MApN prezintă bilanţul pe 2015. Motoc: Avem în faţă un an dificil, mai intens chiar decât 2015

Ministerul Apărării Naţionale îşi prezintă, joi, bilanţul pe 2015. Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat joi că oamenii au așteptări mari de la Armată și de la alianța din care face parte România, iar 2016 va fi un an "dificil" și "mai intens" decât anul precedent.
Iulian Tudor
03 mart. 2016, 09:32
MApN prezintă bilanţul pe 2015. Motoc: Avem în faţă un an dificil, mai intens chiar decât 2015

„Avem, incontestabil, în față, un an dificil și mai intens chiar decât 2015. Sunt așteptări mari, pe care oamenii le au de la armata lor și de la alianța din care facem parte. Avem o serie de angajamente internaționale majore de onorat, iar evoluțiile din mediul de referință sunt din ce în ce mai puțin previzibile. Termenele sunt scurte, iar exigențele mari. Cu cât incertitudinile mediului internațional cresc, iar capacitatea noastră de predicție pare să scadă în proiecție temporală, cu atât armata noastră trebuie să fie mai ușor adaptabilă. Astăzi, folosirea inteligentă a informației poate aduce avantaje strategice în apărare, mai mari decât o divizie de tancuri. De aceea, se impune să reflectăm serios și curajos la prioritățile și programele noastre pentru viitor”, a afirmat Motoc, la prezentarea bilanțului MApN pe 2015.

El a făcut apel la sprijinul conducerii politice a țării astfel încât proiectele ministerului să poată fi realizate.

„Nu vom reuși decât cu sprijinul continuu al conducerii politice a statului și guvernului, nu vom reuși decât în conlucrare cu colegii noștri din instituțiile sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională și, desigur, nimic nu va fi posibil fără aceeași dăruire, abnegație, anduranță și reziliență de care personalul MApN a dat din plin dovadă în 2015. (…) Vă rog să contați că Armata își va îndeplini pe de-a-ntregul misiunile și sarcinile”, a adăugat Mihnea Motoc.

Iohannis, la bilanțul MApN: Am deplină încredere în Armată

Klaus Iohannis este prezent la bilanţul MApN şi a fost întâmpinat de către ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc.

Preşedintele Iohannis a fost primit în cadrul unei ceremonii oficiale care a inclus intonarea imnului naţional şi trecerea în revistă a Gărzii de onoare.

Iohannis a declarat că are deplină încredere în Armata României, el subliniind că aceasta este o instituție exemplu.

„Prin patriotismul dvs, militari și civili, ați făcut din Armata României un exemplu. Armata este unul dintre pilonii statului român, o instituție fundamentală, pe care românii o privesc cu respect și mândrie. Am deplină încredere în Armată”, a spus șeful statului, la bilanțul MApN pe anul 2015.

El a menționat că a ținut în mod special să participe la prezentarea bilanțului pentru a onora Armata și în semn de respect pentru cei care servesc țara sub Tricolor.

Iohannis: Intenționez ca, împreună cu alte instituții, să generăm un mandat puternic și ambițios la summitul NATO

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că intenționează să genereze, împreună cu alte instituții, un mandat puternic și ambițios pentru România la summitul NATO, care va avea loc în iulie la Varșovia, arătând că trebuie reafirmate valențele strategice ale Mării Negre pentru Alianță, prin inițierea demersurilor de constituire a unei grupări navale multinaționale.

„Din perspectiva politicii externe și de securitate, unul dintre cele mai importante evenimente din acest an îl reprezintă participarea României la summitul NATO de la Varșovia. (…) Ca președinte, intenția mea este ca, împreună cu toate instituțiile responsabile, în special MApN și Ministerul de Externe, să generăm un mandat puternic și ambițios pentru România în cadrul acestui summit, pe măsura calității sale de aliat responsabil și credibil. România susține întărirea rolului Alianței Nord-Atlantice în domeniul apărării colective și acordarea unei atenții sporite atât provocărilor de pe flancul estic, în mod deosebit din regiunea Mării Negre, cât și celor de pe flancul sudic”, a spus șeful statului, la bilanțul MApN pe anul 2015.

El a subliniat că valențele strategice ale zonei Mării Negre pentru NATO vor trebui reafirmate și concretizate prin inițierea demersurilor de constituire a unei grupări navale multinaționale.

Șeful statului a arătat că prezența aliată pe teritoriul național va trebui întărită prin operaționalizarea și funcționarea optimă a structurilor de comandă și control.

„În paralel, este nevoie de adaptarea structurii de comandă și control, de asigurarea capabilităților necesare, precum și de corelarea planificării integrate cu planificarea înzestrării și achizițiilor”, a afirmat Iohannis.

Potrivit acestuia, gestionarea responsabilă și eficientă a resurselor, atât pentru echipare, cât și pentru pregătire, va fi esențială pe parcursul acestui an.

„Finalizarea celor două documente majore ale ministerului — Carta Albă a Apărării și Strategia Militară — vă vor ajuta în asigurarea coerenței strategice. De asemenea, vom urmări cu atenție și finalizarea noii Strategii Globale Europene care, după prezentarea și aprobarea sa în Consiliul European, va trebui să ne ofere cadrul de orientare la nivel european în domeniul securității pe termen lung”, a completat șeful statului.

Cioloş: Armata Română contribuie la pilonii fundamentali ai politicii externe

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi, la bilanţul MApN pe anul 2015, că Armata Română contribuie la pilonii fundamentali ai politicii externe – parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la UE, precizând că ţara noastră este apreciată în NATO ca aliat predictibil şi de încredere.

„Armata Română rămâne acea instituţie fundamentală a statului care înregistrează unul din cele mai ridicate niveluri de încredere în rândul cetăţenilor, pe bună dreptate. Parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la UE au fost şi vor rămâne pilonii fundamentali ai politicii externe a României. Armata României, MApN contribuie la fortificarea fiecăruia dintre aceşti piloni”, a spus Dacian Cioloş.

Premierul a apreciat că, în cadrul NATO, România e apreciată ca aliat predictibil şi de încredere.

„Profesionalismul şi, subliniez, jertfa de sânge a militarilor români în teatrele de operaţii sunt evocate frecvent în contacte oficiale şi informale şi sunt înalt apreciate. Contextul geopolitic este unul complicat, iar România rămâne o ancoră de stabilitate în această regiune. Ţara noastră va continua să fie furnizor de securitate la frontiera estică a NATO, cât şi a UE”, a adăugat şeful Executivului.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care vor avea 2 săptămâni de poveste. Le iese norocul în cale, veștile sunt foarte bune
Capital.ro
Permis auto confiscat! Decizie fără excepții pentru 30 zile. Șoferii se reclamă între ei
Playtech.ro
Cine pe cine a sunat: Ciolacu a vorbit la telefon cu Trump și...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Loredana, costume speciale pt show-ul aniversar. Unde și-a făcut vedeta toate hainele pe care a purtat la concerte
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Poșta Română va închide toate oficiile poștale din țară! Directorul general a explicat motivul
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu e DISPERATĂ! Vedeta le-a transmis un nou mesaj fiilor lui Silviu Prigoană. Ce rugăminte arzătoare are la ei: „Vă implor, lăsați ura deoparte și dați-mi…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Retragere numerar de la bancomat. Anunț pentru toți românii care scot bani de la ATM
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Zelenski avertizează: Ucraina poate fi învinsă de Rusia dacă Statele Unite taie fondurile
MediaFlux
ACORD de PACE în UCRAINA! Vladimir Putin, DISCUȚII cu Donald Trump (SURSE)
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primar din Buzău, acuzat că divulgă locațiile filtrelor de poliție pentru a proteja șoferii băuți