Potrivit cnn.com, Morales a spus că demisionează “pentru binele ţării”.
Protestatarii şi opoziţia din Bolivia au acuzat autorităţile electorale că au manipulat numărarea voturilor la alegerile din octombrie în favoarea lui Morales, liderul ţării de aproape 14 ani. Morales neagă acuzaţiile, dar s-a declarat câştigtor.
Demisia lui Evo Morales vine la doar câteva ore după ce liderul anunţa convocarea de noi alegeri generale, după ce Organizaţia Statelor Americane (OEA) a recomandat repetarea scrutinului care l-a dat câştigător la 20 octombrie. OEA, care a monitorizat alegerile, a cerut ca rezultatele să fie anulate.
Evo Morales, ales prima dată în 2006, a negat că ar fi implicat în fraudarea alegerilor şi a refuzat până acum să îşi dea demisia.
Fostul preşedinte bolivian Evo Morales, care a demisionat duminică după trei săptămâni de proteste în ţara sa, a anunţat că un mandat de arestare „ilegal” a fost emis pe numele lui, relatează AFP.
„Denunţ în faţa lumii şi a poporului bolivian faptul că un ofiţer de poliţie a anunţat public că a primit instrucţiuni de a executa un mandat de arestare ilegal emis împotriva persoanei mele”, a postat fostul lider socialist pe Twitter.
„De asemenea, grupuri violente au atacat domiciliul meu. Puciştii distrug statul de drept”, a adăugat Evo Morales, de 60 de ani, despre care nu se ştie unde se află duminică seară.
Totuşi, potrivit Reuters, un şef al poliţiei boliviene a infirmat duminică, pe un post local de televiziune, că ar exista un mandat de arestare pe numele lui Morales.
La putere din 2006, Evo Morales şi-a anunţat duminică demisia după ce a pierdut susţinerea armatei şi a poliţiei.
Scrutinul de pe 20 octombrie s-a soldat cu realegerea lui Evo Morales pentru un al patrulea mandat până în 2025, o opţiune respinsă totuşi de populaţie în cadrul unui referendum din februarie 2016.