CSAT a analizat, astăzi, consecințele Războiului din Ucraina și a discutat măsuri suplimentare de descurajare.

Președintele Iohannis a convocat pentru astăzi, la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Membrii CSAT au discutat despre Războiul din Ucraina, ireversibilitatea parcursului european al României și despre înzestrarea armatei.
Alina Costache
19 sept. 2024, 09:21
CSAT a analizat, astăzi, consecințele Războiului din Ucraina și a discutat măsuri suplimentare de descurajare.

UPDATE – În legătură cu evoluțiile recente ale Războiului din Ucraina, CSAT a analizat „impactul acestora asupra securității regionale la Marea Neagră” și a discutat „măsuri suplimentare de descurajare și combatere a amenințărilor de securitate”.

Au fost analizate„ opțiunile pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, fiind subliniate riscurile în vederea gestionării eficiente și consecvente a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul CSAT.

În legătură cu parcursul european al Republicii Moldova, au fost evidențiate „oportunitățile majore care decurg” precum și „ provocările cu care se confruntă în contextul acțiunilor hibride ale Federației Ruse și al războiului de agresiune dus împotriva Ucrainei”, spunând despre acestea că sunt „provocări care necesită o gestionare atentă, coordonată din partea României și a partenerilor Chișinăului, inclusiv prin acordarea de sprijin adecvat”.

În plus, a fost analizat și aprobat „Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC), ca urmare a adoptării unui nou Pact Civil al PSAC de către Uniunea Europeană”, pact care urmărește să sporească eficacitatea, flexibilitatea și robustețea misiunilor civile pentru a crește eficiența și viteza de răspuns a UE în gestionarea civilă a crizelor.

De altfel, a fost abordat și „Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034”, document de referință pentru planificarea armamentelor, prin care se stabilesc nevoile de tehnică și echipmanet militar precum și resursele financiare care vor fi alocate pentru înzestrare. Se precizează că discuțiile vor continua și că planul este crucial, fapt datorat situației regionale de securitate generate de postura agresivă a Federației Ruse.

Știre inițială

Astăzi, 19 septembrie, președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) la Palatul Cotroceni.

Subiectele principale de pe ordinea de zi sunt legate de analiza detaliată a conflictului din Ucraina și a implicațiilor acestuia pentru România, precum și planul de înzestrare al Armatei Române în perioada 2025-2034.

În plus, se va discuta și despre oportunitățile oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, precum și despre Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună.

Motivele convocării CSAT

Una dintre cauzele convocării Consiliului Suprem de Apărare a Țării este intensificarea violării spațiului aerian de către dronele Federației Ruse, cu peste o săptămână în urmă o dronă intrând în spațiul aerian al României.

Citește și : Alertă de securitate. Iohannis convoacă CSAT din cauza dronelor rusești care cad în România

România nu are legislația necesară pentru a doborî dronele care încalcă spațiul aerian, în acest sens Șefa comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, declarând următoarele :

„Din câte am înţeles, legea este la Guvern, are toate avizele şi urmează să intre în şedinţă de guvern. Este o formulă agreată. Noi am cerut anumite lămuriri pe partea legislativă. Am spus foarte clar că e nevoie ca aceste legi să îşi înceapă procesul legislativ şi să fie adoptate”, a spus Pauliuc.

La acel moment, Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a spus că drona respectivă nu a reprezentat o amenințare pentru România și, de aceea, forțele armate nu au fost instruite să o distrugă.

De ce nu pot fi doborâte dronele rusești

Incidentele care au avut loc recent au scos în evidență o problemă majoră de siguranță națională, care au împiedicat o reacție adecvată din partea Armatei Române.

Citește și : Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, detalii neștiute despre momentele dificile din viața sa: „Nu mă deranjeaza niciodată comentariile negative”

Deși MAPN are autoritatea de a interzice zborul dronelor care transportă explozibil în spațiul aerian al României, nu dispune de cadrul legal necesar pentru a utiliza armamentul împotriva lor, în afară de cazul exercițiilor și testărilor.

Care sunt membrii CSAT

Conform Articolului 5 din Legea privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem De Apărare a Țării, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt: ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major al Apărării şi consilierul prezidențial pentru securitate naţională.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios