Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis duminică, 29 iulie a.c., un mesaj cu ocazia Zilei Imnului Național al României.
Vă prezentăm în continuare textul mesajului: „Astăzi, 29 iulie, celebrăm Imnul Național, unul dintre simbolurile fundamentale ale statalității, independenței, suveranității și unității naționale, alături de Drapel, Stema de stat și Sigiliu.
Zilele Revoluției de la 1848 au consfințit intonarea pentru prima dată, pe linia melodică a compozitorului Anton Pann, a versurilor poemului patriotic compus de Andrei Mureșanu.
Cântecul a avut un rol important în redeșteptarea speranței de mai bine și a demnității colective în momentele-cheie ale istoriei românești – Războiul de Independență, Primul și al Doilea Război Mondial și Revoluția din decembrie 1989, ceea ce a justificat pe deplin opțiunea alegerii sale ca imn național, în anul 1990.
În anul sărbătoririi a o sută de ani de la Marea Unire de la 1918, marcarea «Zilei Imnului Național» constituie un bun prilej de a reînnoi angajamentul nostru pentru consolidarea unei Românii puternice, europene și de a ne reafirma atașamentul față de principiile democrației și statului de drept.
Sunt convins că Imnul Național, prin mesajul său vibrant, va continua să inspire unitate și solidaritate în jurul valorilor pe care s-a construit România modernă: libertate, dreptate, pluralism politic și respect față de lege.
La mulți ani Imnului Național!
La mulți ani, România!”
Viorica Dăncilă: La mulţi ani, România!
Mesajul prim-ministrului Viorica Dăncilă cu prilejul Zilei Imnului Național: „Marcăm astăzi Ziua Imnului Național al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. „Deșteaptă-te, române!” le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertății de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinței împlinite a românilor de unitate.
Astăzi, „Deșteaptă-te, române!” este imnul nostru național și ne emoționează ori de câte ori îl auzim ca o încununare a succeselor compatrioților noștri.
Respect pentru acest simbol al națiunii!
La mulți ani, Imnului Național! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”
MAE: Imnul Naţional reprezintă unul dintre reperele care definesc identitatea naţională a românilor
Imnul Naţional, consacrat prin Constituţia României ca simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului, reprezintă unul dintre reperele care definesc identitatea naţională a românilor, şi oferă lumii întregi, când este intonat, o sinteză muzicală, simbolică şi unică, potrivit unui comunicat de presă remis duminică de Ministerul Afacerilor Externe.
Conform sursei citate, în anul Centenarului Marii Uniri, Ziua Imnului Naţional capătă valenţe deosebite, împlinindu-se şi 170 de ani de la prima intonare a imnului „Deşteaptă-te, române!”.
„Imnul Naţional a fost martorul unor evenimente-reper ale istoriei naţionale. În prezent, Imnul Naţional al României răsună pretutindeni în lume, inclusiv în momente şi acţiuni de înalt nivel în relaţiile bilaterale şi diplomatice, precum şi la concursurile şi competiţiile internaţionale, la care tot mai mulţi tineri români urcă pe prima treaptă a podiumului. Ziua de 29 iulie 2018 reprezintă şi un prilej de recunoştinţă faţă de înaintaşii noştri, faţă de eroii căzuţi pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial şi de făuritorii statului naţional unitar modern, a căror memorie ne motivează să ne păstrăm demnitatea, să cultivăm respectul faţă de valorile naţionale şi să privim cu încredere spre viitor”, se menţionează în comunicat.
Şi în acest an, misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate organizează, pentru marcarea Zilei Imnului Naţional, o serie de manifestări de diplomaţie publică şi culturală, a mai informat sursa citată.
Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a afirmat, duminică, de Ziua Imnului Naţional, că „Deşteaptă-te Române”, astăzi imnul de stat al României, reprezintă unul din simbolurile noastre naţionale sacre.
Potrivit lui Fifor, cu o istorie de peste 160 de ani, de-a lungul vremurilor, „Deşteaptă-te române” a marcat momentele cheie ale istoriei combatante a neamului nostru, insuflând curaj şi încredere soldaţilor pe câmpurile de luptă de la Griviţa, Smârdan, Mărăşeşti, Oituz sau Carei.
„Ne mândrim de fiecare dată când auzim imnul naţional. La fel de mândri suntem şi atunci când drapelul nostru flutură pe podium la întrecerile sportive, peste tot în lume, sau la ceremoniile militare în ţară şi în teatrele de operaţii. Transmit, în numele Armatei României, cu ocazia Zilei Imnului Naţional, un mesaj tuturor românilor, pe care îi asigur, cu toată responsabilitatea, că militarii sunt pregătiţi pentru a-şi îndeplini misiunile constituţionale ce le revin”, a scris Fifor duminică, pe Facebook.