La începutul discursului său, șeful statului și-a exprimat recunoștința faţă de Președintele Africii de Sud Cyril Ramaphosa pentru invitație și a remarcat că actualul Summit ar putea contribui la consolidarea rolului BRICS în abordarea unui număr de probleme globale presante.
După cum a subliniat liderul Kazahstanului, acest eveniment important are loc pe fondul tensiunilor în creștere pe arena internațională, caracterizate de presiuni politice ample, confruntări și utilizarea pe scară largă a sancțiunilor. În acest context, el și-a împărtășit viziunea asupra perspectivelor cooperării interregionale.
„Rolul tot mai important al Organizației pentru Cooperare de la Shanghai este recunoscut de către toți. Organizația unește țări cu o dezvoltare economică rapidă, care dețin resurse umane, bogății naturale și potențial tehnologic colosal.
Kazahstanul, ca unul dintre membrii fondatori ai OCS, intenționează să-și folosească președinția pentru a transforma această organizație in una mai eficientă, capabilă să facă față provocărilor cu care ne confruntăm. De mai bine de două decenii, OCS a acumulat o experiență valoroasă în dezvoltarea relațiilor multilaterale și a cooperării la nivel regional”, a spus Kassym-Jomart Tokayev.
Ținând cont de interesele și prioritățile comune ale BRICS și OCS, Președintele a propus unificarea eforturilor în următoarele domenii cheie:
„Ar trebui să căutăm o formulă acceptabilă pentru pace, stabilitate și securitate bazată pe Carta ONU. În acest scop, la summit-ul OCS din acest an am înaintat inițiativa „Pentru Unitatea Mondială pentru Pace și Înțelegere Echitabilă”, care are drept scop realizarea de progrese în domeniul securității și stabilității globale, precum și stabilirea unei ordini internaționale politice și economice mai raționale”, a remarcat șeful statului.
În opinia sa, partenerii BRICS și BRICS Plus ar putea coopera în promovarea acestei inițiative.
Dl. Kassym-Jomart Tokayev a sugerat combinarea realizărilor țărilor OCS, BRICS și BRICS Plus în sfera digitală, comerțul electronic, securitatea cibernetică, precum și extinderea schimbului de informații. El a invitat țările BRICS Plus să participe la Forumul OCS Digital care va avea loc în Kazahstan în 2024.
De asemenea, Președintele a cerut partenerilor să se alăture implementării proiectelor de comerț economic, transport și investiții prin coridoarele Nord-Sud și Est-Vest.
„Ruta de transport internațional transcaspică, care completează inițiativa crucială Belt and Road, deschide perspective valoroase pentru cooperarea comercială. O astfel de interacțiune va promova dezvoltarea comerțului interregional și va debloca întregul potențial de tranzit și transport al regiunilor noastre”, a spus Kassym-Jomart Tokayev.
Șeful statului a menționat separat problema schimbărilor climatice din lume. Acesta a subliniat că, astăzi, trei din patru dintre cei mai mari producători de alimente din lume sunt membri BRICS, iar PIB-ul agricol agregat al țărilor BRICS reprezintă mai mult de jumătate din PIB-ul global, ceea ce a creat necesitatea de a lua măsuri adecvate pentru a reduce dezechilibrul alimentar în țările noastre.
„Ar trebui să depolitizăm aprovizionarea globală cu alimente și îngrășăminte și să le excludem de sub impactul oricăror sancțiuni și restricții”, a sugerat șeful statului.
Președintele Kazahstanului și-a reafirmat intenția de a consolida cooperarea din mai multe domenii cu țările BRICS și Uniunea Africană. După cum a subliniat Kassym-Jomart Tokayev, Kazahstanul ar dori să contribuie la dezvoltarea potențialului BRICS ca stat membru.
„Cred cu tărie că trebuie să ne intensificăm eforturile colective menite să asigure securitatea globală, dezvoltarea sustenabilă și incluziunea”, a spus șeful statului.
În încheiere, Kassym-Jomart Tokayev l-a felicitat pe Premierul indian Narendra Modi pentru aterizarea istorică a navei spațiale indiene în apropierea Polului Sud al Lunii.
Președintele Africii de Sud Cyril Ramaphosa, Președintele Braziliei Lula da Silva, Președintele Rusiei Vladimir Putin, Prim-ministrul Indiei Narendra Modi, Președintele Chinei Xi Jinping, Secretarul General al ONU António Guterres, Președintele Indoneziei – Președintele ASEAN Joko Widodo și alții au susţinut, de asemenea, discursuri.
„Cu toții recunoaștem că schimbările climatice au consecințe negative de anvergură la scară globală. În ultimii ani, secetele severe și alte dezastre naturale au devenit mai frecvente în țările din Asia Centrală și de Sud. În acest sens, Kazahstanul a propus să declare anul 2024 Anul Ecologiei în cadrul OCS și și-a exprimat disponibilitatea de a depune eforturile pentru a aborda această problemă presantă. Planul de acțiune al OCS pentru Anul Ecologiei este o inițiativă oportună, care sper că va rezona cu țările BRICS”, a spus Președintele Tokayev.