Echipa Steaua nu are drept de promovare din cauza formei de organizare – club de drept public. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a vorbit, joi seară, la Digisport, despre acest subiect, subliniind că în momentul de faţă există două posibilităţi de a ajunge în Liga 1: ori se modifică legea, ori se modifică forma de organizare.
”Ar trebui să clarificăm aspectul acesta al promovării cluburilor de drept public. Lucrurile nu sunt atât de clare. CSA Steaua este un club de drept public, iar conform Legii Sportului nu poate intra în Liga Profesionistă. În momentul de faţă ai două posibilităţi de a ajunge în Liga 1: ori se modifică legea, ori se modifică forma de organizare. Federaţia era arătată cu degetul că de ce nu lăsăm un club în Liga 1. Ceea ce contează este să putem avea o dezbatere reală la ceea ce înseamnă rolul fotbalului în stat. În opinia mea, consider că statul trebuie să fie un partener puternic în dezvoltarea fotbalului. Economia de piaţă nu permite cluburilor noastre să ne luptăm cu echipele mari în acest moment. Personal, ca preşedinte de Federaţie, nu ne poziţionăm nici împotrivă, dar nici în favoarea modificării Legii Sportului. Ai nevoie pe termen scurt de intervenţia statului, dar în cele patru direcţii pe care le-am mai zis: infrastructură, academii, fotbal în şcoli şi educaţie”, a declarat Răzvan Burleanu.
CSA Steaua poate juca în cupele europene, în actuala forma de organizare
Burleanu a mai spus că un club de drept public, dacă câştigă Cupa României, poate să meargă în Europa. „Cu siguranţă, nu există niciun impediment. Niciodată nu a fost acest aspect. Dacă ne uităm în Estul Europei o să vedem această implicare puternică a statului. Avem 3 exemple cu cluburi de drept public în Rusia, Kazahstan şi Belarus. În Europa, în Occident, nu avem”, a mai spus Răzvan Burleanu.
CSA Steaua ocupă primul loc în play-off-ul Ligii a II-a, după patru etape, însă nu are drept de promovare în Superliga. Conform actualei Legi a Sportului, roş-albaştrii nu pot ajunge în primul eşalon decât dacă îşi schimbă forma de organizare. Fie ca asociaţie non-profit, fie ca societate comercială pe acţiuni.
Câți bani primește Federația Maghiară de Fotbal de la stat
Răzvan Burleanu a vorbit despre implicarea statului în fotbalul din alte țări, precum Ungaria, unde Federația de la Budapesta primește de la Guvern nu mai puțin de 80 de milioane de euro pe an.
”Polonia și Turcia sunt țările din Europa care au investit cel mai mult în infrastructura fotbalistică. Dacă ne referim la Ungaria, vedem o altă implicare a statului. Dacă e să comparăm cele două Federații, cea de la București și cea de Budapesta. Federația de la Budapesta primește în fiecare an în jur de 80 de milioane de euro, iar din piața privată adună 10 milioane.
Federația din România primește zero de la Guvern și aduce din mediul privat 26.5 milioane de euro în 2022. Am înaintat o solicitare către Guvern, ca cele mai bune 20 de Academii de fotbal din România să fie finanțate de către Guvern. Până astăzi, statul a dat doar postări pe Facebook despre acest proiect.
Comparați atunci dacă mai e competiție loială între 26.5 milioane de euro exclusiv din piața privată și 90 de milioane. Ați menționat Serbia, chiar luna aceasta Guvernul de la Belgrad a alocat 2.5 milioane de euro pentru fiecare dintre cele două mari cluburi, Steaua Roșie Belgrad și Partizan Belgrad”, a declarat Răzvan Burleanu.