Mariana Ghena a precizat că până pe 7 februarie va trimite, în scris, la Curtea Constituţională un punct de vedere privind conflictul juridic de natură constituţională între puterea executivă şi cea judecătorească, apărut după ce Guvernul a adoptat OUG de modificare a codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea fără a mai aştepta avizul Consiliului Superior al Magistraturii pentru modificările aduse legilor justiţiei.
„Ni s-a solicitat punctul de vedere (la Curtea Constituţională, n.r.), deci sesizarea a fost înregistrată îndată ce am trimis-o, termenul stabilit pentru a răspunde sesizării este 7 februarie. Până atunci vom întocmi acest răspuns şi-l vom trimite. Poziţiile pe care le-am avut despre proiectele de ordonanţă au fost poziţii legale, procedurale, constituţionale şi le-am exprimat şi manifestat ca atare”, a spus Mariana Ghena.
Ea a precizat că nu este nicio inteferenţă politică şi niciunul dintre membrii Consiliului nu au simţit că ar fi o asemenea situaţie „indusă de către politic către noi”.
„Noi suntem un corp independent aşa cum prevede Constituţia. Categoric ne menţinem în aceste limite”, a continuat Ghena, conform News.ro.
Întrebată în legătură cu urgenţa adoptării modificărilor la codurile penale, Mariana Ghena a spus: „Nu cred că se impune a discuta urgenţa în raport cu abuzul în serviciu sau cu oricare dintre infracţiunile prevăzute în ordonanţă de urgenţă. Procedura însăşi se raportează urgenţei. Atâta vreme cât Consiliul a apreciat, la momentul în care a dat acel aviz, că nu sunt îndeplinite condiţiile urgenţei a avut în vedere întreagă ordonanata de urgenţă, şi nu o infracţiune sau altă”.
Întrebată dacă sistemul judiciar este destabilizat în urma acestei situaţii, şefa CSM a susţinut: ”Categoric, nu. Suntem un sistem judiciar puternic, suntem un sitem judiciar echilibrat, ne-am exprimat poziţia echilibrată, cred, a fost percepută ca atare, cel puţin de sistemul judiciar, dacă nu de întreagă societate”.
În 1 februarie, CSM a sesizat Curtea Constituţională cu un conflict de natură constituţională între puterea judecătorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale. Sesizarea a fost înregistrată în aceeaşi zi la Curtea Constituţională, iar părţile urmează să trimită puncte de vedere până în 7 februarie.
Şi şeful statului a trimis joi CCR o sesizarea pe tema conflictului juridic constituţional provocat de OUG de modificare a codurilor penale, în care arată că Guvernul a intervenit nelegal prin emiterea actului, deoarece nu se susţine urgenţa măsurii, şi invocă şi protestele din ultima perioadă, ca dovadă că decizia Executivului nu este oportună.
Cele două sesizări, a preşedintelui şi a CSM, vor fi conexate şi judecate împreună de magistraţii Curţii Constituţionale.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a trimis, joi, Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei de modificare a codurilor penale, invocând mai multe încălcări ale unor articole din Constituţie.
„În cursul zilei de astăzi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis spre analiză Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. d teza finală din Constituţie şi respectiv art. 13 alin. 1 lit. f din Legea nr. 35/1997 republicată, cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, a anunţat Ministerul Public.