Preşedintele interimar Ilie Bolojan, anunţ despre „armata obligatorie” după summit-ul de la Bruxelles. Ce s-a decis

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, susţine că este mai bine să avem o armată de profesionişti, decât o armată obligatorie, mai ales ca ”regulile răzoiului se schimbă”.
Filip Stan
07 mart. 2025, 13:42
Preşedintele interimar Ilie Bolojan, anunţ despre

Ilie Bolojan susține că România trebuie să se concentreze pe dezvoltarea unei armate moderne și bine echipate, în loc să reintroducă armata obligatorie. Într-o declarație făcută joi seară, el a subliniat importanța profesionalismului în structurile de apărare ale țării. „Din punctul meu de vedere, cred că e bine să avem o armată de profesionişti, o armată dotată”, a declarat Ilie Bolojan.

Serviciu militar obligatoriu. Evoluția conflictelor militare impune o adaptare continuă a strategiilor de apărare, a explicat Bolojan. În opinia sa, prezența soldaților în teren rămâne esențială, dar accentul nu mai trebuie pus pe numărul acestora, ci pe nivelul dotărilor și al tehnologiilor utilizate.

MApN, avertisment privind ştiri false pe TikTok legate de război, închiderea graniţelor sau revenirea la armata obligatorie

Oficialul a evidențiat necesitatea ca România și celelalte state europene să își adapteze strategiile militare conform noilor realități geopolitice, influențate de conflictul din Ucraina. Modernizarea armatei și implementarea unor tehnologii avansate trebuie să fie priorități în politica de apărare a țării, consideră Bolojan.

Vedeţi, regulile războiului se schimbă. Întotdeauna ai nevoie de militari în teren, dar deja nu numărul lor este cea mai mare problemă, ci dotările lor şi tot ceea ce înseamnă supraveghere, care dotări de tip drone şi aşa mai departe, sateliţi. Deci, dat fiind această schimbare de reguli, cred că şi noi, ca ţară, dar şi ţările din Europa, trebuie să se adapteze, inclusiv să adapteze comenziile, dotările şi strategia la aceste realităţi care se văd din acest conflict care îl avem în Ucraina”, a mai spus Bolojan.

Germania ia în calcul serviciul militar obligatoriu pentru toată populația

Schimbările din peisajul geopolitic internațional pun Germania și întreaga Europă în fața unor decizii strategice esențiale. Friedrich Merz, liderul conservator al CDU/CSU și viitorul cancelar german, avertizează asupra unei posibile schimbări de atitudine a SUA față de aliații săi europeni sub administrația Donald Trump. În acest context, Germania ia în considerare reintroducerea serviciului militar obligatoriu, o măsură care ar putea deveni realitate încă din acest an.

După suspendarea serviciului militar obligatoriu în 2011, Germania a optat pentru o armată profesionistă. Totuși, în fața actualei situații internaționale, acest model este considerat insuficient.

Primii recruți vor trebui să treacă porțile cazărmii în 2025”, a punctat purtătorul de cuvânt al partidului.  Această schimbare de direcție este susținută nu doar de liderii conservatori, ci și de personalități politice cu viziuni diferite. Joschka Fischer, fost ministru de Externe din partea Verzilor, care în 2011 a susținut suspendarea serviciului militar obligatoriu, consideră acum că această decizie trebuie reevaluată.

Călin Georgescu nu mai vrea armata obligatorie: „Tinerii trebuie să aibă un stagiu minim, pe model elveţian, în caz de calamitate naturală”

Trebuie reintrodus serviciul militar obligatoriu. Pentru ambele sexe. Fără această măsură, nu vom face progrese în protejarea Europei”, a spus el. Potrivit datelor oficiale, Bundeswehr-ul german are în prezent 181.174 de membri activi, un număr insuficient pentru a face față provocărilor actuale. Friedrich Merz a subliniat că este necesară o creștere semnificativă a efectivelor armatei, fără a avansa o cifră exactă. Conservatorii negociază în prezent cu Partidul Social Democrat (SPD) formarea unei coaliții guvernamentale, iar reintroducerea serviciului militar obligatoriu este una dintre temele centrale ale discuțiilor.

Armata obligatorie în România?  Legea care se pregătește la nivel național: Avem nevoie de instrucție, dar pe bază de voluntariat

România, ca membru NATO și țară de frontieră a Uniunii Europene, urmărește îndeaproape deciziile Berlinului și nu ar fi exclus ca această măsură să fie luată în calcul și de țara noastră. Deși serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România în 2007, în contextul noii realități de securitate în Europa, din cauza Rusiei, se discută tot mai mult despre reintroducerea unei forme de pregătire militară pentru populație.

Surse guvernamentale susțin că Ministerul Apărării analizează deja scenarii privind introducerea unui serviciu militar voluntar extins, similar modelului adoptat recent de Suedia și Finlanda. De asemenea, România continuă investițiile în modernizarea armatei, alocând 2,5% din PIB pentru apărare în 2025, o sumă totuși mică comparativ cu ceea ce solicită în mod imperativ președintele SUA, Donald Trump. Decizia Germaniei ar putea avea un efect de domino în rândul statelor europene, determinând alte guverne să își întărească forțele armate.

Cu tensiunile din Ucraina și retorica tot mai agresivă a Rusiei, liderii europeni par hotărâți să nu mai depindă exclusiv de protecția americană. În acest context, formarea unei armate europene ar putea reveni o realitate. Președintele Ucrainei a declarat că este dispus ca țara sa să participe la formarea armatei europene, întrucât soldații ucraineni au cea mai mare experiență militară în contextul unui război real desfășurat de Rusia în Ucraina.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Taxa care se dublează în România. Decizia luată de Ministerul Finanțelor: Nu se poate justifica
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
O tânără a murit înecată într-un lac după ce s-a speriat de un urs, în Harghita! Aceasta și-a găsit sfârșitul la doar 18 ani
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Asta mai lipsea! Ilie Bolojan a dat cea mai proastă veste pentru români: urmează recesiune. Măsuri de urgență
MediaFlux
Putin a decis! Armistițiu în Ucraina! Anunț de la Kremlin
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre