Președintele din El Salvador, „cel mai cool dictator din lume”. Oamenii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de adoptarea criptomonedei Bitcoin ca mijloc legal de plată, la o zi după ce aceasta a intrat în vigoare şi a provocat blocarea platformelor de tranzacţionare, conform Reuters.
Citeşte şi: Prima ţară din lume care adoptă Bitcoin. „Pe termen scurt, acest lucru va genera locuri de muncă”
Înainte de lansarea plăţilor în criptomonede, El Salvador a cumpărat 400 de bitcoini în valoare de 20 de milioane de dolari.
Mulți dintre cetățeni s-au opus, subliniind că „legea privind plăţile în Bitcoin trebuie abrogată, pentru că va aduce şi mai multă corupţie şi sărăcie” în țară.
„Aceasta este o monedă care nu va funcţiona pentru vânzătorii de pupusa (o turtă tradiţională din porumb), şoferii de autobuz sau micii comercianţi. Este o monedă ideală pentru marii investitori care doresc să speculeze cu resursele lor economice”, a declarat un rezident din San Salvador, citat de BBC News.
Guvernul a oferit fiecărui cetăţean un stimulent de 30 de dolari în monede virtuale bitcoin pentru a încuraja tranzacţiile în monede virtuale despre care autoritățile din San Salvador spun că poate scuti circa 400 de milioane de dolari pe an în comisioane.
Politicianul Nayib Bukele a câştigat alegerile prezidențiale din El Salvador cu o platformă anti-clasa politică tradițională a țării, folosind adesea un discurs dur legat de problemele criminalității organizate. Pe tot parcursul campaniei electorale și-a făcut apariţiile publice în blugi şi a purtat şepci de baseball.
Potrivit CNN, noii judecători ai Curţii Supreme din El Salvador au decis luna aceasta că un preşedinte poate servi două mandate consecutive, deschizând astfel calea pentru ca Nayib Bukele să candideze din nou în 2024. Anterior exista o pauză obligatorie de 10 ani între mandate, scrie Digi 24.