UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut duminică, la Cluj-Napoca, la ceremonia oficială de deschidere a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, că evenimentul este „o întrecere în inteligenţă şi creativitate”, iar matematica stă la baza tuturor ştiinţelor, afirmând că participanţii au un dar cultivat prin muncă.
„Găzduirea la Cluj-Napoca a Olimpiadei Internaţionale de Matematică este cu atât mai importantă cu cât România a organizat, în 1959, prima ediţie a competiţiei. Atunci au participat doar şapte ţări. Astăzi, cu peste 100 de state participante, acest eveniment este o întrecere în inteligenţă şi creativitate, devenind un for care permite tinerilor talentaţi din întreaga lume să demonstreze de ce este capabilă mintea umană atunci când este pusă la încercare”, a susţinut Klaus Iohannis în alocuţiunea sa de la Cluj-Napoca, la ceremonia oficială de deschidere a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, potrivit News.ro.
Preşedintele a susţinut că matematica stă la baza tuturor ştiinţelor, afirmând că participanţii la olimpiadă au un dar cultivat prin muncă.
“Matematica stă la baza tuturor ştiinţelor, a inovaţiei şi a dezvoltării gândirii analitice. Voi aveţi un dar pe care l-aţi cultivat prin multă muncă şi, drept urmare, veţi face parte din elitele intelectuale ale ţărilor voastre şi ale lumii în general. Sunt convins că pasiunea pentru matematică a fost evidentă pentru mulţi dintre voi de când eraţi copii”, a mai spus preşedintele.
El a mai afirmat că materiile din categoria Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică sunt esenţiale în construcţia curriculară încă din timpul educaţiei timpurii.
Preşedinele a mai afirmat că nu toţi elevii au oportunitatea de a avea acces la o educaţie de calitate, dar este important “să lucrăm activ pentru a îmbunătăţi calitatea predării matematicii pentru cât mai mulţi copii din întreaga lume”.
De asemenea, şeful statului crede că sistemele de educaţie mai eficiente contribuie la pacea şi dezoltarea ţărilor din lume.
“Oferindu-le şansa de a învăţa, putem transforma vieţi, economii şi societăţi. Cu cât avem sisteme de educaţie mai eficiente şi mai adecvate noilor generaţii şi societăţilor în care ne dorim să trăim, cu atât mai mult contribuim la pacea şi la dezvoltarea tuturor ţărilor de pe mapamond”, a mai adăugat el.
Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că este o onoare pentru România ca, în anul Centenarului, să demonstreze lumii deschiderea către cunoaştere.
“Pentru România este o onoare ca la aniversarea Centenarului Marii Uniri să aibă oportunitatea de a demonstra întregii lumi ataşamentul şi deschiderea către cunoaştere, ştiinţă şi cooperare internaţională. Cel mai bun mod de a celebra marile reuşite ale trecutului este construirea unui viitor solid pentru tinerele generaţii. Nu există o cale mai potrivită de a face acest lucru decât investiţia în educaţie, cooperare transfrontalieră şi dezvoltare durabilă”, a continuat Klasu Iohannis.
În final, acesta a spus că speră ca România să devină o destinaţie atractivă pentru cercetarea în domeniul matematicii şi al ştiinţelor care o folosesc. “Şi, de ce nu, să vă vedem, pe o parte dintre voi, studenţi în România sau implicaţi în proiecte de cercetare în cooperare cu parteneri din România. Sper că fiecare dintre voi îşi va folosi întregul potenţial pentru a contribui la consolidarea unui viitor mai bun şi mai drept pentru generaţia voastră şi cele următoare”, a conchis preşedintele.
__________________
Olimpiada Internaţională de Matematică, care se desfăşoară în perioada 3 – 14 iulie, reprezintă cea mai veche şi mai prestigioasă competiţie din domeniul ştiinţelor adresată elevilor de liceu, prima ediţie având loc în România în anul 1959, scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, prin organizarea în ţara noastră a Olimpiadei Internaţionale de Matematică s-a dorit marcarea simbolică a Centenarului Marii Uniri, anul acesta la Cluj-Napoca fiind prezenţi aproximativ 1.500 de participanţi din peste 100 de ţări de pe cinci continente.
Printre participanţii la olimpiada de la Cluj de anul acesta se numără şi fiul preşedintelui sirian Bashar al Assad, ceea ce a necesitat măsuri sporite de securitate.
Şeful statului va vizita cu această ocazie şi Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Ion Chiricuţă’ din Cluj, unitate sanitară care asigură servicii medicale preventive, curative şi paliative în domeniul oncologic şi care desfăşoară o amplă activitate de învăţământ şi cercetare.
„Prin această vizită, preşedintele Klaus Iohannis transmite un semnal de încurajare a investiţiei în zona sănătăţii şi susţine un model de bună practică în domeniul medical, reprezentat de un spital care face performanţă”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Cu două zile înainte de vizita preşedintelui, personalul institutului a fost anunţat de eveniment şi a fost sfătuit să se îmbrace „corespunzător”, a dezvăluit deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu, care a publicat un SMS pe care susţine că l-au primit angajaţii spitalului.
„Duminica, 8 iulie 2018, in jurul orei 12, Presedintele Romaniei Klaus Werner Iohannis va face o vizita in cadrul IOCN. Cei care doriti sa il vedeti/cunoasteti sunteti bineveniti.
Chiar daca nu vreti sa il cunoasteti, daca sunteti in institut in jurul orei respective, va rugam sa aveti un comportament si un echipament (halat, papuci, etc) corespunzator”, este textul mesajului publicat de deputatul Ungureanu.