Președintele Federației Sindicatelor din Educație, anunț de ultimă oră privind salariile profesorilor. Marius Nistor a subliniat că majoritatea angajaților din sistem își vor primi salariile pe 14 februarie însă, sunt și persoane care vor fi nevoite să mai aștepte câteva zile până când își vor primi banii.
“Au rămas semne de întrebare la angajații din inspectoratele școlare, ministerul a dispus să nu se plătească salariile până vor fi achitate salariile din unitățile de învățământ, iarăși o formă de presiune”, a declarat Marius Nistor, potrivit Edupedu.ro.
Reprezentanții sindicatelor din sistem au avertizat recent că există riscul ca profesorii să nu își primească la timp banii din cauza faptului că Ministerul Educației a semnat târziu contractul de prelungire cu SIMAVI, pentru aplicația EduSal prin care sunt calculate salariile. Mai mult, aceștia au avertizat că versiunea actualizată a aplicației, a venit la pachet cu niște erori și că din această cauză exista riscul ca cei 300.000 de angajați din Educație să nu primească la timp banii.
Liderul Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor a declarat că “majoritatea angajaților din sistemul de învățământ vor primi la timp salariile, adică astăzi, 14 februarie“, în ciuda întârzierii cauzate de aplicația salarială EduSal. Acesta a subliniat că salariile ajung la timp doar prin efortul major depus de contabili, secretare de școli și inspectorate școlare.
“Salariile vor fi la timp pentru majoritatea colegilor noștri și acest lucru, grație efortului formidabil pe care l-au depus secretarele și contabile unităților de învățământ preuniversitar din România, cât și serviciul de contabilitate la nivelul inspectoratelor școlare, ei merită toate aprecierile noastre. Zilele de vineri sâmbătă și duminică au fost zile de foc pentru ei, lucrând cu o aplicație care a conținut suficiente mici erori, așa cum comentau într-un comunicat cei de la Simavi, care le-au complicat extraordinar de mult întreaga lor activitate. Nu este normal ca lună de lună să avem astfel de probleme. Nu este normal ca acești colegi ai noștri fără să primească niciun fel de recompensă din punct de vedere salarial, fără niciun fel de spor, să fie obligat să lucreze sâmbăta și duminica sub presiune, cu aplicații care nu sunt funcționale”, a spus Marius Nistor.
Liderul sindicatului spune că în aceste momente sunt semne de întrebare legate de salariile angajaților din inspectoratele școlare.
“Cel puțin până duminică dimineața, peste 98 % din state de plată erau înaintate către inspectoratele școlare și banii erau puși la dispoziția unităților de învățământ. Deci, cu alte cuvinte, astăzi (mari- 14 februarie) banii vor intra în conturile colegilor noștri. Au rămas semne de întrebare vizavi de salariații inspectoratelor școlare, acolo unde ministerul a dispus să nu se plătească salariile până vor fi achitate salariile din unitățile de învățământ, iarăși o formă de presiune, care nu rezolvă fondul problemei”, a spus președintele Federației Sindicatelor din Educație.
Acesta susține că SIMAVI nu ar trebui să primească banii din partea Ministerului Educației pentru aplicația salarială până când toți angajații din sistemul de învățământ nu își vor primi salariile.
“De asemenea, vor mai fi suficient de multe erori de corectat. Sunt greșeli care vor fi reglate prin rectificative. Asta înseamnă muncă suplimentară pentru secretare și contabile în perioada imediat următoare și atragem atenția Ministerul Educației și Guvernului României că amânarea rezolvării unor probleme care vizează aceste categorii de personal secretar, șef, contabil și directorii unităților de învățământ și nu numai, va crea mari probleme vizavi de funcționalitatea învățământului preuniversitar.
Am primit comunicatul celor de la SIMAVI (…) micile erori pe care ei le-au recunoscut, repet, au creat probleme extraordinar de mari colegilor noastre din din școli. Din punctul meu de vedere, cei de la firma în cauză n-ar trebui să primească niciun ban, atâta vreme cât salariile nu sunt plătite integral, corect și la timp”, a mai spus Marian Nistor.