La reuniunea Consiliului European în format UE 27, care a avut loc vineri la Bruxelles, liderii europeni au evaluat stadiul progreselor înregistrate în cadrul negocierilor privind Brexit-ul în cele trei domenii specifice – drepturile cetăţenilor, frontiera cu Irlanda şi decontul financiar.
Liderii europeni au apreciat că s-au înregistrat progrese suficiente în cele trei domenii şi au decis trecerea la cea de-a doua fază a negocierilor cu Marea Britanie – cea privind viitoarele relaţii dintre Uniunea Europeană şi această ţară.
„Din perspectiva României, rezultatele obţinute până în prezent reflectă integral obiectivele urmărite în negocieri. Astfel, în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii români aflaţi pe teritoriul Marii Britanii şi pe membrii lor de familie, aceştia vor beneficia de toate drepturile deja dobândite şi acoperite de legislaţia europeană şi după momentul retragerii Marii Britanii din UE”, precizează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.
Astfel, se arată că va fi menţinut transferul tuturor prestaţiilor de securitate socială, inclusiv cele familiale şi alocaţiile pentru copii, şi vor fi recunoscute calificările profesionale obţinute sau în curs de obţinere înainte de momentul retragerii. Au mai fost agreate, totodată, şi principiile referitoare la reîntregirea familiilor, iar viitorii membri de familie, respectiv copiii cetăţenilor acoperiţi de acordul de retragere, vor beneficia de aceleaşi drepturi., informează Agerpres.
În comunicat se menţionează că, pentru obţinerea noului statut (settled status) pentru toţi cetăţenii UE din Marea Britanie, procedurile administrative vor fi transparente, simplificate şi vor avea costuri minime.
Referitor la aspectele financiare, fondurile alocate României pentru perioada de programare 2014 – 2020 nu vor fi reduse.
De asemenea, au fost adoptate liniile directoare care vor sta la baza unui nou mandat de negociere pentru o perioadă de tranziţie, cât şi pentru cadrul viitoarelor relaţii.
Direcţiile adoptate reliefează aspecte precum: necesitatea finalizării tuturor elementelor care ţin de prima fază a negocierilor şi consolidarea rezultatelor obţinute prin începerea redactării acordului de retragere, condiţionarea negocierilor din faza a doua de respectarea pe deplin a tuturor angajamentelor asumate în prima fază şi intenţia de a avea şi pe viitor un parteneriat strâns cu Marea Britanie în domenii de interes comun, precum securitate, apărare şi politică externă.
În contextul adoptării liniilor directoare, preşedintele Iohannis a subliniat interesul ţării noastre ca în cadrul relaţiilor viitoare să se definească un parteneriat strâns cu Marea Britanie pe zonele de interes comun, inclusiv pe cele de securitate, apărare, relaţii externe, lupta împotriva terorismului. AGERPRES/(AS – editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)