea, susţin anchetatorii, în perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL şi a sumei de 496.632,84 lei în favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie.
Procurorii anticorupţie mai arată că Borboly, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, după efectuarea de către Consiliu a plăţii sumei totale de 496.632,84 lei către SC Bridge Road Construct SRL, i-a pretins în mod repetat, în perioada 29 decembrie 2010 – ianuarie 2011, administratorului de fapt al SC Bridge Road Construct SRL, prin intermediar, să îi remită 50.000 lei ( 10% din suma decontată) disimulată sub formă de sponsorizare către „Asociaţia pentru Ciuc” Miercurea Ciuc.
La 19 iulie 2011, spun anchetatorii, ca urmare a relaţiilor solicitate de Camera de Conturi Harghita prin Nota înregistrată la Consiliul Judeţean Harghita, în virtutea atribuţiilor conferite de funcţia deţinută, Borboly a întocmit şi prezentat auditorilor respectivei instituţii o adresă în care a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv a afirmat că la data decontării din decembrie 2010 a sumei de 1.888.914,20 lei către SC Stravia Group SRL a fost avut în vedere unul dintre înscrisurile falsificate.
În 16 octombrie 2012, ca urmare a solicitării adresate Consiliului Judeţean Harghita de DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, de a-i fi înaintate o serie de documente referitoare la contractarea, execuţia, achitarea contravalorilor şi expertizarea lucrărilor de pe DJ 131, atribuite SC Stravia Group SRL Goagiu şi respectiv SC Bridge Road Construct SRL Borzont, Borboly a menţionat în adresa de răspuns că la data decontării plăţilor din decembrie 2010 către SC Stravia Group SRL instituţia Consiliului Judeţean ar fi fost indusă în eroare de o altă persoană, prin prezentarea unui document plăsmuit, se mai arată în comunicatul DNA.
La 12 octombrie 2012, afirmă procurorii anticorupţie, preşedintele CJ Harghita a semnat o plângere penală către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Harghita, în care a acuzat o altă persoană de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, prin aceea că ar fi plăsmuit un raport al dirigintelui de şantier, nedatat, în baza căruia ar fi fost posibilă plata sumei de 1.888.914,20 lei către SC Stravia Group SRL.
În activitatea sa, Borboly Csaba a fost ajutat, potrivit DNA, de Csiszer Botond-Benedek care, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, în calitate de director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, a acordat, în mod nelegal, viza „bun de plată” pe facturile emise de SC Stravia Group SRL şi SC Bridge Road Construct SRL. De asemenea, acesta a semnat procesul-verbal de recepţie fals în baza căruia Consiliul Judeţean Harghita ar fi primit la SC Bridge Road Construct SRL şi SC Stravia Group SRL diverse cantităţi de materiale, deşi bunurile respective nu existau la acea dată în fapt, susţin anchetatorii.
Borboly Csaba, care este şi preşedintele organizaţiei teritoriale Ciuc a UDMR, deţine funcţia de preşedinte al CJ Harghita din anul 2008.
UDMR susţine, într-un comunicat transmis luni seară, referitor la reţinerea preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, de către DNA, că reluarea cercetărilor „într-un caz care datează de mai mulţi ani” cu doar două săptămâni înainte de Congresul Uniunii nu este întâmplătoare.
Borboly Csaba are, potrivit declaraţiei de avere, nouă terenuri şi două case de locuit, în timp ce în declaraţia de interese se menţionează că firma tatălui său are un contract cu DSVSA pentru servicii sanitar-veterinare încheiat în 1999 pe 15 ani.
Marţi dimineaţă, Borboly Csaba a fost adus din arestul Poliţiei la Curtea de Apel Târgu Mureş, cu propunerea de arestare preventivă. Alături de Borboly au fost duşi în faţa instanţei şi ceilalţi trei reţinuţi în acest dosar: Palffy Domokos, Csiszer Botond-Benedek şi Sofalvi Laszlo.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, le-a declarat jurnaliştilor, la intrarea la Curtea de Apel Târgu Mureş, că reţinerea sa reprezintă „o înscenare”.
„Cred că este o înscenare. Eu am vrut doar să asflatez drumurile din judeţ. Drumurile din judeţul Harghita nu au mai fost asfaltate de 40 de ani”, a spus Borboly Csaba.
De asemenea, soţia acestuia, Borboly Melinda, le-a spus jurnaliştilor că este inuman ce se întâmplă şi că nu a fost lăsată să îi ducă soţului său nici măcar o periuţă de dinţi.