Klaus Iohannis: La un secol de la bătălia de la Mărăşeşti, România e un stat puternic pe care aliaţii şi partenerii se pot baza

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose participă duminică, în Vrancea, la Ceremonia comemorativă a Centenarului Bătăliei de la Mărăşeşti, unde va depune coroane de flori şi va susţine un discurs. La acest eveniment este prezent şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi alţi oficiali. Guvernul a aprobat în iulie un buget de circa 4,2 milioane euro pentru evenimentele dedicate Centenarului în judeţul Vrancea, însă aproape trei sferturi din sumă a fost destinată unor lucrări de infrastructură.
Ionela Marcu
06 aug. 2017, 04:06
Klaus Iohannis: La un secol de la bătălia de la Mărăşeşti, România e un stat puternic pe care aliaţii şi partenerii se pot baza

UPDATE Mărășești este locul unde românii au scris istorie prin jertfă, a afirmat, duminică, prim-ministrul Mihai Tudose.

 

Mărășești este locul unde românii au scris istorie prin jertfă. Aici, trecând prin moarte, ostașii români au înviat idealuri și au redat speranță patriei noastre aflată în cea mai mare parte ocupată„, a scris premierul Tudose, pe Facebook.

 

Potrivit șefului Executivului, „Mausoleul Eroilor” stă de veghe în acest areal al luptei românești și marchează biruința din 1917.

 

Eroii de la Mărășești trăiesc prin noi și prin elogiul pe care îl aducem jertfei lor la acest moment omagial. Să cinstim memoria celor care ne-au făcut mândri să spunem și noi astăzi ‘Pe aici nu se trece!‘”, a mai afirmat Tudose.

UPDATE Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat duminică seară că bătălia de la Mărășești va rămâne în istorie drept „un exemplu înălțător”.

„Aproape pe întreg teritoriul României sunt locuri care ne reamintesc de faptele de eroism, de dârzenie, de tenacitatea și hotărârea ostașilor noștri care au luptat în Primul Război Mondial. Dintre toate acestea, Mărășești rămâne veșnic în conștiința națională ca simbol al determinării poporului român și în patrimoniul gloriei noastre militare. Împlinirea a 100 de ani de la faptele de eroism ale ostașilor noștri în campania din 1917 constituie un prilej de reafirmare a întregii considerații pe care toți o avem față de bravii noștri soldați care au purtat pe umerii lor destinul și independența patriei noastre. Un secol de când privirile întregii țări au fost ațintite asupra bătăliei de la Mărășești care va rămâne în istoria patriei noastre ca un exemplu înălțător„, a afirmat președintele Senatului în discursul său din cadrul ceremoniei de comemorare a Centenarului bătăliei de la Mărășești .

Tăriceanu a evidențiat faptele de eroism ale soldaților români mai ales în condițiile în care, în opinia sa, „armata română, în confruntările purtate în 1917, a fost insuficient susținută de puterile Antantei în fața unui inamic superior numeric, care avea experiența a doi ani de război și care era înzestrat cu mijloacele tehnice evoluate pentru acea vreme”.

Faptele de eroism săvârșite de soldații noștri în campania din 1917, însuflețite și de un măreț elan patriotic, constituie modele de avânt, de sacrificiu, tenacitate, vitejie, care vor rămâne pentru totdeauna în cărțile de istorie„, a mai spus președintele Senatului.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a declarat că, la un secol de la bătălia de la Mărășești, România este un stat puternic, „un pilon de stabilitate în regiune”:

Triumful istoric de la Mărășești, împreună cu victoriile de la Mărăști și Oituz, ne-au salvat ființa statală, ne-au redat demnitatea de a exista ca națiune și au renăscut speranța în Marea Unire.(…) La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliații și partenerii se pot baza, pilon de stabilitate și securitate în această regiune. Iar acest lucru se datorează în mare măsură și Armatei României„, a afirmat, duminică, Iohannis, în discursul sau din cadrul ceremoniei de comemorare a Centenarului bătăliei de la Mărășești.

Șeful statului a amintit că de peste 70 de ani, Europa trăiește „cea mai lungă perioadă fără conflicte armate” și a apreciat că acest lucru se datorează existenței Uniunii Europene, din care România face parte de zece ani.

Prin dramele și prin totalitarismele care l-au marcat cu sânge, secolul XX ne arată că libertatea, democrația și pacea nu se obțin și nu se păstrează fără un angajament constant și continuu, al fiecărei generații, în favoarea valorilor umaniste pe care se fundamentează civilizația europeană. Trăim de peste 70 de ani cea mai lunga perioadă fără conflicte armate din istoria continentului nostru. Aceasta se datorează existenței Uniunii Europene, un proiect din care, de zece ani, și România face parte. Cea de-a doua jumătate a secolului XX ne arată ca pacea poate fi menținută doar prin integrarea europeană. Într-o perioadă în care valorile Uniunii Europene sunt atacate de populism și demagogie, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european: pacea!„, a susținut Klaus Iohannis.

În context, președintele a făcut un apel la o consolidare a construcției europene „pentru viitorul generațiilor următoare”.

„Vă chem, în cea mai profundă expresie a cinstirii trecutului, să ne unim energiile pentru a face din proiectul european o construcție solidă pentru viitorul generațiilor următoare. Vom asigura, astfel, consolidarea democrației, prosperității și securității pe continentul nostru. Implicarea activă a României în acest proces, inclusiv prin elaborarea unui proiect de țară, reprezintă și un angajament concret pentru dezvoltarea și progresul țării noastre. Cea mai de preț recunoștință pe care o putem exprima față de sacrificiul generației Marii noastre Uniri este de a ne asuma, la rândul nostru, cu responsabilitate, construirea unei Românii puternice și încrezătoare în parcursul său„, a mai spus șeful statului.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de decorare a drapelelor de luptă ale unor unități militare, ca semn de apreciere a profesionalismului și a rezultatelor remarcabile obținute de militarii acestor unități.

„În semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor remarcabile obținute de personalul unităților în îndeplinirea cu succes a misiunilor încredințate, amintind de vitejia de care militarii acestora au dat dovadă în luptele de la Mărășești, Mărăști și Oituz din 1917 și ducând mai departe glorioasa tradiție a Armatei a II-a, a Regimentului ‘Rovine’ nr. 26, a Regimentului 15 Dorobanți, a Regimentului 32 Dorobanți ‘Mircea’, a Regimentului 34 Infanterie ‘Constanța’, a Regimentului 10 Dorobanți ‘Putna’, a Regimentului 36 Infanterie ‘Vasile Lupu’, a Diviziei Active / Divizia 9 Infanterie, respectiv a Regimentului 4 Roșiori ‘Regina Maria’, Președintele Klaus Iohannis a conferit: Ordinul Național ‘Serviciul Credincios’ în grad de Cavaler, cu însemn de pace, Drapelului de Luptă al Diviziei 2 Infanterie ‘Getica’ și Drapelului de Luptă al Batalionului 26 Infanterie ‘Neagoe Basarab’; Ordinul Național ‘Pentru Merit’ în grad de Cavaler, cu însemn de pace, Drapelului de Luptă al Brigăzii 15 Mecanizată ‘Podu Înalt’, Drapelului de Luptă al Batalionului 32 Infanterie ‘Mircea’ și Drapelului de Luptă al Batalionului 341 Infanterie ‘Constanța’; Ordinul ‘Virtutea Militară’ în grad de Ofițer, cu însemn de pace, Drapelului de Luptă al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată ‘Unirea Principatelor’; Ordinul ‘Virtutea Militară’ în grad de Cavaler, cu însemn de pace, Drapelului de Luptă al Brigăzii 1 Mecanizată ‘Argedava’, Drapelului de Luptă al Brigăzii 9 Mecanizată ‘Mărășești’ și Drapelului de Luptă al Batalionului 814 Tancuri ‘Mihai Vodă'”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

UPDATE: Ceremonia de la Mărăşeşti, prin care se comemorează 100 de ani de la bătălia din Primul Răzoi Mondial, a început, duminică, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Mihai Tudose, şi a altor oficiali şi membri ai corpului diplomatic, inclusiv a liderilor PSD, PNL şi ALDE.

Printre invitaţi se numără şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, preşedintele PNL, Ludovic Orban, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, precum şi alţi lideri politici şi miniştri.

Mai participă ambasadorii Franţei, Rusiei şi Marii Britanii.

La eveniment participă aproximativ 5.000 de persoane. În timpul ceremoniei vor fi trase salve de tun, iar zona Mausoleului va fi survolată de avioane de luptă.

Ceremonia de la Mărăşeşti va începe la ora 20.00, la Mausoleul Eroilor, cu un ceremonial militar. După acest moment, preşedintele va decora drapelele de luptă ale unităţilor militare, va depune o coroană de flori la Mausoleu şi va oferi drapelul comemorativ „Centenarul Bătăliei de la Mărăşeşti”.

În jurul orei 20.40, preşedintele Iohannis va susţine un discurs, apoi va vizita Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti.

La aceste festivităţi va fi prezent şi premierul Mihai Tudose, dar preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, alături de alţi oficiali ai statului şi lideri locali.

Organizarea manifestaţiilor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz a fost aprobată de Guvern în luna septembrie 2016, sub egida acţiunilor dedicate Centenarului Primului Război Mondial, până în 2019, dar nu erau prevăzute şi sumele necesare.

Potrivit unei hotărâri de Guvern din luna iulie, a fost alocată suma de 19,3 milioane lei (4,2 milioane euro) pentru autorităţile locale din judeţul Vrancea, din Fondul de rezervă al Executivului, pentru a organiza în vara acestui an Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică. Aproximativ 71% din aceşti bani vor fi folosiţi pentru „lucrări de interes public”, precum asfaltarea unui drum judeţean, construirea unui parc şi a două poduri.

Banii vor fi folosiţi pentru manifestări şi acţiuni comemorative, ştiinţifice şi cultural-artistice. În Vrancea va fi organizată o expoziţie fotografică, o gală de film, concursuri şi alte acţiuni, care vor costa aproximativ 3,7 milioane lei.

O altă parte a banilor va fi folosită pentru acţiuni de restaurare, reabilitare şi conservare a monumentelor, precum ansamblul Statuia Victoriei de la Tişiţa – Mărăşeşti, reabilitarea şi amenajarea parcului Joffre, din Mărăşeşti, şi refacerea marcajelor bătăliilor de pe teritoriul judeţului realizate după Primul Război Mondial. Aceste cheltuieli se ridică la 1,8 milioane lei.

Restul banilor, 13,8 milioane lei, vor fi folosiţi pentru „lucrări de interes public”, potrivit hotărârii.

Astfel, se vor realiza lucrări pentru realizarea unui pod armat pentru pârâul Alba, în satul Răcoasa, de 4,8 milioane lei, lucrări de întreţinere şi asfaltare a DJ 205I, de 2 milioane lei, lucrări de realizare a unui pod peste pârâul Dragomira, la Soveja, în valoare de 4 milioane lei, şi realizarea unui Parc al Memoriei Naţionale, „Stejarii României- 100 de ani de istorie şi demnitate”, cu 335.000 de puieţi de stejar, în valoare de 3 milioane lei.

Printr-o nouă hotărâre, adoptată vineri, Guvernul a modificat prevederile care spuneau că sumele neutilizate la finalul evenimentelor se vor returna la bugetul de stat, permiţând autorităţilor locale să reţină banii în bugetul anului viitor, pentru finalizarea lucrărilor. Doar banii care depăşesc costurile totale ale investiţiilor din judeţul Vrancea se vor mai întoarce la bugetul de stat.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Anunțul nopții despre Florin Piersic. S-a aflat acum: Nimic, absolut nimic, nu prevestea...
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
De Revelion trebuie să respecți câteva obiceiuri pentru a atrage norocul și banii
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine l-a eliminat, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul șoc dezvăluit de Mitică Dragomir
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Atacuri cibernetice DDoS asupra site-urilor Ministerului Afacerilor Externe și aeroporturilor din Milano
MediaFlux
Se dau AMENZI pentru CEI care STAU LA BLOC. Gestul BANAL, dar INTERZIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alexandru cel Mare: descoperirea câmpului de luptă de la Granicus – cum a început cucerirea Imperiului Persan