Preşedintele INS, despre alegerile europarlamentare: Au fost unele inadvertenţe în centralizarea datelor, dar nu au afectat rezultatu

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, a afirmat, marţi, la audierile din Comisia de anchetă privind alegerile europarlamentare din 26 mai, că au existat unele inadvertenţe în procesul de centralizare a datelor, însă nu au afectat rezultatul scrutinului.
Filip Stan
10 sept. 2019, 08:52
Preşedintele INS, despre alegerile europarlamentare: Au fost unele inadvertenţe în centralizarea datelor, dar nu au afectat rezultatu

„Aş începe cu un lucru important. Au fost unele inadvertenţe în procesul de centralizare a datelor, dar ele nu au afectat în niciun fel rezultatul la referendum şi la alegerile europarlamentare. Din dorinţa de a se securiza, de a se asigura transparenţa, s-a introdus, în etapele de validare a voturilor, o comparare între procesele verbale introduse de la cursor şi procesele verbale fotografiate în baza proceselor verbale de la nivelul secţiilor”, a afirmat şeful INS, citat de Agerpres.

El a explicat că una dintre inadvertenţe a fost că pe poza procesului verbal nu a fost marcată ora, ceea ce a dus la creşterea timpului de centralizare a datelor finale.

„Primul aspect este faptul că pe poza procesului verbal nu a fost marcată ora la care s-a introdus, nu s-a creat un flux normal ca cei care sunt în birouri să cunoască ora la care vin de la secţii şi atunci ele au fost puse într-o ordine aleatoare. (…) Toate acestea au creat o presiune asupra statisticianului în biroul electoral judeţean. Al doilea lucru – orice modificare a acestor procese verbale nu se realiza decât la nivelul BEJ, ceea ce a creat probleme extraordinare. Adică pentru lucruri mărunte trebuia luată o decizie. Acest lucru îngreuna, până acum nu se întâmpla aşa ceva, erau corecţii normale care erau făcute la nivelul secţiilor de votare. (…) Nu am informaţii din care să rezulte vicierea în procesul de centralizare a proceselor verbale”, a arătat directorul INS.

El a mai spus că multe activităţi care erau prevăzute să se realizeze automat s-au făcut mecanic de către cei de la Statistică, ceea ce a dus la un timp de prelucrare a datelor mai mare, dar nu au dus la vicierea rezultatului.

„Conform înscrisurilor pe care le am de la direcţiile judeţene de statistică, în procesul de centralizare nu am niciun semnal că au fost viciate rezultatele alegerilor. Singurul semnal pe care îl am a fost că acest sistem nu a uşurat munca de centralizare, ci a transformat activităţi care trebuiau realizate în mod automat de sistem în activităţi manuale, foarte dificile, consumatoare de timp şi s-a ajuns în această situaţie în care centralizarea a devenit un element foarte important. Deci nu am elemente, nu am înscrisuri din care să rezulte, strict pe procesul de centralizare, că s-au viciat alegerile”, a adăugat acesta.

El a menţionat că a avut discuţii cu reprezentanţi ai STS şi ai AEP pentru corectarea inadvertenţelor.

Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019 îl va audia, marţi, şi pe reprezentantul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Pe 26 iunie, Parlamentul a înfiinţat Comisia de anchetă privind posibile fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai, care a avut prima şedinţă în 8 iulie.

Comisia este condusă de deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, iar senatorul PSD Viorel Salan şi deputatul PNL Cristina Trăilă sunt vicepreşedinţi. Senatorul ALDE Daniel Zamfir este secretar al comisiei. Din acest for mai fac parte deputaţii Florin Iordache, Cătălin Rădulescu şi Eugen Nicolicea.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru duminică, 24 noiembrie 2024. Iepurele are nevoie de răbdare
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme de sănătate
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Trupe nord-coreene redistribuite în regiunea Belgorod a Rusiei
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni