UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în urma consultărilor de la Cotroceni cu reprezentanţii PNL, USR, PMP, UDMR şi Minorităţi că a obţinut susţinerea tuturor acestora pentru organizarea referendumului pe 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare.
„Toţi cei prezenţi astăzi s-au arătat îngrijoraţi de evoluţia din zona justiţiei. Le-am spus direct că după părerea mea acest asalt al PSD asupra justiţiei, care durează de mai bine de doi ani, trebuie să primească un răspuns din partea românilor, iar acest răspuns este, evident, un referendum. Toti participanţii din această după-amiază au îmbrăţişat ideea organizării unui referendum, toţi au fost de acord că oamenii trebuie încurajaţi să participe. Acest lucru mă bucură. Intenţia mea de a organiza un referendum împreună cu europarlamentarele am făcut-o cunoscută în urmă cu câteva săptămâni şi între timp am trimis scrisoarea de consultare Parlamentului. Aştept în termenul legal un răspuns. Cel mai important rezultat este că cei care au participat sunt de acord cu acest referendum. Indiferent de opţiunile politice ale românilor, cu toţii ne dorim o Românie cu o justiţie independentă, dreaptă, scoasă de sub influenţa politicului”, a declarat Iohannis.
UPDATE: Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia UDMR pe tema situaţiei din Justiţie au început, joi după-amiază, la Palatul Cotroceni.
Din delegaţia UDMR fac parte Kelemen Hunor, Cseke Attila, Ambrus Izabella, Csoma Botond.
UPDATE: PMP i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis, joi, la consultările pe tema justiţiei, o a treia întrebare la referendum, pe teme precum reducerea numărului de parlamentari, eliminarea pensiilor speciale sau revenirea la alegerea primarilor în două tururi, anunţat liderul partidului, Eugen Tomac.
„Am venit cu trei propunerl tocmai pentru că vrem să reunşescă acest referendum. (…) Am propus ca preşedintele să analizeze dacă doreşte să introducă o întrebare suplimentară din trei teme – reducerea numărului de parlamentari la 300 – 100 de senatori şi 200 de deputaţi, a doua temă vizează o temă pe care toţi românii ar înţelege-o – dacă sunt dea cord cu elimiarea pensiilor speciale şi o altă temă – revenirea la alegerea primarilor în două tururi”, a spus Tomac, apreciind că aceste teme ar mobiliza o bună parte din societate la referendum.
Eugen Tomac a calificat întâlnirea drept bună.
„Aşa cum cunoaşteţi, PMP este un partid pro justiţie, deci l-am asigurat că în ceea ce priveşte acest demers vom îndemna şi membrii noştri să susţină un proces care ţine de consolidarea independenţei justiţiei”, a afirmat liderul PMP, precizând că pentru PMP şi pentru preşedintele Traian Băsescu justiţia şi independenţa justiţiei au fost obiective prioritare.
Fostul preşedinte Traian Băsescu nu a făcut parte din delegaţia PMP la discuţiile de la Cotroceni.
UPDATE: A intra la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis şi delegaţia PMP. Din delegaţia PMP fac parte: Eugen Tomac, Marius Pascan, Robert Turcescu, Cătălina Bozianu, Severica Covaciu.
UPDATE: Delegaţia USR a intrat a doua la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni pe tema referendumului pe Justiţie. Din delegaţia USR au făcut parte preşedintele partidului Dan Barna, deputaţii Cristian Ghinea, Stelian Ion, Cătălin Drulă şi preşedintele USR Arad, Vlad Botoş.
Dan Barna a declarat, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că USR a exprimat susţinerea deplină şi neechivocă pentru referendumul pe Justiţie. Conform liderului USR, o altă temă de discuţie a fost iniţiativa USR „Fără Penali” – care a primit şi avizul Curţii Constituţionale. Dan Barna a susţinut că şeful statului a felicitat USR pentru această iniţiativă.
Barna a precizat că a avut loc şi o discuţie legată de perioada umărtoare, pentru că preşedintele va fi implicat în campania pentru referendum.
UPDATE Ludovic Orban, declaraţii după consultări:
Garantăm că voinţa românilor va fi respectată şi va fi transpusă în legislaţie.
Asaltul infractorilor asupra independenţei justiţiei trebuie să înceteze, trebuie corectate toate stricăciunile provocate de guvernarea PSD-ALDE asupra funcţionării normale a unei justiţii într-o societate democratică.
Partidul Naţional Liberal este alături de preşedintele României şi va susţine cu toată forţa reuşita acestui referendum.
Alături de preşedintele României, îi chemăm pe toţi românii să decidă clar că în România infractorii care săvârşesc fapte de corupţie vor fi condamnaţi şi nu vor fi iertaţi sub nicio formă, orice majoritate parlamentară sau guvernamentală ar încerca să facă acest lucru.
_______
UPDATE Delegaţia PNL, condusă de Ludovic Orban, preşedintele partidului, şi din care mai fac parte, printre alţii, Raluca Turcan şi Florin Cîţu, a ajuns la Cotroceni şi a fost primită de preşedintele Iohannis.
_______
Consultările vor începe la ora 15,00 cu reprezentanţii PNL, la 16,00 urmând să aibă loc cele cu USR, la 16,45 cu PMP, la 17,30 cu UDMR şi la 18,15 cu grupul minorităţilor naţionale.
Vineri sunt programate consultările cu reprezentanţii PSD, de la ora 11,00, şi cele cu ALDE, de la ora 12,00.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că formaţiunea sa nu va onora invitaţia la consultări lansată de preşedintele Klaus Iohannis pe tema situaţiei din Justiţie. De asemenea, liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a arătat că el nu va merge la consultări, dar că va participa o delegaţie din partea partidului. Preşedintele Iohannis a lansat din nou invitaţia pentru partidele care au anunţat că nu vor merge la Cotroceni, spunând că este dispus să discute şi alte subiecte.
Mandatul PNL la consultările de la Cotroceni este de susţinere totală pentru referendumul naţional, a declarat, luni, preşedintele liberalilor, Ludovic Orban.
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că Uniunea va fi reprezentată la consultările de la Cotroceni privind referendumul pe justiţie, însă a subliniat că orice astfel de consultare populară în România are o finalitate neprevăzută.
Şeful statului a trimis vinerea trecută o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament prin care i-a invitat la consultări joia şi vinerea aceasta, la Palatul Cotroceni, pe tema situaţiei din Justiţie. În scrisoare se arată că fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.
În martie, preşedintele Iohannis a anunţat referendumul pe tema situaţiei din Justiţie, iar pe 1 aprilie a solicitat Parlamentului o nouă consultare pentru lărgirea ariei de cuprindere a consultării naţionale care va avea loc pe 26 mai.
„Ne dăm seama că acea consultare iniţială pe care am făcut-o, consultarea Parlamentului, a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD. Am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum pentru a-l face mai eficient şi mai puternic. Referendum pe 26 mai. Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în aceste domenii, Justiţie, politică penală, până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaştem voinţa suverană a românilor”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.
Pe 26 martie, preşedintele Iohannis a avut consultări cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului, iar pe 27 martie el s-a întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema situaţiei actuale din sistemul judiciar.