Președintele Kazahstanului a prezentat reformele economice cuprinzătoare în discursul privind starea națiunii

Astăzi, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a ținut discursul său privind starea națiunii, intitulat „Cursul economic al unui Kazahstan echitabil”, detaliind planurile ambițioase de reforme economice și o nouă traiectorie economică pentru națiune.
Filip Stan
07 sept. 2023, 10:48
Președintele Kazahstanului a prezentat reformele economice cuprinzătoare în discursul privind starea națiunii

Președintele Tokayev a prezentat diverse aspecte ale agendei naționale, subliniind sarcinile economice cheie cu care se confruntă guvernul. Acesta a declarat: „Într-o perioadă atât de importantă, avem toate șansele să realizăm un progres economic puternic. Pentru a face acest lucru, trebuie să trecem în mod decisiv la un nou model economic, care nu este condus de realizări abstracte, ci de o îmbunătățire reală a vieții cetățenilor.”

Citește și Klaus Iohannis, față în față cu liderii lumii la București în plin scandal cu drone: „Una dintre lecțiile războiului e că interdependența economică poate fi instrumentalizată periculos împotriva noastră”

Liderul kazah a subliniat mai multe realizări semnificative din ultimii ani, printre care dublarea salariilor profesorilor începând din 2020, creșteri salariale semnificative pentru medici și implementarea unor inițiative precum „Fondul național pentru copii” și construirea a peste 300 de unități sanitare în zonele rurale.

Întorcându-și atenția asupra obiectivelor economice actuale, președintele Tokayev a stabilit un curs bazat pe principii de echitate, incluziune și pragmatism. El a declarat: „Cea mai importantă sarcină este formarea unui cadru industrial solid al țării, care să asigure autosuficiența economică. Accentul principal ar trebui pus pe dezvoltarea accelerată a sectorului manufacturier”. O atenție deosebită va fi acordată unor sectoare precum ingineria grea, îmbogățirea uraniului și componentele auto, a precizat el. Tokayev a propus ca, pentru a sprijini industria prelucrătoare, investitorii străini și autohtoni să fie scutiți de plata impozitelor și a altor plăți obligatorii în primii trei ani.

În ceea ce privește chestiunile fiscale, președintele a făcut apel la o coordonare a politicilor financiare și monetare, cu scopul de a obține o creștere economică stabilă de 6-7%. De asemenea, el a subliniat necesitatea de a atrage bănci străine pentru a stimula concurența și a rezolva problema insuficienței împrumuturilor pentru companii. „Sarcina principală este de a asigura creșterea anuală a împrumuturilor către sectorul real la un nivel de 20% sau mai mult”, a spus el.

Tokayev a mai accentuat necesitatea de a sprijini întreprinderile mici și mijlocii și de a accelera privatizarea. El a declarat: „Principalul obiectiv este creșterea radicală a transparenței și eficienței gestionării activelor. Ordon guvernului să înceapă privatizarea tuturor activelor secundare și să organizeze IPO-uri ale populației ale companiilor din Fondul Samruk-Kazyna începând cu 2024”. Vor fi inițiate schimbări în legislație pentru a încuraja consolidarea în rândul întreprinderilor mici și vor fi intensificate eforturile de demonopolizare a piețelor cheie.

În discursul său, președintele s-a axat, de asemenea, pe angajamentul Kazahstanului față de durabilitate și protecția mediului. „Pe termen lung, o tranziție globală către energia curată este inevitabilă”, a subliniat el. Tokayev a evidențiat planurile de creștere a capacității de energie regenerabilă și de dezvoltare a producției de hidrogen. În mod semnificativ, președintele a propus organizarea unui referendum național cu privire la construirea unei centrale nucleare.

Citește și Noi atacuri ruseşti cu dronă la Izmail, o persoană a murit. Explozii în portul ucrainean Chilia, vizibile din Chilia Veche

Liderul kazah a indicat, de asemenea, o viziune ambițioasă pentru ca Kazahstanul să devină o țară axată pe IT. El a declarat: „Ne aflăm printre liderii mondiali în ceea ce privește indicele de dezvoltare a e-guvernării și a fintech-ului.” El a îndrumat guvernul să crească exportul de servicii IT la un miliard de dolari până în 2026.

Acest lucru va fi facilitat de parteneriate cu marile companii străine de IT.

În domeniul transporturilor, președintele Tokayev a subliniat planurile de a transforma Kazahstanul într-un important centru de tranzit în Eurasia, concentrându-se pe rute cheie, cum ar fi cea transcaspică și coridorul internațional Nord-Sud. „Este necesar să se construiască un nou port uscat la punctul de trecere Bakhty, să se accelereze construcția unui hub pentru containere la Aktau și să se extindă facilitățile portuare la Marea Neagră de-a lungul Coridorului Mijlociu”, a subliniat președintele. El a subliniat că Kazahstanul ar trebui să devină în cele din urmă o putere de transport și logistică cu drepturi depline. De asemenea, președintele a arătat că realizarea potențialului de transport depinde de relațiile constructive și de bună vecinătate ale Kazahstanului cu toate țările vecine, inclusiv Rusia, China și vecinii noștri din Asia Centrală și de Sud.

În sfera politică, Tokayev a anunțat că Kazahstanul va organiza alegeri pentru alegerea akimilor (primarilor) din districte și orașe de importanță regională, după ce în ultimii doi ani cetățenii kazahi au ales akimii satelor, orașelor și districtelor rurale.

Discursul s-a axat, de asemenea, pe dezvoltarea sectorului agricol, pe gazificare și pe abordarea securității apei, printre alte domenii.

Spre finalul discursului său, Tokayev a menționat că toți cetățenii, în special tinerii, ar trebui să întruchipeze cele mai bune calități, deoarece acestea formează valorile fundamentale ale societății. El a descris acest lucru drept „Adal Azamat” sau Cetățean responsabil, declarând: „Dacă toată lumea este patriotică, educată, muncitoare, disciplinată, responsabilă, corectă, economă și înțelegătoare, atunci nu vor exista înălțimi de neatins pentru noi”. El a subliniat că ideile Kazahstanului drept și „Adal Azamat” ar trebui să fie întotdeauna considerate ca valori fundamentale care stau alături.

Președintele a încheiat discursul spunând că guvernul va fi tras la răspundere în totalitate pentru punerea în aplicare a acestei politici economice și sociale solide.

„Acesta ar trebui să dispună de toate pârghiile unei gestionări independente a economiei, fără birocrație și fără birocrație și fără coordonare cu Administrația Prezidențială”, a subliniat el.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
UE a dat ordin. BNR schimbă legea. Numai câte 10 persoane au voie!
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Schimbare majoră pentru toți românii. Apare un nou CNP
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, interviu de colecție după succesul de la Paris. Campionul olimpic le-a transmis un mesaj tinerilor din România: „Am făcut copilul din mine foarte fericit”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de terenuri, case sau mașini. S-a dat ordin: Trebuie să plătească!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului ca răspuns la un atac israelian
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?