Preşedintele FSE Spiru Haret: Guvernul ne-a demonstrat că nu este interesat de susţinerea financiară a Educaţiei

Guvernul nu este interesat de susținerea din punct de vedere financiar a sistemului de învățământ și nu dorește să facă investiții în resursa umană, a declarat, marți, președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, la finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii pe marginea proiectului de Ordonanță privind salarizarea bugetarilor.
Filip Stan
17 mai 2016, 19:50
Preşedintele FSE Spiru Haret: Guvernul ne-a demonstrat că nu este interesat de susţinerea financiară a Educaţiei

Este clar că într-o țară care dorește să se dezvolte este nevoie de o populație care să fie sănătoasă. Și mă bucur pentru colegii mei din Sănătate, dar, în egală măsură, motorul dezvoltării economice al unui stat este reprezentat de Educație. Ori, ca să ai rezultate foarte bune, să ai servicii educaționale de calitate, ai nevoie de oameni care să fie bine motivați. În momentul de față, Guvernul domnului Dacian Cioloș ne-a demonstrat din start că nu este interesat de susținerea din punct de vedere financiar a sistemului de educație. Chiar dacă domniile lor sunt plimbate prin diverse funcții existente la nivelul Comisiei Europene, n-au învățat că în Educație trebuie să investești în primul și în primul rând„, a spus președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor.

Acesta a subliniat că în discuțiile purtate marți nu a fost prezentată niciun fel de grilă de salarizare și că există o lipsă totală de interes față de domeniul educațional.

Cum putem merge noi în fața colegilor noștri să le explicăm că în momentul de față Guvernul nu oferă niciun fel de creștere salarială pentru angajații din Educație, că în discuțiile pe care le-am purtat astăzi nu s-a prezentat niciun fel de grilă de salarizare pentru cei din Educație, sau pentru cei din sistemul de Apărare națională, sau din Administrația publică, să se poată face niște comparații. Este inadmisibil acest lucru. O lipsă totală de transparență, o lipsă de interes față de domeniul educațional. Nu se doresc investiții în resursa umană și atrag atenția că resursa umană este cea mai importantă avuție a unui stat. Vrem cadre didactice motivate, vrem cadre didactice foarte performante, vrem tineri bine pregătiți de către sistemul de învățământ universitar care să vină în sistemul educațional, dar le transmitem foarte clar că nu se pot acorda creșteri salariale„, a precizat președintele FSE Spiru Haret.

El a atras atenția asupra posibilelor forme de protest și a menționat că în momentul de față Ministerul Educației nu are resursa umană necesară pentru a organiza examenele naționale.

Citeşte şi Hăncescu (FSLI): Ordonanţa privind salarizarea în sectorul bugetar este nulă. Educaţia a fost abandonată

Atrag atenția vizavi de formele de protest. Vin examenele naționale. Vă transmit foarte clar că în momentul de față Ministerul Educației nu are capacitatea să asigure resursa umană pentru a organiza examenele naționale. Ori, în condițiile în care le vom transmite colegilor noștri exact mesajul premierului Dacian Cioloș că nu vor fi creșteri salariale, că salariile debutanților din Educație cu studii superioare vor fi cu mult mai mici decât salariile debutanților cu studii liceale din alte domenii de activitate, vă dați seama cam care poate fi reacția„, a mai spus Marius Nistor.

Președintele FSE Spiru Haret a adăugat că în zilele următoare va declanșa discuții cu colegii din celelalte federații sindicale reprezentantive. „Vom declanșa discuții cu colegii noștri din celelalte federații sindicale reprezentantive, cu reprezentanții asociațiilor de părinți, cu reprezentanții elevilor și ai studenților. Va fi o formă de protest foarte clară, pentru că această atitudine este inacceptabilă„, a subliniat liderul sindical.

Reprezentanții sindicatelor au avut marți o întâlnire cu ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, pentru consultări referitoare la OUG privind salarizarea personalului bugetar.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse proiectului de Ordonanță de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Potrivit notei de fundamentare, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferențelor de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității / instituției, pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare.

Impactul bugetar generat de modificările aduse sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice se ridică la 2,29 miliarde de lei anual.

Citeşte şi NOUA LEGE A SALARIZĂRII. Creşteri salariale în sănătate, educaţie şi administraţie. Se introduc BONUSURI de performanţă

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Reguli noi pentru șoferii cu permis categoria B. N-au drept de circulație. Trebuie să aștepte 2 ani
Playtech.ro
Cele mai frumoase sate din România pe care să nu le ratezi în această primăvară. Te întorci în timp şi uiţi de aglomeraţie
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
De la prieteni la iubiți. Trei zodii care se îndrăgostesc de un amic bun
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Celebra brunetă din România a comis-o grav, în public! Și-a ridicat rochia, a arătat tot și apoi...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Limită pentru banii cash. Românii ce nu pot plăti numerar. Avertisment pentru cei care evită băncile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Cine este șeful lui George Simion. Șeful AUR face doar ce i se spune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt chinezii care au venit lângă Hagi la Farul Constanța