„Iranul nu constituie o ameninţare pentru vecinii săi şi ţările din regiune (…) Regimul care constituie o ameninţare este cel (al Israelului, n.red.) care calcă în picioare toate normele internaţionale şi îşi măreşte stocurile de arme nucleare şi chimice pentru a-i ameninţa pe ceilalţi”, a declarat Rohani în cadrul discursului susţinut cu ocazia unei parade militare.
El a reacţionat astfel la declaraţiile premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a cerut joi lumii să nu „se lase amăgită” de declaraţiile liniştitoare ale preşedintelui iranian în problema nucleară.
Iranul vrea să „îndepărteze îngrijorările” internaţionale cu privire la programul său nuclear
„Nu trebuie să ne lăsăm amăgiţi de cuvintele înşelătoare ale preşedintelui iranian” privind negocierile serioase cu marile puteri în scopul rezolvării crizei nucleare, a apreciat Netanyahu într-un comunicat.
„Acelaşi Rohani a înşelat în trecut comunitatea internaţională cu ocazia discuţiilor în dosarul nuclear”, a acuzat Netanyahu, referindu-se la negocierile care au determinat Iranul să accepte în 2003 un moratoriu privind programul său de îmbogăţire a uraniului. Rohani era în perioada respectivă şeful negociatorilor iranieni.
Israelul, considerat ca fiind singura putere nucleară din regiune, şi ţările occidentale acuză Iranul că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.
Duminică, preşedintele Rohani a cerut Occidentului „să accepte drepturile nucleare ale Iranului”, în special în privinţa „îmbogăţirii uraniului pe teritoriul său, în cadrul normelor internaţionale”.
Predecesorul lui Rohani, Mahmoud Ahmadinejad, a multiplicat în cei opt ani de preşedinţie atacurile împotriva Israelului, punând la îndoială realitatea Holocaustului sau afirmând că această ţară este menită „dispariţiei”.