CSAT a analizat, astăzi, consecințele Războiului din Ucraina și a discutat măsuri suplimentare de descurajare.

Președintele Iohannis a convocat pentru astăzi, la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Membrii CSAT au discutat despre Războiul din Ucraina, ireversibilitatea parcursului european al României și despre înzestrarea armatei.
Alina Costache
19 sept. 2024, 09:21
CSAT a analizat, astăzi, consecințele Războiului din Ucraina și a discutat măsuri suplimentare de descurajare.

UPDATE – În legătură cu evoluțiile recente ale Războiului din Ucraina, CSAT a analizat „impactul acestora asupra securității regionale la Marea Neagră” și a discutat „măsuri suplimentare de descurajare și combatere a amenințărilor de securitate”.

Au fost analizate„ opțiunile pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, fiind subliniate riscurile în vederea gestionării eficiente și consecvente a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul CSAT.

În legătură cu parcursul european al Republicii Moldova, au fost evidențiate „oportunitățile majore care decurg” precum și „ provocările cu care se confruntă în contextul acțiunilor hibride ale Federației Ruse și al războiului de agresiune dus împotriva Ucrainei”, spunând despre acestea că sunt „provocări care necesită o gestionare atentă, coordonată din partea României și a partenerilor Chișinăului, inclusiv prin acordarea de sprijin adecvat”.

În plus, a fost analizat și aprobat „Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC), ca urmare a adoptării unui nou Pact Civil al PSAC de către Uniunea Europeană”, pact care urmărește să sporească eficacitatea, flexibilitatea și robustețea misiunilor civile pentru a crește eficiența și viteza de răspuns a UE în gestionarea civilă a crizelor.

De altfel, a fost abordat și „Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034”, document de referință pentru planificarea armamentelor, prin care se stabilesc nevoile de tehnică și echipmanet militar precum și resursele financiare care vor fi alocate pentru înzestrare. Se precizează că discuțiile vor continua și că planul este crucial, fapt datorat situației regionale de securitate generate de postura agresivă a Federației Ruse.

Știre inițială

Astăzi, 19 septembrie, președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) la Palatul Cotroceni.

Subiectele principale de pe ordinea de zi sunt legate de analiza detaliată a conflictului din Ucraina și a implicațiilor acestuia pentru România, precum și planul de înzestrare al Armatei Române în perioada 2025-2034.

În plus, se va discuta și despre oportunitățile oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, precum și despre Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună.

Motivele convocării CSAT

Una dintre cauzele convocării Consiliului Suprem de Apărare a Țării este intensificarea violării spațiului aerian de către dronele Federației Ruse, cu peste o săptămână în urmă o dronă intrând în spațiul aerian al României.

Citește și : Alertă de securitate. Iohannis convoacă CSAT din cauza dronelor rusești care cad în România

România nu are legislația necesară pentru a doborî dronele care încalcă spațiul aerian, în acest sens Șefa comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, declarând următoarele :

„Din câte am înţeles, legea este la Guvern, are toate avizele şi urmează să intre în şedinţă de guvern. Este o formulă agreată. Noi am cerut anumite lămuriri pe partea legislativă. Am spus foarte clar că e nevoie ca aceste legi să îşi înceapă procesul legislativ şi să fie adoptate”, a spus Pauliuc.

La acel moment, Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a spus că drona respectivă nu a reprezentat o amenințare pentru România și, de aceea, forțele armate nu au fost instruite să o distrugă.

De ce nu pot fi doborâte dronele rusești

Incidentele care au avut loc recent au scos în evidență o problemă majoră de siguranță națională, care au împiedicat o reacție adecvată din partea Armatei Române.

Citește și : Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, detalii neștiute despre momentele dificile din viața sa: „Nu mă deranjeaza niciodată comentariile negative”

Deși MAPN are autoritatea de a interzice zborul dronelor care transportă explozibil în spațiul aerian al României, nu dispune de cadrul legal necesar pentru a utiliza armamentul împotriva lor, în afară de cazul exercițiilor și testărilor.

Care sunt membrii CSAT

Conform Articolului 5 din Legea privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem De Apărare a Țării, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt: ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major al Apărării şi consilierul prezidențial pentru securitate naţională.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore