Sorin Mierlea, președintele InfoCons, semnal de alarma cu privire la masa de Paște. Joia Mare este o zi încărcată de tradiție și obiceiuri, iar unul dintre cele mai cunoscute este vopsirea ouălor pentru sărbătoarea de Paște. Cu toate acestea, în timp ce ne bucurăm de această activitate plină de culoare, este important să fim conștienți de calitatea vopselelor pe care le folosim. Unele dintre aceste produse pot conține până la 11 E-uri, substanțe chimice care pot fi extrem de periculoase pentru sănătatea noastră.
Mai mult decât atât, nu doar ouăle vopsite sunt în centrul atenției în perioada sărbătorilor de Paște. O altă preocupare importantă este calitatea și compoziția altor alimente specifice acestei sărbători. Sorin Mierlea, președintele InfoCons, subliniază importanța citirii atente a etichetelor produselor pe care le achiziționăm pentru masa de Paște. Multe dintre aceste alimente pot fi încărcate cu aditivi, iar consumul lor în cantități mari poate duce la acumularea unui număr mare de E-uri, substanțe controversate pentru sănătatea noastră.
Astfel, pentru a ne asigura că sărbătoarea Paștelui este una nu doar plină de bucurie, ci și de siguranță și sănătate, este esențial să fim atenți la calitatea și compoziția produselor pe care le aducem în casele noastre în această perioadă.
„În primul rând, să înțelegem că și vopseaua de ouă ajunge până la urmă să o ingerăm. Practic, o mâncăm o dată cu oul vopsit, fiindcă face transfer dintre coaja oului și ou şi, astfel, se pune și pe mâinile noastre, ale copiilor.
Când discutăm de ouăle gata vopsite, care se regăsesc în supermarket sau pe care le comandăm online, acestea trebuie să aibă pe eticheta produsului toate ingredientele care se regăsesc în vopseaua cu care este colorat oul respectiv. Altfel, dacă nu avem toate informațiile, nu cumpărăm.
Și dacă ne gândim că într-un astfel de produs avem 11 aditivi, mai avem și în muștar, probabil încă 10, doar dintr-un nou cu puțin muștar ajungem să mâncăm 20 de aditivi, care de cele mai multe ori se dublează sau se triplează.
Așa că ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili în condițiile în care masa de Paște poate să ajungă la 250 de aditivi, iar sare și zahăr cât pentru două săptămâni.
De aceea, e bine să fim puțin mai atenți, mai cumpătați, să citim eticheta, să verificăm produsele și, nu în ultimul rând, să ne uităm și la alerte, fiindcă sunt tot mai multe produse în această perioadă în alerte, atât produse agroalimentare, dar și produsele care vin drept cadouri de la Iepuraş – fie că discutăm de o bijuterie, de o haină sau de o jucărie.
Aplicația europeană de protecție a consumatorilor InfoCons te ajută gratuit să vezi și alertele în timp real, să scanezi codul de bare și la vopseaua de ouă, şi când cumperi un produs agroalimentar, astfel că ai toate informațiile cu privire la aditivi, coloranți, conservanţi, zahăr și sare.
Dar cred că cel mai important este să fim foarte atenți la ce punem pe masă pentru copiii, nepoții noștri, să avem niște sărbători frumoase, fiindcă, din păcate, suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la o calitate a vieții foarte proaste.
Suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la toate tipurile de cancer, pe toate grupele de vârstă, obezitate infantilă, infarct miocardic, accidente cerebrale, care toate au o incidență directă cu ceea ce mâncăm.
Ar trebui să fim atenți, așadar, să citim etichetele și să alegem cele mai curate produse. Găsim produse și fără aditivi sau cu 1-3 aditivi. Trebuie doar să citim eticheta şi să fim mai atenţi”, a atras atenţia Sorin Mierlea, președintele InfoCons, joi, la Antena 3 CNN.
Citește și:Rețetă de Paște. Cozonac pufos cu ciocolată și fistic