Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele. Părăsesc postul imediat după apariţia în Monitor

Pleacă mulţi magistraţi din sistem, de frica tăierii pensiilor speciale. În fiecare săptămână, preşedintele semnează decrete de pensionare.
Filip Stan
25 iun. 2024, 19:50
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele. Părăsesc postul imediat după apariţia în Monitor

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele pentru eliberarea din funcţie a mai multor magistraţi, ca urmare a pensionării acestora, informează Administraţia Prezidenţială.

Astfel, şeful statului a semnat următoarele decrete:

„- Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a domnului Cotoară Valentin în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, delegat în funcţia de procuror şef al Serviciului de informaţii clasificate – pensionare;

Se dau 7 tichete de masă, plus o zi liberă. Suma va fi majorată, legea este pe masa lui Iohannis

– Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Moisoiu Raluca în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul teritorial Târgu Mureş – pensionare”.

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care arhivarea documentelor electronice clasificate este realizată pe sisteme informatice şi de comunicaţii securizate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea prin care arhivarea documentelor electronice clasificate este realizată pe sisteme informatice şi de comunicaţii securizate şi acreditate corespunzător nivelului de clasificare a informaţiilor conţinute.

Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare completarea Legii Arhivelor Naţionale nr.1 6/1996, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 135/2007, în scopul facilitării arhivării documentelor electronice de către autorităţile şi instituţiile publice.

Astfel, legea are în vederea eficientizarea activităţii autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice în domeniul arhivistic şi integrarea practicii arhivistice româneşti în cadrul general al practicii arhivistice din Uniunea Europeană.

Klaus Iohannis a promulgat legea: Criteriile de acordare a concediului se schimbă!

Este stabilit clar cine are sarcina de a arhiva documentele electronice, mai exact creatorul ori deţinătorul documentelor. Totodată, este reglementat faptul că autorităţile/instituţiile publice vor putea realiza arhivarea electronică a documentelor fără a mai parcurge proceduri de acreditare/notificare specifice unor operatori economici care desfăşoară operaţiuni în scop comercial.

De asemenea, legea defineşte noţiunile de „arhivă electronică”, „arhivare electronică”, „depozit de arhivă electronică” şi „document electronic”, se stabilesc unele obligaţii în sarcina creatorilor şi deţinătorilor de documente electronice.

Mai este reglementată modalitatea de arhivare a documentelor electronice clasificate, respectiv prin sisteme informatice şi de comunicaţii securizate şi acreditate corespunzător nivelului de clasificare a informaţiilor conţinute, conform legislaţiei în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate.

Astfel, document electronic înseamnă „orice conţinut stocat în format electronic, în special sub formă de text sau de înregistrare audio, video sau audiovizuală”.

„Creatorii şi deţinătorii au următoarele obligaţii referitoare la documentele electronice: să le administreze astfel încât să asigure păstrarea integrităţii, autenticităţii şi posibilităţii de utilizare a acestora, atât în perioada folosirii curente, cât şi în depozitul de arhivă; să adopte un sistem de management arhivistic, aprobat de Arhivele Naţionale, care să respecte procedurile specifice privind organizarea şi desfăşurarea activităţii arhivistice a documentelor electronice; să implementeze mecanisme tehnice care să asigure accesul şi modificarea datelor de o manieră controlată, identificabilă şi databilă; să implementeze soluţii tehnice care să permită exportul datelor din sistem conform sistemului de management arhivistic aprobat de Arhivele Naţionale”, mai spune legea promulgată.

Procedurile specifice privind organizarea şi desfăşurarea activităţii arhivistice a documentelor electronice se stabilesc prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, la propunerea Arhivelor Naţionale.

Formatele agreate pentru documentele electronice cu termen de păstrare permanent se aprobă prin dispoziţia directorului Arhivelor Naţionale care se publică pe pagina de internet a instituţiei. Obligaţia conversiei datelor în formatele agreate revine creatorilor şi deţinătorilor.

Dispoziţiile actului normativ promulgat nu sunt aplicabile „activităţilor de arhivare a documentelor electronice create şi deţinute de autorităţile şi instituţiile publice în nume propriu şi/sau pentru unităţile, instituţiile şi structurile aflate în subordinea sau în coordonarea acestora”.

Şeful statului a mai promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 30/2023 pentru stabilirea unor măsuri bugetare privind utilizarea contribuţiei de solidaritate instituite prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să pui în aluatul pentru cozonac dacă vrei să rămână fraged și pufos. Ingredientul folosit de gospodinele din Moldova
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
PSD, PNL și UDMR au stabilit componența noului guvern
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios