Întrebată, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, despre amendamentele aduse în Comisia juridică a Senatului proiectului Legii graţierii, Cristina Tarcea, a spus că susţine în continuare punctul de vedere exprimat de CSM.
„Ca membru al Consiliul Superior al Magistraturii, nu pot decât să am acelaşi punct de vedere cu CSM”, a precizat Tarcea.
Preşedintele ICCJ a mai spus că graţierea este o instituţie prevăzută în Codul penal, care s-a aplicat rar de-a lungul timpului şi, prin definiţie, „s-a aplicat doar infracţiunilor cu grad de pericol social redus”.
Tarcea a adăugat că infracţiunile de corupţie au un nivel ridicat de pericol social şi, „prin tradiţie, pentru că ne referim la celelalte legi anterioare, nu au făcut obiectul actelor normative de amnistie sau graţiere”.
Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu cinci voturi ”pentru” (PSD) şi trei ”împotrivă” (PNL, USR şi UDMR), amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului, scrie News.ro.
Joi, graţierea pedepselor pentru mită şi trafic de influenţă a fost respinsă în Comisia juridică a Senatului, după ce PNL şi USR au cerut reluarea votului dat miercuri.
Aproximativ 1.000 de persoane au protestat miercuri seara în faţa Guvernului faţă de decizia Comisiei juridice a Senatului de a graţia inclusiv persoane condamnate pentru fapte de corupţie.
Premierul Sorin Grindeanu a scris miercuri pe Facebook că Guvernul nu susţine amendamentele propuse la proiectul de Lege privind graţierea adoptate, miercuri, în comisia juridică a Senatului, precizând că Executivul susţine Legea graţierii în forma propusă iniţial de Ministerul Justiţiei.
Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris, pe Facebook, că „dezaprobă categoric” amendamentele adoptate, miercuri, de Comisia juridică a Senatului, privind graţierea persoanelor condamnate pentru corupţie, şi că va avea o discuţie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste prevederi.
Reprezentanţii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Naţionale a Barourilor (UNBR) care au participat miercuri la şedinţa Comisiei juridice a Senatului s-au opus graţierii celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.
”Ministerul Public constată şi ia act de faptul că infracţiunile de corupţie constituie încă o problemă importantă la nivel naţional, în societatea românească. Nu avem strategii naţionale pe 5 ani pentru combaterea furturilor din buzunare, nu avem strategii pe 5 ani pentru combaterea infracţiunulor vătămare din culpă pe acre le-aţi graţiat , în schimb avenm strategii cincinale în care sunt angajate toate instituţiile statului român, cu obligaţii punctuale interne şi internaţionale pentru combaterea infracţiunilor de corupţie. De aceea, în planul de activitate al parchetului şi în obiectivele Ministerului Public pe anii trecuţi şi pe anul în curs şi cu siguranţă pe anii următori, combaterea infracţiunilor de corupţie se va reflecta ca o prioritate întrucât ea a fost stabilită ca prioritate de instituţii ale statului român”, a spus Irina Kuglai, reprezentanta Parchetului General.