Preşedintele FSE Spiru Haret: Guvernul ne-a demonstrat că nu este interesat de susţinerea financiară a Educaţiei

Guvernul nu este interesat de susținerea din punct de vedere financiar a sistemului de învățământ și nu dorește să facă investiții în resursa umană, a declarat, marți, președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, la finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii pe marginea proiectului de Ordonanță privind salarizarea bugetarilor.
Filip Stan
17 mai 2016, 19:50
Preşedintele FSE Spiru Haret: Guvernul ne-a demonstrat că nu este interesat de susţinerea financiară a Educaţiei

Este clar că într-o țară care dorește să se dezvolte este nevoie de o populație care să fie sănătoasă. Și mă bucur pentru colegii mei din Sănătate, dar, în egală măsură, motorul dezvoltării economice al unui stat este reprezentat de Educație. Ori, ca să ai rezultate foarte bune, să ai servicii educaționale de calitate, ai nevoie de oameni care să fie bine motivați. În momentul de față, Guvernul domnului Dacian Cioloș ne-a demonstrat din start că nu este interesat de susținerea din punct de vedere financiar a sistemului de educație. Chiar dacă domniile lor sunt plimbate prin diverse funcții existente la nivelul Comisiei Europene, n-au învățat că în Educație trebuie să investești în primul și în primul rând„, a spus președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor.

Acesta a subliniat că în discuțiile purtate marți nu a fost prezentată niciun fel de grilă de salarizare și că există o lipsă totală de interes față de domeniul educațional.

Cum putem merge noi în fața colegilor noștri să le explicăm că în momentul de față Guvernul nu oferă niciun fel de creștere salarială pentru angajații din Educație, că în discuțiile pe care le-am purtat astăzi nu s-a prezentat niciun fel de grilă de salarizare pentru cei din Educație, sau pentru cei din sistemul de Apărare națională, sau din Administrația publică, să se poată face niște comparații. Este inadmisibil acest lucru. O lipsă totală de transparență, o lipsă de interes față de domeniul educațional. Nu se doresc investiții în resursa umană și atrag atenția că resursa umană este cea mai importantă avuție a unui stat. Vrem cadre didactice motivate, vrem cadre didactice foarte performante, vrem tineri bine pregătiți de către sistemul de învățământ universitar care să vină în sistemul educațional, dar le transmitem foarte clar că nu se pot acorda creșteri salariale„, a precizat președintele FSE Spiru Haret.

El a atras atenția asupra posibilelor forme de protest și a menționat că în momentul de față Ministerul Educației nu are resursa umană necesară pentru a organiza examenele naționale.

Citeşte şi Hăncescu (FSLI): Ordonanţa privind salarizarea în sectorul bugetar este nulă. Educaţia a fost abandonată

Atrag atenția vizavi de formele de protest. Vin examenele naționale. Vă transmit foarte clar că în momentul de față Ministerul Educației nu are capacitatea să asigure resursa umană pentru a organiza examenele naționale. Ori, în condițiile în care le vom transmite colegilor noștri exact mesajul premierului Dacian Cioloș că nu vor fi creșteri salariale, că salariile debutanților din Educație cu studii superioare vor fi cu mult mai mici decât salariile debutanților cu studii liceale din alte domenii de activitate, vă dați seama cam care poate fi reacția„, a mai spus Marius Nistor.

Președintele FSE Spiru Haret a adăugat că în zilele următoare va declanșa discuții cu colegii din celelalte federații sindicale reprezentantive. „Vom declanșa discuții cu colegii noștri din celelalte federații sindicale reprezentantive, cu reprezentanții asociațiilor de părinți, cu reprezentanții elevilor și ai studenților. Va fi o formă de protest foarte clară, pentru că această atitudine este inacceptabilă„, a subliniat liderul sindical.

Reprezentanții sindicatelor au avut marți o întâlnire cu ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, pentru consultări referitoare la OUG privind salarizarea personalului bugetar.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse proiectului de Ordonanță de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Potrivit notei de fundamentare, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferențelor de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității / instituției, pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare.

Impactul bugetar generat de modificările aduse sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice se ridică la 2,29 miliarde de lei anual.

Citeşte şi NOUA LEGE A SALARIZĂRII. Creşteri salariale în sănătate, educaţie şi administraţie. Se introduc BONUSURI de performanţă

DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Spynews
Avertizare meteo! Un ger crunt se abate asupra României! Temperaturi de -14 grade
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Care este primul semn că urmează să faci un AVC. Majoritatea oamenilor nici nu-l bagă în seamă
Capital.ro
Călin Georgescu n-a mai rezistat. Anunțul nopții în direct la TV: Am un mesaj...
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Adevarul
Prețurile incredibile cu care se vând casele vechi dintr-un mic oraș al României. Unele nu au nici măcar geamuri
wowbiz.ro
ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!
Spynews
TikTokerul Alin s-a predat la politie, după ce a agresat o femeie pe stradă: “N am atins pe nimeni”
Spynews
Vasile Ardeleanu s-a stins din viață la 50 de ani! Doliu în fotbalul din România
Evz.ro
Cea mai proastă afacere făcută de Rusia. SUA au câștigat sume colosale
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cine este fotbalistul de 16 ani care a murit în timp ce apăra o lovitură de la 11 metri. Familia tânărului este devastată: „Și-a dedicat viața mingii”
Cancan.ro
Povestea de viață a lui Paul, un om al străzii care a devenit multimilionar. Cu doar 700 de dolari și-a construit un adevărat imperiu 😲
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct la TV: Am refuzat!
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cazul Vlad Pascu se repetă! Tânărul de doar 18 ani avut același destin crunt ca Sebi! Tragedie de nedescris pentru familia băiatului
substantial.ro
Ministrul Energiei desființează mitul că România ar fi un mare producător de energie
MediaFlux
PENSIONARII primesc BANI ÎN PLUS în 2025! COALIȚIA s-a RĂZGÂNDIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul cu cele mai ieftine apartamente. Prețul, la jumătate față de cele din marile orașe